Tökéletes, félig fagyott nyári desszert

nyár/fagyi/hűsítő

parfek-fokusz-small-2Folytatjuk a fagyigép nélkül is egyszerűen elkészíthető jeges desszertes sorozatunkat – mi mást is tehetnénk ebben a melegben?! Az olaszok semifreddónak (félig fagyott), a franciák parfait-nak (tökéletes), mi egyszerűen parfénak nevezzük.

 

 

parfek

Cukrászdákban leginkább parfétortaként találkozhatunk vele, pedig otthon is gyorsan elkészül, és lehet vele a vendégeket csábítani, kábítani. Készítheted bármilyen gyümölcsből – megkockáztatom, hogy ezek a legfinomabbak. Az apró magos gyümölcsöket érdemes átpaszírozni, hogy a magokat kiszűrd. Nagyon finom magvakból is, működik mogyoróval, mandulával, dióval, pisztáciával, a lényeg, hogy sózatlan legyen! Következik 2 alaprecept: egy gyümölcsös és egy magos. Készítsd kedved szerint, ahogy tetszik!

Ízenként 1 db őzgerinc vagy téglalap alakú sütőformára lesz szükséged, ebbe 7,5 dl massza fér, amely kb. 6 főre elég.

Őszibarackparfé

½ kg kimagozott gyümölcs
7+1 dkg cukor
5 tojássárgája
2 dl tejszín
csipet só


A sütőformát béleld ki fóliával úgy, hogy a szélein bőven lelógjon.

A barackot hámozd meg, magozd ki, a sóval és 7 dkg cukorral turmixold össze. Tehetsz hozzá egy kevés barackpálinkát is (max. ½ dl).

Tedd egy nagy fémtálba, keverd hozzá a tojássárgákat, és tedd egy lábos forró víz fölé a tűzhelyre, és a gőz fölött kézimixerrel addig keverd, amíg világos színe lesz, és kb. a háromszorosára habosodik – 6-8 perc. A tálat azonnal tedd jeges vízbe, és itt verd tovább a habot, amíg teljesen lehűl – további 5 perc.

A tejszínt a maradék 1 dkg cukorral verd lágy habbá, keverd lazán a gyümölcsös habhoz, és öntsd a formába. A lelógó fóliával takard be és fagyaszd a mélyhűtőben legalább 4 órát.

Az egészet borítsd egy nagy tányérra, szeletekben tálald, önthetsz rá egy kevés juharszirupot, ha igazán dekadens desszertet szeretnél. A maradék 1 hétig eláll a mélyhűtőben.

Mandulaparfé mandulagrillázzsal

15 dkg pirított mandula
10 dkg + 3 ek cukor
6 tojássárgája
2 tojás
2 dl tejszín
csipet só
1 tk mandulakivonat (nem aroma!)


A sütőformát béleld ki fóliával úgy, hogy a szélein bőven lelógjon.
A mandulát (puha, barna héjával együtt) tedd száraz serpenyőbe, és 1-2 perc alatt rázogatva pirítsd meg.

Tegyél 3 ek cukrot egy kis lábosba, közepes láng fölött olvaszd meg, és néha kevergetve készíts aranybarna karamellt. Vedd le a tűzről, forgasd bele a pirított mandula felét, majd borítsd egy előre kivajazott sütőlapra, és terítsd szét. Hagyd megszilárdulni. Aprítógépben törd finomra, de még darabosra. A nem karamellizált mandulát is aprítsd fel ugyanígy, és keverd el a mandulagrillázs felével, a másik felét tedd félre.

A tojássárgákat és a tojást tedd egy nagy fémtálba, kissé verd fel, adj hozzá 9 dkg cukrot és a sót.
A tálat helyezd egy lábos forró víz fölé a tűzhelyre, és a gőz fölött kézimixerrel verd kb. a háromszorosára – 6-8 perc. A tálat azonnal tedd jeges vízbe, és itt verd tovább a habot, amíg teljesen lehűl – további 5 perc.

A tejszínt a maradék 1 dkg cukorral verd lágy habbá, keverd lazán a lehűtött habhoz, majd keverd el benne finoman a mandulát. Öntsd a masszát az előkészített formába. A lelógó fóliával takard be, és fagyaszd a mélyhűtőben legalább 4 órát.

Az egészet borítsd egy nagy tányérra, szeletekben tálald, a tetejét szórd meg a félretett mandulagrillázzsal. A maradék 1 hétig eláll a mélyhűtőben.