Veszélyes időszak: nyaralás után jön a szakítás – ez az oka

GettyImages-127545359
Olvasási idő kb. 4 perc

Egész évben a nyaralást vártad, az egy hét pihenés után azonban már látni se akarod a másikat. Szeptemberben többen keresnek fel párterapeutát és válóperes ügyvédet is.

Bár konkrét adatok erről nincsenek, a szakemberek állítják; szeptemberben egymásnak adják a kilincset a párok vagy azért, hogy megmentsék a kapcsolatukat, vagy hogy végleg lezárják. A válás nyaralás után nem divat, inkább súlyos lenyomata annak, hogy év közben mennyire nincs időnk a másikra. 

Hónapok óta lappangó problémák

Pedig egész évben erre az útra gyűjtögettetek, mégis valahogy nem úgy alakult a vakáció, ahogyan terveztétek. Már a pakolás közben összevesztetek, aztán azért, mert nem jó lehajtónál jöttetek le az autópályáról, később pedig az volt a baja, hogy túl sokat költesz. És eljött a pillanat, amikor már inkább azt vártad, hogy hazajöjjetek. 

Ismerős a történet? Azért, mert nem egyedi. A vakáció során jó néhány családnál, párnál előbukkannak azok a feszültségforrások, amelyek a mindennapok hajtásában a szőnyeg alatt maradnak.

A mindennapok sodrásában nem feltétlenül derülnek ki a problémák
A mindennapok sodrásában nem feltétlenül derülnek ki a problémákjeffbergen / Getty Images Hungary

„Egy jól működő családban a nyaralás arra is remek lehetőség, hogy végre beszélgethessünk egymással – mondja dr. Belső Nóra pszichiáter.

Ahol azonban mélyre temetett problémák vannak, ott éppen ez a veszélyes, hiszen a hétköznapok sodrásában nincs idő arra, hogy ezek felszínre bukkanjanak.

„Ám a vakáció alatt nem kell reggeli rohanás közben egyeztetni, hogy ki megy a gyerekért a különórára, munka után gyorsan bevásárolni és még vacsorát is főzni, hogy aztán beájuljunk az ágyba, és másnap kezdődjön minden elölről. A nyaralás lehetőséget ad, hogy legyen időnk egymásra, és sokszor éppen ezért jöhetnek felszínre azok a gondok, amelyek már hónapok, évek óta lappanganak.” 

Nincs mit mondanunk a másiknak

A nyaralás nagy veszélye a kapcsolatokra az idő. Egyrészt az, hogy el tudjuk tölteni tartalmasan.

„Úgy, hogy abból a szürke novemberi napokon is építkezni, táplálkozni tudjon a kapcsolat – erősíti meg szakértőnk. Ebben a helyzetben azonban kiderülhet, hogy nincs miről beszélgetnünk. Mert év közben is csak a megoldandó feladatokra koncentrálunk, a család vagy a mindennapok működtetésére, de igazán mély témákról, lelki kérdésekről nem esik szó. A nyaralás napjain azonban itt lenne erre a lehetőség, és sokszor ekkor derül ki, hogy már nincs mondanivalónk egymás számára.

A másik jelenség – és egyben komoly probléma –, hogy a mondandónk tele van feszültséggel, elégedetlenséggel és sértettséggel, ami most a felszínre bukkan.

Van, hogy ősszel nem marad más, mint a válás nyaralás után
Van, hogy ősszel nem marad más, mint a válás nyaralás utánLerexis / Getty Images Hungary

„Amikor egy átlagos kedd reggel robban a bomba, mert már megint nincs otthon tej, akkor ezt a dühöt elvisszük magunkkal, de van lehetőségünk ventilálni a kolléganőnknek, közben a munkahelyi feladatok áradatában kicsit el is felejtjük a reggeli kiabálást, és estére már meg is enyhülünk.”

A nyaralás alatt viszont össze vagyunk zárva, nincs lehetőségünk kilépni a feszült helyzetből, másokkal átrágni a párunk mondatait. Így a helyzet tovább súlyosbodhat.

Válás nyaralás után vagy újévkor

Az is gyakran előfordul, hogy a vakáció során felszínre kerülő problémákat nincs alkalom átbeszélni, méltó módon a vitát lezárni, hanem ezek itthon tovább dolgoznak a felekben. Aminek aztán az lehet a vége, hogy úgy érzik, nem akarnak már ebben a kapcsolatban maradni.

A párod családjával töltött vakáció vagy ünnepek is igazi aknamező lehet
A párod családjával töltött vakáció vagy ünnepek is igazi aknamező lehetJackF / Getty Images Hungary

„Szintén veszélyes a párkapcsolatokra nézve a karácsony – a szeptember mellett az újév, amikor sok együttélés felbomlik –, főleg, hogy ott a párunk családja is esetleg hosszabb időt velünk tölt. Ilyenkor szembesülünk azzal, hogy milyen »hátizsákot« hozott magával a másik, honnan is jött, és mi az, amit semmiképpen nem szeretnénk viszontlátni benne az anyósunkból, apósunkból. Ugyanez vonatkozhat a nagy családi nyaralásokra is; egy-egy délutánt szívesen töltünk a párunk szüleivel, testvéreivel, de nem biztos, hogy jó hatással van ránk, ha egy héten át nézhetjük, hogy pontosan ugyanúgy szürcsölik a levest, amitől amúgy is falra mászunk.

Súlyos, szőnyeg alá söpört problémáknak kell lappangania a mélyben, hogy a nyaralás után azonnal a válóperes ügyvédhez siessünk; ha úgy érezzük, hogy a kapcsolat menthető, érdemes a párterápiát is megpróbálni, mielőtt istenhozzádot mondunk. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek