Így hat a videójáték az egészségünkre. Spoiler: nem csak negatív hatásai vannak

Egy 2018-as felmérés szerint a magyar lakosság 60 százaléka videójátékozik rendszeresen. A közhiedelemmel ellentétben nem csak a tizenévesek játszanak, és bár a 18–25 év közötti korosztály 66 százaléka érintett, az ennél idősebbeknek is több mint a fele szokott videójátékozni.

Valószínűleg a legtöbben kapásból fel tudnánk sorolni egy csomó indokot, amiért nem jó túl sokat a konzol előtt ülni. Épp ezért meglepő, hogy a videójátékoknak ezek mellett vannak olyan hatásai is, amik az előnyünkre válhatnak.

A szórakozás és a kikapcsolódás mellett a játékok többsége lehetőséget teremt arra, hogy az emberek egymással – egy virtuális közösséggel – kapcsolatba lépjenek, miközben egy közös küldetés végrehajtásán dolgoznak. Az elmagányosodás a kényszerű otthon maradások miatt most a korábbiaknál is nagyobb mértékben van jelen a társadalomban, így a játék egyfajta eszköz lehet arra, hogy kapcsolatot teremtsünk másokkal. Kutatások eredményei szerint a videójátékok fejlesztik a kognitív képességeinket, bár az egyelőre nem világos, hogy ezeket később az offline világban is ugyanolyan hatékonysággal tudjuk-e alkalmazni, mint online.

Negatívumok

A rendszeresen videójátékozók körében nagyobb eséllyel alakulnak ki ízületi sérülések, gyulladás vagy zsibbadás. Amennyiben ezek a problémák kezeletlenek maradnak, akár maradandó károsodás is keletkezhet. A kéz, a kar, gyakran a könyök sérülése a videójátékosok körében igen elterjedt, ugyanis bármennyire is szeretnénk, az emberi testet nem arra tervezték, hogy folyamatosan videójátékozzon.

Talán a fenti problémánál is egyértelműbb, hogy a rendszeres videójátékozás a legtöbb esetben elhízással jár. Ha ugyanis naponta órákat töltesz a gép előtt, nagy eséllyel nem sokat mozogsz, sőt egyes kutatások szerint a videójátékozás megnövekedett táplálékfogyasztással is jár. Az eredmények szerint vagy a teltségérzet érzékelése romlik, vagy arról lehet szó, hogy a videójátékokkal járó mentális stressz aktiválja az agyi jutalmazóközpontot, ami fokozott táplálékfelvételhez vezet.

Ha ez nem lenne elég, sok játékos gyakran látásproblémával is küzd. A leggyakoribb ezek közül a szem megerőltetése, ami fejfájáshoz és koncentrációs zavarokhoz vezethet, de nem ritka, hogy a látás romlása is a sok gépezésre vezethető vissza.

Ne játssz ész nélkül
Ne játssz ész nélkülMarco_Piunti / Getty Images Hungary

A testi problémák mellett gyakran jelentkeznek pszichés zavarok is, mint például a játékfüggőség. Az egyelőre nyitott kérdés, hogy a videójáték-függőség önálló betegség-e, az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint azonban mindenképp érdemes komolyan venni a dolgot. A társaság definíciója alapján akkor beszélhetünk videójáték-függőségről, ha egy 12 hónapos időszak alatt az alábbi kilenc kritériumból legalább öt jellemző ránk:

  1. megszállott videójátékozás;
  2. elvonási tünetek jelentkezése;
  3. tolerancia kialakulása (az illetőnek egyre több játékidőre és/vagy intenzívebb ingerekre van szüksége);
  4. érdeklődés elvesztése egyéb tevékenységek iránt;
  5. a játékra fordított idő és energia lekicsinylése;
  6. a társas kapcsolatok romlása;
  7. játék a szorongás, negatív hangulat elkerülése érdekében;
  8. kontrollvesztés;
  9. a játék folytatása a pszichés problémák ellenére.

A rendszeres játszás következtében kialakulhat továbbá alvászavar, depresszió, agresszió és szorongás, a konkrét összefüggéseket azonban még vizsgálják. Felmerült az is, hogy a videójátékokban tapasztalt agresszió hatására a fiatalok az offline világban is erőszakosabbá válhatnak, érzelmi problémákkal küzdhetnek.

Az arany középút

Mint sok más olyan tevékenység esetében, amik előnyeik mellett károkat is okozhatnak, a mértékletesség a kulcs. A videójátékozásból származó egészségkárosodás a legtöbb esetben orvosolható, ha nem is kerülhető el teljesen, de kialakulásuk kockázata nagyban csökkenthető, ha korlátozzuk a képernyő előtt töltött órák számát, a fennmaradó időt pedig testmozgással és/vagy más közösségi tevékenységekkel töltjük.

Fontos, hogy a játékosok tisztában legyenek a felmerülő kockázatokkal, ismerjék meg, hogy milyen hatása lehet a kontrollálatlan videójátékozásnak. Védjék az ízületeiket, a mentális állapotukat, és pihenjenek eleget. A szem egészségének megőrzése érdekében ki lehet próbálni a 20-20-20 szabályt: 20 percenként 20 másodpercig nézz valamit, ami nagyjából 20 méterre van tőled.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra