Ma változik a szabály, sosem vásárolhatsz már úgy, mint eddig

GettyImages-1399582867

Szeretjük a mindennapok megszokott rutinjait, azonban mostantól minden más lesz. Ne lepődj meg, ha a következő hónapokban ezt tapasztalod a boltokban.

Új törvény lép életbe 2023. július elsején, mely minden háztartásra hatással lesz. 

A 2000-es évek elején kezdtek rohamosan eltűnni a visszaváltható üvegek a hazai polcokról. A két legnagyobb üdítőgyártó cég 2002-re végleg átállt a PET-palackokra. Ugyan néhány alkoholos üveget még bedobhattunk egy ideig az üvegvisszaváltókba, a kis mértékű betétdíj és az élelmiszerüzletek számára anyagi terhet jelentő üvegvisszaváltó automaták fokozatos kivonása megtette a magáét. Egészen a mai napig csak elvétve kellett plusz pár tíz forintot kifizetnünk egy-egy termékért, s azt is inkább a szemetesbe dobtuk a végén.

Plusztétel a számlán?

A PET-műanyagok szelektálási nehézségei, a lakosság ez irányú érdektelensége és a környezetszennyezés mértékére vonatkozó kutatás következtében azonban egyre több ország döntött úgy, hogy ösztönzi a lakosokat a szelektív hulladékgyűjtésre. Nemcsak a kék és sárga hulladéktárolók jelentek meg hazánkban is minden háztartásban, de 2021-ben kivonták a forgalomból az egyszer használatos műanyagokat is. A következő lépés többek között a pillepalackok visszaszorítása lesz, s ennek első jele az, hogy az üzleteknek üvegvisszaváltó pontot kell létesíteniük a közeljövőben. Sokan már el is kezdték, ugyanis 2024 január első napjától kötelezővé válik számukra a hulladék visszaváltása. Élelmiszerboltok esetén ez visszaváltó automaták telepítését jelenti. Ne lepődjünk meg, ha egyre több bolt mellett találkozunk velük, használjuk bátran őket, hiszen már nemcsak egyre több üvegbe csomagolt termék borítása, de az alumínium- és a műanyag palackok is visszaválthatóak egyre több üzletben. 

Üvegeket, dobozokat és palackokat is egyre több boltban válthatunk vissza
Üvegeket, dobozokat és palackokat is egyre több boltban válthatunk visszaFluxFactory / Getty Images Hungary

Indul a tesztidőszak!

A kötelező visszaváltás a tervek szerint 2024. január elsejével kezdődik, azonban szombattól lehetőségük van a cégeknek felkészülni. A kötelező visszaváltási rendszer a műanyag, üveg- és fémpalackok tekintetében a betétdíjas megoldást váltja fel, ám a gyakorlatban egy plusztétel lesz majd a számlán a visszaváltási díj is – de olyan mindennapi használati tárgyak hulladékaival is a gyártó vagy forgalmazó cégeknek kell jövőre elszámolniuk, mint például a textilipari termékek, fabútorok, gépjárművek, sütőolaj vagy az egyszer használatos műanyagok. 

A környezetvédelmet szolgáló, újonnan életbe lépő törvény hosszú távon nagy lépés lehet a soha le nem bomló anyagok mennyiségének és a lakossági szeméttermelés visszaszorításában egyaránt. Azon országokban, ahol már gyakorlata van az efféle újrahasznosításnak, a termékek majdnem 90 százaléka kapcsolódott be a körforgásba. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra