Így vásároltunk régen a plázák megjelenése előtt – 10 hangulatos kép segít a múltidézésben

fortepan 131914

Emlékszel, milyen volt a vásárlás, amikor még legfeljebb nagyáruházak voltak, nem pedig óriási plázák? Fel tudod idézni, amikor még nem mélygarázsokban kellett helyet vadászni? Rémlik, hogy milyen volt úgy fizetni a kasszánál, hogy nem pittyegett a vonalkódszkenner? Képes összeállításunk ezeket az időket idézi fel.

Az első önkiszolgáló bolt 1955-ben nyílt meg. Az első reakciók között volt olyan is, hogy a tervezőt meg akarták verni, amiért a megfáradt munkást már a boltban sem akarják kiszolgálni. Aztán szép lassan megváltozott minden.

Az önkiszolgáló boltoktól a szövetkezeti áruházakig

A következő évtizedre már kezdtek körvonalazódni az előnyei ennek a bolttípusnak, hiszen a vásárlás ideje majd a negyedére csökkent, ugyanakkor beigazolódtak azok a félelmek is, hogy a kommunikáció szegényedett eladó és vevő között, no meg a lopások is megszaporodtak.

Aztán 1973-ban elkezdték az első Skála Áruház építést, méghozzá a BEAC-stadion helyére, más idők jártak. 1976-ban meg is nyílt az immáron nem állami, hanem szövetkezeti áruház a XI. kerületben, akkoriban a legmodernebbnek számított. Ugyanilyen nagy horderejű változás volt, hogy a Skálában 1984-ben bevezették a vonalkód használatát, ami a 90-es években terjedt el országszerte.

Milyen is volt ezekben az időkben a vásárlás? Idézzük fel együtt galériánkkal, melyet a képre kattintva nézhetsz meg:

Amennyiben szeretnéd megnézni, hogy milyenek voltak régen a decembereink, mennyire nehezítette meg az emberek életét a hó, vagy milyen vastag ruhát kellett felvenni a hideg ellen, nézd végig ezt a képes összeállításunkat is:

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

(Címlapkép: Fortepan / Vámos Eszter)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek