Érdemes belőle nagyobb adagot főzni (a receptet duplázhatod nyugodtan), és a mosogatáshoz vendégeket hívni, mert sok edényt fogsz használni.
Hozzávalók 4 személyre
20 dkg lencse
8 dkg makaróni
20 dkg hosszúszemű rizs
½ dl olívaolaj
2 nagy fej hagyma
2 tk őrölt római kömény
½ tk frissen őrölt fekete bors
2 tk só
A lencsét mosd át, és sós vízben (kétujjnyival több víz, mint lencse) tedd fel főni: nagy lángon forrald fel, majd ha forr, vedd vissza közepesre a lángot, és főzd, amíg a lencse megpuhul (áztatás nélkül kb. ½ óra).
A rizst és a makarónit külön-külön sós vízben főzd puhára. A hagymákat vágd félbe, majd nagyon vékony szeletekre, és a felhevített olívaolajban süsd ropogósra, ha aranybarna, szedd papírtörlőre. Az olajat tedd félre.
Állítsd össze a kusárit: keverd össze a főtt rizst, a lencsét és a makarónit, fűszerezd római köménnyel, frissen őrölt fekete borssal, és sózd, ha kell. Keverd hozzá a félretett olívaolajat és a sült hagyma negyedét, tedd vissza közepes lángra, keverd óvatosan, hogy ne törjön össze, amíg az olajat magába szívja (kb. 5 perc).
Fűszeres paradicsomszósszal (damaá) és a sült hagymával megszórva tálald.
Damaá – fűszeres paradicsomszósz
3 ek olívaolaj
5 nagy fej hagyma
1½ doboz paradicsomkonzerv
6 gerezd fokhagyma
2 tk ecet
2 tk só
1 tk frissen őrölt fekete bors
½ tk Cayenne bors
Az olajon párold puhára az apróra vágott hagymát, ha megpuhult, add hozzá az összetört fokhagymát és a paradicsomkonzervet (nem püré!). Fedő alatt közepes lángon 20 percig rotyogtasd. Ha besűrűsödött, löttyintsd bele az ecetet, és fűszerezd. 2-3 perc alatt főzd össze.