Ezektől a betegségektől retteg a magyar

Minden második magyar találkozott már a családjában rettegett betegséggel, minden harmadik fél attól, hogy egyszer ilyen betegséggel kell megküzdenie. A magyarok leginkább a ráktól és a szívinfarktustól tartanak. Ha ilyen betegséggel kellene megküzdeni, az emberek legjobban az ismerős magyar orvosokban, illetve a külföldi kórházi kezelésben bíznának, a legkevésbé a területileg illetékes állami kórháztól remélnék a gyógyulást.

A CIG Pannónia Életbiztosító felmérést készíttetett arról, hogy mennyire ismerik a magyarok az úgynevezett rettegett betegségeket, mennyire érzik magukat veszélyeztetettnek, és kitől remélnének segítséget, ha gyógykezelésre lenne szükségük. Rettegett betegségeknek általában azokat a betegségeket hívjuk, amelyektől az emberek a leginkább félnek, többek között a daganatos megbetegedéseket, a szívinfarktust, a stroke-ot vagy az Alzheimer-kórt. A félelem legfőbb oka, hogy ezek a betegségek felelnek a halálozás jelentős részéért. Egy részük egyelőre nem gyógyítható, más részük igen, de a gyógykezelés hosszú és nem mindig eredményes – írják a hivatalos sajtóközleményben.

A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 81 százalékánál fordult már elő daganatos megbetegedés a tágabb ismeretségi körben, és hasonló az arány a szívinfarktus esetében is. Családi körben ez az arány valamivel kisebb, a megkérdezettek több mint fele találkozott ezekkel a betegségekkel. Míg idegsebészeti beavatkozást szükségessé tevő betegségekkel a megkérdezetteknek csak a harmada találkozott.

A felmérés ugyan nem tért ki a nemek közötti különbségre, pedig vannak.  A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon a nők 57 százaléka hal meg szív és érrendszeri betegségekben, míg a férfiaknál ez az arány 45 százalék. A második leggyakoribb halálok pedig a rákos megbetegedés. Tompa Anna, az MTA doktorának egyik cikke szerint Kelet-Európában és Magyarországon a sorrend a tüdőrákkal kezdődik, majd a vastagbél-végbélrák következik, a harmadik helyen van az emlőrák és végül a gyomorrák.

Forrás: CIG Pannónia Életbiztosító
Forrás: CIG Pannónia ÉletbiztosítóCIG Pannónia

Talán nem meglepő, hogy az adatsorok alapján leginkább azon betegségektől rettegünk, amelyekkel egy ismerősön, egy családtagon keresztül már találkoztunk. Mit jelent ez szám szerint? Minden harmadik megkérdezett úgy érzi, hogy fenyegeti rákos megbetegedés vagy szívinfarktus, 23 százalék úgy gondolja, hogy a stroke is. Ugyanakkor az idegsebészeti beavatkozástól vagy szervátültetéstől a megkérdezettek nem tartanak igazán, csupán 7, illetve 4 százalékuk érezte úgy, hogy ezek az egészségügyi problémák őket is fenyegetik.

A 18 évnél idősebb magyar lakosság körében végzett, 500 fős felmérésből az is kiderült,  hogy az emberek 32 százaléka ismerős orvoshoz fordulna, ha a rettegett betegségek valamelyikének tünetei jelentkeznének nála. A bizalmi sorban a külföldi, illetve a hazai egészségügyi magánszolgáltatók következnek és a megkérdezettek legkevésbé a területileg illetékes állami kórházban bíznak. Persze minél fiatalabb valaki, annál inkább a külföldi kezeléstől reméli a gyógyulást.

Forrás: CIG Pannónia Életbiztosító
Forrás: CIG Pannónia ÉletbiztosítóCIG Pannónia
Oszd meg másokkal is!
Mustra