A legenda szerint Ferenc József egy napon omlettet (schmarrn) kért desszertnek. A szakács gyorsan improvizálta a császármorzsaként elhíresült édességet, és a hozzávalók, főleg a tej után, Kaser Schmarrn, vagyis „sajtkészítő omlett” névre keresztelte. Az öreg császár az elnevezést félreértette és ettől a naptól fogva Kaiser Schmarrnként emlegette. Ki mert volna neki ellent mondani?
Hozzávalók:
3 tojás
10 dkg liszt
125 ml tej
1 ek porcukor + ízlés szerint
½ vaníliarúd
1 csipet só
10-12 dkg vaj
1 marék mazsola
A mazsolát áztasd 10 percre meleg vízbe vagy rumba. Szedd ki, törölgesd szárazra és tedd félre.
Egy keverőtálban keverd össze a kissé felvert tojásokat a tejjel, cukorral, kikapart vaníliával és a sóval. Fokozatosan add hozzá a lisztet és keverd teljesen simára. Add hozzá a mazsolát.
Egy nagy serpenyőben olvassz fel 2 ek vajat, öntsd rá a masszát és közepesen erős láng fölött süsd 6-8 percig, időnként ellenőrizd, hogy az alja oda ne kapjon. Ha a tészta összeállt és az oldalain szép barna színt is kapott fordítsd meg. Nem baj, ha szétesik.
Süsd egy kicsit a másik oldalát is, majd fakanállal vagdosd falatnyi darabokra és pirítsd le. Amikor majdnem kész, szórd meg 1 ek porcukorral és pirítsd tovább – vigyázva, hogy ne égjen meg. Akkor jó, ha a darabok átsültek, de nem száradtak ki, lehet 1-2 egészen sötétre pirult falat is a serpenyőben.
Ha nagyon ínyenc morzsát szeretnél, locsold meg 1 ek olvasztott vajjal, szórj rá még 1 ek porcukrot és ismét pirítsd át. Forrón, kevés porcukorral meghintve kínáld szilva- vagy ringlókompót kíséretében.
Sígasztronómia: a legjobb hüttekaják
Az ausztriai síelés egyik meghatározó élménye a „hüttézés”: elhatározás kérdése csupán, hogy valaki hüttézik és síel vagy síel és hüttézik – a kettő közötti különbség 2-3 nap után mérhető lesz a derékbőségünkön. A legjobb hüttekaják következnek...