Bábszínház nem csak gyerekeknek, nem csak gyerekekkel

Van egy egészen furcsa hely az Andrássy úton, ahova a hét minden napján, délelőtt, délután és este is lehet menni, és napszaktól függően változik az életkor. A délelőttiek és a délutániak teljes öntudattal jönnek, az estiek egy része először húzódozik, aztán felad minden ellenállást, más részük kifejezetten a különlegességekre vadászva kerül ide. Gondolnák, hogy ez a hely a Budapest Bábszínház?

Van egy színház, ahova leginkább gyerekként és gyerekkel jár az ember. Még alig tud járni, de már érdeklődve nézi Pippet és Pollit, aztán egy jót mondókázik velük (meg a szüleivel). Amikor már nagyobb lesz, nem csupán a varázslat hat rá, hanem fontos tanulságokat is le tud vonni életről, halálról Bambi történetéből. Itt nincs tabutéma: a félelmet kiugrálhatják-táncolhatják magukból Jakabbal együtt, és a válás traumája is valamivel könnyebb lesz A csomótündér jóvoltából. És a gyerekek nagyon nyitottak: elfogadják, hogy az őzek kékek – mert olyan légies a mozgásuk –, nem zavarja őket, ha látják a báb mozgatóját, ha az embereket színes tornacipők játsszák, az meg kifejezetten csodálattal tölti el őket, ahogyan a sublót a bécsi Burggá alakul át a Háry Jánosban. Mert a bábszínház a valódi 3D műfaja.

Amit az igazán nyitott felnőttek is nagyon tudnak élvezni. Akkor is, ha ők maguk fognak kezükbe bábot a Színházak éjszakáján vagy A bábszínház 7x programjain, és akkor is, ha képzőművészeti ihletettségű, szövegre, zenére, táncra egyarán építő előadást látnak Ország Lili életéből és képeiből.

Ahogyan az kőszínházi körökben szokás, június végén zárva tábla kerül ki az ajtókra, ősztől viszont ismét beindul a nagyüzem. A bemutatók a legkisebbektől a legnagyobbakig izgalmakat kínálnak. A felnőtteknek Shakespeare Viharját Szikszai Rémusz rendezi Fodor Tamással, lesz egy új Háy János-darab, ami egy, a varsói gettóban megtörtént eseményt dolgoz fel, illetve egy Dosztojevszkij-kisregényből is készül előadás. Családi előadásként óvodástól kisiskolásokig több korosztálynak szól Neil Gaiman Coraline-ja Ascher Tamástól, a 80 nap alatt a Föld körül, a Batu-tá kalandjai című vásári játék, egy Grimm-mese, A bátor csikó, valamint a Szegény Dzsoni és Árnika, de a három év alattiak sem maradnak ki a premierlistából.

Szóval van egy színház az Andrássy úton 69 éve, ahova egyszer elkezd az ember járni (pontosabban totyogni vagy még csak mászni), jön újra és újra, mert a korának, érdeklődésének leginkább megfelelőt ott kapja, és ottragad. Mert #abábnemkorosztály.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek