Szerelmem a thai konyha

Zanza!

Aki járt már Thaiföldön, visszavágyik – hosszú lenne felsorolni az okokat, a csodálatos ételek biztosan vezetik a listát. Mindenkinek ajánlom, ha teheti, ne hagyja ki, hogy életében egyszer ellátogat e csodálatos országba!

cikk-tipus-altalanos

thai_leves

Nekem volt már szerencsém Thaiföldön nyaralni, az első alkalommal több szakácskönyvvel megpakolva érkeztem haza és lázasan kezdtem bele a következő utazás szerevzésébe. Azóta gyakran készítünk itthon thai ételeket és már sikerül az eredetit egészenmegközelíteni. Mint mindig, itt is az alapanyagok beszerzésén áll vagy bukik a siker, de ez ma már nem lehetetlen Magyarorazágon sem! A Culinaris üzleteiben és az Ázsia Bt.-nél beszerezheted a szükséges fűszereket, az egyéb alapanyagokat, mint a jázminrizs, különféle tészták és kókusztej már a nagyobb szupermarketekben és gyakran kaphatóak.

A nagy utazás előtt már most el lehet kezdeni az ismerkedést a thai gasztronómiával: szeptember 23-27. között a Thai Nagykövetség Thai Gasztonómiai hetet szervez, amelynek a Sofitel Budapest Chain Bridge ad otthont. Érdemes lesz ellátogatni, mert ennél közelebb Budapesten nem kerülhetünk igazi thai ételekhez. A tapasztalás után pedig bátran próbálkozhatunk majd otthon is életre kelteni ezeket a mennyei ízeket, ehhez kapaszkodót adunk mi is a jövő héten néhány alapvető és elronthatatlan thai recepttel.

A thaiok ételeiket gazdag, ízes fűszerekkel teszik pikánssá és jellegzetessé - ez szárított chili darabkáktól kezdve a rizsecetben érlelt chili borson keresztül a fűszeres chili szószig minden lehet. Az alapanyag, ami Thaiföld összes régiójának majdnem minden ételében megtalálható, a nam pla, egy nagyon aromás és karakteres ízű halszósz, de a rákszósz és a sós darált rák is széles körben elterjedtek. A középső és déli területeken olyan fűszerleveleket használnak, melyek csak erre specializálódott boltokban találhatóak meg nyugaton, mint például a kaffir lime levél, az indiai tamarindusfa gyökere, a pálma- és kókuszcukor, a lime leve, vagy a kókusztej. Magyarországon a Culinaris üzleteiben és az Ázsia Bt.-nél beszerezheted a szükséges fűszereket, az egyéb alapanyagokat, mint a jázminrizs, különféle tészták és kókusztej már a nagyobb szupermarketekben és gyakran kaphatóak.

 

Blogmustra