Hüttekaja otthon: käse spätzle

Olvasási idő kb. 2 perc

hutte2-leadSajtos nokedlit akkor készíts, ha nagyon éhes vagy és utána lesz időd pihenni: a hüttékben azért is népszerű, mert pótolja az energiát sportolás után. Nem árt, ha valami sporttevékenységet beiktatsz a käse spätzle utáni napra, csak a biztonság kedvéért.

cikk-tipus-recept

Azért nem kell megijedni, a kulináris élmény még pár kör futást is megér! A szúrós ízű ementáli és a lágy nokedli valami egészen elképesztő dologra képes, amikor összepirul és még egy nagy adag hagymakarikát is kap útitársul.

Hozzávalók:

½ kg liszt (jó, ha a fele rétesliszt)
4 tojás
½ tk őrölt szerecsendió
½ tk só
1/8 l tej
10 ek forró víz
25 dkg érett ementáli sajt
2 fej hagyma
5 dkg vaj
1/2 tk frissen őrölt bors

olaj a sütéshez

 

A lisztet szitáld egy tálba, üsd a közepébe a tojásokat, add hozzá a sót, a szerecsendiót és készítsd a kezed ügyébe a tejet és a forró vizet. A lisztet a tojással kézzel dolgozd össze és fokozatosan add hozzá a tejet, majd a vizet. Fakanállal keverd egyenletesre, akkor jó, ha buborékot vet. A massza nagyon lágy lesz, pihentesd hűtőben letakarva legalább 30 percet.

A hagymákat pucold meg és szeleteld fel. Bő olajban süsd pirosra, szedd ki és tedd félre.

Egy nagy lábosban forralj sós vizet. Amikor lobog, galuskaszaggatóval szaggasd bele a tésztát. Miután feljött a víz felszínére főzd még 1 percig, szűrd le és dobd hideg vízbe, majd szedd szűrőbe. Készítsd el a teljes adag nokedlit, arra figyelj, hogy egyszerre ne főzz túl sokat, mert összeragad.

Egy nagy serpenyőben olvassz vajat, tedd rá a galuskát és forgasd át, hogy mindenhol érje. Reszeld rá az ementálit és közepes lángon az egészet pirítsd meg. Ha kell sózd utána. A tetején a pirított hagymakarikákkal tálald. Nem árt mellé egy jó köményes káposztasaláta.

 

cikk-tipus-linkek

Hüttekaja otthon: házi smarni

Alapozz a síelésre vagy csak teremts otthon is hüttehangulatot! Az osztrák császármorzsát nem nagy ördöngősség elkészíteni – csak egy sűrű palacsintatésztát kell hozzá bekeverni.

Sígasztronómia: a legjobb hüttekaják

Az ausztriai síelés egyik meghatározó élménye a „hüttézés”: elhatározás kérdése csupán, hogy valaki hüttézik és síel vagy síel és hüttézik – a kettő közötti különbség 2-3 nap után mérhető lesz a derékbőségünkön.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek