Lájkvadász libamáj receptek 4. Libamáj terrine

Ma reggel tíz óta hivatalosan is annyi libamájat ehetünk, amennyi csak belénk fér, megnyitotta ugyanis kapuit a Libamáj Fesztivál a Budai Várban. Gondoltunk azokra is, akik nem jutnak el a rendezvényre, és összeszedtünk néhány izgalmas receptet. A negyedik nevező egy jó kis terrine.

4. Libamáj terrine

Lila Füge receptje

A májat jól hűtsd le, hidegen lapjával vágd 3 vastag szeletre. Ahogy felenged távolíts el belőle minden inat, eret - a legkisebbeket is, hogy szép homogén terrine-t kapj a végén. Lapos oldalával lefelé tegyél egy nagyobb darabot egy 15x12x11 cm-es hőálló edény aljára úgy, hogy teljesen kitöltse. Ha van hézag, azt kisebb darabokkal tömködd be. Szórd meg a só, bors, szerecsendió keverék 1/3-ával és locsold rá a bor 1/3-át. Ugyanígy rétegezd le a többi májat, legfelülre ismét egy lapos felületű darabot tegyél.

Az edényt fedd le - legjobb a kifejezetten erre a célra készített cserépedény - tedd egy nagyobb tepsibe, amibe annyi forró vizet önts, ami a forma 2/3-áig felér. 150 fokos sütőben 20 percig süsd. Vedd ki a sütőből, takard le a májat alufóliával és tegyél rá nehezéket -  1-1,5 kg súlyt (3 konzerv) megteszi. Hagyd így, amíg a terrine teljesen kihűl. Ezután tedd 2 napra a hűtőbe. Hidegen, meleg késsel szeleteld fel, kb. 10 szelet lesz belőle.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek