A madáritató szinte ingyen dobja fel a kertet

Kertépítő-gyorstalpaló sorozatunk utolsó állomásához érkeztünk. Azt már tudja, hogyan lehet önerőből és olcsón sziklakertet és kerti tavat készíteni, most pedig szakemberünk elárulja, hogyan lásson neki egy madáritatónak. És a legjobb, hogy ezeket a legtöbb otthonban fellelhető tárgyakból is elkészítheti.

Hozzávalók

A madáritató anyaga lehet szinte bármi, a lényeg hogy benn tartsa a vizet. Össze lehet hozni fából, kőből, kerámiából, üvegből, műanyagból, vagy akár műkőből, attól függően, hogy  mennyit szeretne rászánni, és persze hogy melyik tetszik a legjobban önnek.

Kelemen Gábor kertépítő technikus legegyszerűbb tippje a madáritatóra egy sima kerámia tál, ami nagyjából bármelyik kertben jól mutat. Ezt rögzítheti egy leásott tartóoszlopra, fatörzsre, bambusztörzsre, vagy egyszerűen pár nagyobb görgetegkőre, mivel a madarak számára elsődleges biztonsági szempont, hogy jól belátható legyen a terület (és mert ezeken a helyeken jól is mutat). Ha az edény mélyebb, és a fala meredek, vagy hirtelen mélyül, akkor tegyen bele köveket, amiken a madarak meg tudnak állni, hogy ne legyen balesetveszélyes számukra.

„Ezen kívül készíthet akár egy földbe süllyesztett  kis medencét is, amit kavicsokkal vagy kövekkel tölt meg.  A méreteknél ügyeljen arra, hogy legalább 40 cm átmérőjű legyen, és ne legyen túl mély, a 4-12 centis vízszint bőven elég!”- tanácsolja a szakember.

Hogyan kezdjen neki?

A madáritatót lehetőleg olyan helyre tegye, ahonnan a madarak minden irányban jól belátják a területet! Emellett persze az is lehet szempont, hogy ön is meg tudja figyelni őket, mivel sok érdekes  madárfajt csalogathat így kertjébe. Fontos, hogy ne tegye sűrű növényzet közelébe, mert a macskák innen könnyen becserkészhetnék őket. Továbbá figyeljen arra is, hogy ha nincsen átfolyása az itatómedencének, akkor rendszeresen cserélni kell benne a vizet, főleg a melegebb nyári napokon, amikor a madarak nem csak ivásra fogják használni az itatót. Kánikulában ők is szívesen hűtik magukat fürdéssel, ez pedig a szennyezésen kívül baktériumokat is jelent a vízben, ami, ha nem cserélik rendszeresen, súlyos fertőzéseket okozhat és meg is ölheti az inni járó madakarat!

Mennyibe kerül?

Ha fel szeretné dobni valamivel a kertjét, de még a saját gyártású kerti tó és sziklakert is túl nagy megterhelés volna, akkor madáritatót készíteni a legjobb ötlet, hisz akár költségek nélkül, csak az otthonában fellelhető tárgyakból is elkészítheti, és mégis rendkívül látványosan feldobja a kertet. Ha pedig nincsen erre a célra megfelelő edénye vagy cserépalátéte, akkor is legfeljebb pár száz forintba kerül egy, amit bármelyik barkácsáruházban gyorsan be lehet szerezni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek