Így köszöntötték az amerikaiak húsvétkor Hitlert

Fénnyel írt történelem

GettyImages-115464275

A húsvétvasárnap hagyományosan a piros tojásokról szól, a második világháború idején azonban a nyugati fronton kissé átértelmezték az ünnepi szokást: a háború egyik híressé vált fotóján két színes bőrű amerikai katona a Hitlernek szánt „húsvéti tojásokkal” pózol mosolyogva.

Tüzérségi lövegeket küldtek „Adolfnak szeretettel”

Az 1945. március 10-én húsvétvasárnap, a németországi Remagennél készült felvétel alkotójának személyazonossága nem maradt fenn az utókor számára, csupán annyit tudni, az amerikai hadsereg egyik hivatásos fotósa lőtte a képet, a rajta szereplő két katona kiléte viszont ismert. A kép jobb oldalán Joseph Jackson közlegény egy „Boldog húsvéti ünnepeket, Adolf” felirattal ellátott tüzérségi löveget tart a karjában, tőle balra felettese, William E. Thomas őrmester guggol egy „Húsvéti tojások Hitlernek” tábla és egy további lövegeket rejtő kosár mellett – mindkét katona eredetileg a kizárólag afroamerikaiakból álló 333. tüzérségi gyalogezred tagjaként került a frontra, a kép készítésének idején azonban már a 969. ezredhez tartoztak.

„Húsvéti tojások Hitlernek” Getty Images Hungary
„Húsvéti tojások Hitlernek” Getty Images HungaryPhotoQuest

A 333. tüzérezredet még az első világháború idején, 1917-ben alapították – az akkori szabályzatnak megfelelően szigorúan szegregált alakulatban kizárólag színes bőrű katonák szolgálhattak, mely előírás negyedszázaddal később, a következő nagy világégés idején sem változott. Az ezredet 1944 júliusában tették partra Normandiában, decemberben pedig részt vett a véres ardenneki offenzívában, melynek során a Harmadik Birodalom erői egy utolsó, sikertelen kísérletet tettek a szövetséges előrenyomulás megállítására (ezt a hadműveletet dolgozza fel az 1965-es nagy sikerű film, A halál 50 órája).

A világháború idején még nem szolgálhattak együtt a fehér és a fekete bőrű katonák

Az ardenneki összecsapás során a tüzérezred súlyos károkat szenvedett, a katonák több mint fele odaveszett, a megmaradt embereket – köztük Jackson közlegényt és Thomas őrmestert – ezért összevonták a szintén feketékből álló 969. ezreddel, mely 11 személyt vesztett a harcokban. Tavasszal a harcok már német földön folytak tovább, a szövetségesek nyugati irányból átkelve, a Rajnán keresztül kívánták elérni a birodalom fővárosát, Berlint. Hitler parancsára a németek minden hidat felrobbantottak a folyón, hogy megakadályozzák az ellenség előrenyomulását, egyedül a tízezer lakosú kisvárosnál, Remagennél található Luddendorf híd maradt épségben.

Afroamerikai katonák a fronton a második világháborúban
Afroamerikai katonák a fronton a második világháborúbanBettmann / Getty Images Hungary

Március 7-én kezdődött Remagen két és fél hétig tartó elfoglalása, melyek során az amerikai alakulatok először megtisztították a várost a német katonáktól, majd sikeresen elfoglalták a hidat, és átjutottak tankjaikkal a Rajna túlpartjára. Az egyedi húsvéti tojásokat ábrázoló fénykép ekkor, a remageni összetűzés idején készült – a felvétel érzékletesen ábrázolja a fronton harcoló katonák igyekezetét, hogy a háború borzalmai közepette is humorral próbálják megőrizni emberségüket és kitartásukat. Szomorú irónia, hogy a hazájukat szolgáló színes bőrű katonák többsége a háborúból visszatérve úgy találta, semmi sem változott odahaza, továbbra is szisztematikus megkülönböztetésben volt részük a többségi fehér társadalom részéről.

Sokan közülük arról számoltak be, Európában a felszabadított országok, Franciaország, Belgium, sőt, Németország polgárai is kedvesebben fogadták őket, és emberségesebben bántak velük, mint saját honfitársaik zöme. Az 1945-ös húsvét bizonyult Hitler utolsó húsvétjának, a Führer másfél hónappal később, április 30-án öngyilkos lett, május elején pedig a Német Birodalom feltétel nélkül kapitulált. Az amerikai hadseregben végül három évvel a háborús győzelmet követően, 1948-ban törölték el a szegregációt, és szolgálhattak együtt a fehér és a fekete katonák.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek