Figyelmeztetnek a kutatók: új, eddig ismeretlen vírusok fertőzhetnek Magyarországon

GettyImages-1318835606

Új vírusos betegségek jelenhetnek meg hazánkban, amelyeket az enyhe időjárás miatt megtelepedő egzotikus szúnyogfajok terjeszthetnek.

Átalakul a szúnyogszezon, amelynek következtében új szúnyogfajok, és ezáltal új vírusok jelenhetnek meg Magyarországon – írja az UnivPécs.

A hazánkban tapasztalható enyhébb telek eleve kedveznek a szúnyogszaporulatnak: a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog már a tavasz beállta előtt aktívvá válik, míg a hírhedt ázsiai tigrisszúnyoggal egészen október végéig találkozni lehet. Ezek a fajok pedig az országban eddig nem ismert betegségeket is terjeszthetnek a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratórium kutatócsoportja szerint.

A szúnyogok által terjesztett vírusos betegségek ellen a megelőzés a leghatásosabb fegyver
A szúnyogok által terjesztett vírusos betegségek ellen a megelőzés a leghatásosabb fegyverZbynek Pospisil / Getty Images Hungary

A szúnyogok elleni védekezés nem nehéz, de a szakemberek úgy vélik, a megoldáshoz társadalmi összefogásra lenne szükség. Ennek érdekében azzal már önmagában is sokat tehetsz, ha megszünteted a kertben azokat a pangó vizeket, amelyekből szúnyogok kelhetnek ki. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek