Vegyszerek a szervezetben

Mindennapjaink során egyre több ártalmas vegyi anyaggal kerülünk kapcsolatba. Ott vannak a bútorokban, a műszaki cikkekben, a ruhákban, az építési anyagokban, az élelmiszerekben, a tisztítószerekben.


A vegyipar óriási mennyiségben termeli a mesterséges anyagokat. Ezek a vegyületek már rövid távon is egészségkárosodásokat okozhatnak az érzékenyebb emberek szervezetében. Sokféle káros hatást válthatnak ki – az allergiától egészen a rákos megbetegedésekig széles a paletta.

Általában egyszerre több veszélyes anyaggal is érintkezünk, s az együttes negatív hatás szervezetünk számára nagy megterhelést jelenthet. A káros anyagok ily módon nemcsak önmagukban, hanem egymással reakcióba lépve hatnak – nagyobb fokú egészségrombolást téve lehetővé. Elgondolkodtató egy néhány évvel ezelőtt lefolytatott vizsgálat eredménye: átlagban háromszáz vegyi anyag mutatható ki egy európai ember szervezetéből! Egyes szakemberek szerint a betegségek kb. huszonöt százaléka hozható összefüggésbe a vegyi szennyezéssel.

A felnőtt szervezet számára is megterhelők ezek a vegyi anyagok, a kisgyermekek és főként a kisbabák számára azonban komoly veszélyt jelenthetnek. A csecsemők szervrendszerei még fejletlenek, veséik még nem tudják kiválasztani azokat a méreganyagokat, amelyeket az édesanyjuk szervezetéből kaptak. Erre a már a születéskor meglévő méreganyag-terhelésre mutattak rá amerikai kutatók, akik újszülöttek köldökzsinórvérét vizsgálták.

A kutatás során fény derült ama tényre, miszerint a babák vérében akár több száz – a vizsgálati anyag szerint 287 – vegyi anyag is megtalálható, közülük számos daganatot, fejlődési rendellenességet, illetve idegrendszeri problémákat okoz. Nemcsak a saját, hanem utódjaink egészsége érdekében is felelősséggel tartozunk tehát! Nem árt, ha mindent megteszünk a szervezetünkbe élelmiszerrel, gyógyszerekkel bevitt anyagok mennyiségének csökkentése, illetve a környezetünkben lévő káros anyagok mennyiségének mérséklése érdekében.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.