Így távolítsd el a zsírkrétát szinte bármilyen felületről

GettyImages-672158567

A zsírkréta által hagyott nyomok a legtöbb esetben házilagos megoldásokkal is eltávolíthatók.

Nem, az otthonodat ellepő zsírkrétás rajzok nem jelentenek akkora tragédiát, mint ahogy elsőre gondolnád. Mutatjuk, hogy melyik felületen mivel érheted el a legjobb eredményt, ha gyermekedben a falak, bútorok vagy különféle szövetek kárára támad fel a rajzszenvedély.

Fal

Talán ez az az eshetőség, ami a leginkább megrémíti a szülőket. Szerencsére azonban a fal több módon is helyrehozható – feltéve, hogy a „műalkotást” kiszúrva minél előbb munkához látsz. A Taste of Home szerint a háztartásban tisztítószerként is alkalmazott szódabikarbóna például remekül beválik a zsírkrétával szemben is. Csak nedvesíts be egy rongyot meleg vízzel, mártsd bele egy kevés szódabikarbónába, majd dörzsöld át vele a kérdéses felületet: 10 perc után a rajz teljesen el fog halványulni. Ha szükséges, közben csavard ki a rongyot, és vizezd be újra.

A másik megoldás a fogkrém, de ha emellett döntesz, figyelj oda, hogy ne zselés típust használj, mert azzal csak rontasz a helyzeten. A fogkrémet nyomd rá egy fogkefére, engedj rá meleg vizet, majd dörzsöld át vele a falat. Ezt körülbelül 10 percig kell csinálnod, vagy amíg nem látszódik a különbség.

Szövetkárpit

A zsírkrétával összefirkált kanapé látványa nem kevésbé idegőrlő, mint a falé, ám szintén létezik rá házilagos megoldás. Ilyen a WD–40 spray is. Első lépésként kaparj le minél több zsírkrétát a szövet felületéről, majd spricceld rá a WD–40-et, és hagyd állni 10 percig (ha nyomot hagyna a kanapén, egy kevés mosogatószerrel eltávolíthatod). Ha a folt mélyen beivódott az anyagba, végezetül dörzsöld át súrolókefével vagy szőnyegtisztító kefével.

Ha idegenkedsz a WD–40-től, megpróbálkozhatsz valamilyen oldószeres tisztítószerrel is. Ebben az esetben viszont nem szabad dörzsölni, az anyagot óvatosan dolgozd bele a zsírkrétás felületbe. Öt perc is elegendő, hogy kifejtse hatását.

Balesetek bármikor előfordulhatnak
Balesetek bármikor előfordulhatnakTaiyou Nomachi / Getty Images Hungary

Bőrkárpit

Egyes tisztítószerek károsíthatják a bőrt, ezért a legjobb dobásod a citromlé és a borkősav keveréke lehet. Keverd össze a két anyagot egyenlő arányban, majd a kapott pasztát öntsd rá a megtisztítandó felületre. Készülj fel rá, hogy erős szaga lesz, ám cserébe 10 perc alatt feloldja a zsírkrétát. Egy kevés súrolással (csak óvatosan!) ezután már könnyedén eltüntetheted a nyomait.

Más szövetek

A zsírkrétát a gyerek ruhájából sem lehetetlen kiszedni. Ehhez először egy tompa késsel kapard le róla a külső réteget, majd lassú, körkörös mozdulatokkal dörzsöld át folyékony mosogatószerrel. Tíz perc elteltével mehet a mosógépbe egy magas hőfokú programra. Meglátod, nyoma sem marad a zsírkrétának!

Asztalok és székek

Ha a firkálásnak a konyhaasztal vagy az étkezőszék esik áldozatul, akkor óvatosan kell eljárnod, hiszen jó eséllyel fából készültek, ami elég kényes tud lenni. Ezt azt jelenti, hogy elsősorban természetes megoldásokban érdemes gondolkoznod.

Erre a célra kitűnő az ecet. Csak öntsd rá a zsírkrétás felületre, hagyd állni körülbelül 10 percen át, majd töröld le egy ronggyal. Amint elkezd feloldódni, onnantól kezdve kellő óvatossággal eljárva használhatsz súrolókefét is. Ha nincs kéznél ecet, megteszi a fogkrém is, amit meleg vízzel kell alkalmazni, majd egyszerűen ledörzsölni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra