Jóbarátok és Szívek szállodája: ezért nézed ugyanazt a sorozatot újra és újra

Ha van, aminek jót tett az elmúlt két év, az kétségkívül a streamingszolgáltatók forgalma. A legtöbb ilyen felületen széles az elérhető filmek és sorozatok választéka, az újdonságok mellett pedig megtalálhatjuk a kedvenc klasszikusainkat is.

De vajon mi az oka annak, hogy új sorozatok helyett tizedszer is a Jóbarátok összest nézted végig? Miért kötsz ki újra és újra a Rory Gilmore vagy Carrie Bradshaw mellett? Jennifer V. Fayard pszichológus szerint a válasz sokkal kézenfekvőbb, mint gondolnád.

Az új jó, de az ismerős jobb

Az utóbbi másfél évben az emberek többsége nagyobb kognitív terhelést tapasztalt, mint korábban. A nagyobb mértékű stressz, szorongás és bizonytalanság, valamint a naprakész információk nyomon követése és a korábbinál kockázatosabb döntési helyzetek jelentős terhet róttak ránk.

Sajnos a kognitív képességeink is korlátozottak, emiatt pedig előbb-utóbb elérjük azt a pontot, amikor a Zoom-meetingek, a homeschooling, a megváltozott munkakörülmények és a mindennapi problémák teljesen lefoglalják a feldolgozási kapacitásunkat. Általában ilyenkor nyúlunk a már jól ismert sorozatok után, amik nem tesznek pluszterhet az amúgy is nyomás alatt álló mentális állapotunkra.

Amikor egy új sorozatot nézünk, új karaktereket ismerünk meg, figyelemmel követjük a különböző szálakat, önkéntelenül is megjósoljuk a történéseket és az izgalmas fordulatok adta lehetőségeket. Nincs azonban ez a találgatás, izgalom és stressz, ha egy régi kedvencünkre esik a választásunk. Tudjuk, hogy Ross és Rachel végül összejönnek, még akkor is, ha korábban már ezer meg egy alkalommal szakítottak.

A már ismerős sorozatok segítenek csökkenteni a stresszt és a bizonytalanságot. Biztonságos közeget teremtenek, emiatt pedig egyáltalán nem meglepő, ha a régi kedvenceinket vesszük elő, amikor kimerültek vagyunk. Annak ellenére, hogy az újdonság izgalmas, sokszor stresszes is, és minél könnyebben feldolgozható valami, annál inkább pozitív érzéseket vált ki belőlünk.

Ez azt jelenti, hogy amikor már reflexszerűen kattintasz a Friends feliratra és már pontosan tudod, hogy mi fog következni, az agyadnak minimális munkát kell végeznie, és így gyakorlatilag gondolkodás nélkül csinálod azt, ami boldoggá tesz. És egy kicsit se legyen bűntudatod, amikor megkérdezi a Netflix, hogy még mindig nézed-e a műsort.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra