Tízmilliárdos nyári nyalakodás

icecreamHonnan tudja egy olasz fagylaltporgyáros, milyen íze van a somlói galuskának – és egyáltalán hány milliárdot is nyalunk el egy évben?

 

Márpedig a divatot az olasz fagylaltporgyárosok diktálják, így születnek meg a James Bond vagy Hupikék Törpikék nevű kevercsek – vagy a különféle süteményeket idézők. Cikkünkben a hazai fagylaltpiacot járjuk körbe.

Luxuscsemege hóból

Kivel is kezdjük? A kínaiakkal, az egyiptomiakkal, a rómaiakkal? A fagylalt akkori, kezdetleges formája elsősorban a nagyon gazdagok luxusa volt, főleg mézzel és gyümölccsel ízesített hó alkotta a hideg csemegét. A középkorban és az újkorban a fagylalt gyártása, továbbfejlesztése egyaránt az olaszok nevéhez fűződik, és ez ma sincs másképpen, már ami a porokat, adalékokat, pasztákat, színezőanyagokat, szószokat és aromákat illeti. Ezek gyártásában az olaszok elsősége vitathatatlan, mint ahogyan a fagylaltgépek tekintetében is. Még akkor is, ha először nyilvánosan Párizsban kezdtek fagylaltot árusítani, Pesten pedig a mai Vörösmarty téren mérték először a „hideg nyalatot” 1822-ben.

Az olaszok diktálják a divatot ma is, legalábbis Európában: a mindig újra vágyó – illetve a gyártók által mindig az újdonságok megvásárlására késztetett – fogyasztó aztán rendre kipróbálja a legbolondosabb fantázianevű és ízű „vegyipari” édességeket.

Mozart és a jelmezek

A divat nagy úr. Míg régen 3-4 fajtából választhattak a fagylaltkedvelők, ma többtucatnyi színes, agyondíszített tégely csábít a fölös kalóriabevitelre. Ma két irányzat hódít: az egyik a túldíszítés nélküli, klasszikus, a termékre jellemző valódi alapanyagot (is) tartalmazó fajta, azaz eperből készül az eperfagylalt, citromból a citrom – ez ritka! –; a másik a különféle fantázianéven futó porok, aromák és túldíszített tégelyek kavalkádja. Így születnek meg a James Bond vagy Hupikék Törpikék nevű kevercsek, vagy a különféle süteményeket idézők…

Van már mézeskalács, almás pite, mézes puszedli, szatmári szilvatorta, barackos túrós, gesztenyepüré, Mozart, marcipántorta, somlói galuska, mákos guba elnevezésű. Aztán jönnek a csokoládévariációk: fehér csokis, sztracsatellás, tejcsokis, raffaellós, keserű csokis, mentás, bonbonmeggyes, mandulás, kókuszos, kávés, mogyorós, cherry brandys, whiskys, kapucsínót idéző is.

Ezeknél nagy divat a túldíszítés: az ízléstelenség határát súrolja a „jelmezek” és „díszletek” aránya olykor: dinnyeszeleteket, ezüst- és aranymasnikat, fél kókuszokat, héjas narancsokat, süteményeket, citromokat, tortaszeleteket és egész csokoládétáblákat helyeznek a felhabosított, szinte művileg felfújt fagylalthalmok tetejére.

Sóska- és lecsófagyi

Egy teljesen másik irányzat a biohívőket veszi célba. Egyik felük a nem permetezett, biokörülmények között nevelt gyümölcsökből, tej nélkül készült szorbetet favorizálja, a másik a sós jellegű, zöldséges hideg nyalatokat helyezi előtérbe, így születhettek meg a cékla-, spenót-, sóska- vagy éppen lecsóízre emlékeztetőek, sőt csilisek is. (Bár ez inkább édes csokoládéval párosítva volt finom.)

E témában a legemlékezetesebb fagylaltot Kalla Kálmán, a Gundel híres mesterszakácsa készítette e sorok írójának: spárgafagylaltja hideg, nyári előételként és desszertként páratlanul finom volt.

A szinte abszurdnak tűnő külhoni fagylaltok között izgalmas érdekességre bukkantam tavaly, amikor a világhírű londoni Harrods áruházban Nagy-Britannia jellegzetes ételeit öntötték fagylaltba a helyi cukrászok és séfek a füstölt halastól a disznósajtig – nekem a hurkára emlékeztető tűnt a legfurcsábbnak.

fagyi-shop

Az amerikai gombóc 730 forint

Az idén jelentősen emelkedtek az árak: 120 forint/gombóc alatt alig találni fagylaltot, a fellelt legdrágább Budapesten 730 forint volt. Igaz, ez a jókora gömb nem más, mint a világ egyik leghíresebb amerikai fagylaltja.

Az amerikai fagylaltdinasztiák egyikét a lengyel Mattus család alapította 1921-ben Brooklynban. Ma több száz fagylaltozójuk és kávézójuk van világszerte – immár nálunk is.

Termékük semmilyen tartósítószert, port vagy mesterséges adalékanyagot nem tartalmaz, kizárólag jó minőségű friss tejszínt, tojássárgáját, cukrot, valamint természetes ízesítőket. A világ számos országába repülőgéppel szállítják, most már két éve Magyarországra is. Kedvelt ízvariációjuk a vaníliás pekándiós, a kapucsínós-karamelles trüffeles, a makadámiadiós, a kekszes, a grillázsdarabos, az epres túrótortára emlékeztető és a mangószorbet.

A fagylaltok sokáig mint önálló nassok voltak népszerűek, ma már részei a jobb éttermi menülapoknak is. Elegánsabb vacsorákon divat az ételsort megszakítani és gyomorpihentető hűsítőként beiktatni egy-egy szorbetet, amely akkor jó, ha savanykás zamatú. Ilyen lehet a citrom- vagy grépfrútszorbet, de kedveltek a dinnyéből készült, fagylalt jellegű előételek is. Elegáns éttermekben kötelező a saját gyártású – nem készen beszerzett – szorbet.

Zárófogásként mindig népszerű volt a fagylalt – újabban kávéval házasítják, kánikula idején tört jeges, granitaszerű, élénkítő búcsúitalt kreálva belőle.

Évi közel húszmilliárd jégkrémre

A fagylaltok otthoni fogyasztása is jelentős, bár a gyártók a tégelyes/dobozos fagylaltokat jégkrémnek nevezik. A vaníliafagylalt minden háztartási mélyhűtő természetes készlete, főleg Nyugaton: kávé és sütemény mellé, gyümölcsökhöz – főleg eperhez – könnyű, krémes, édes, hűsítő adalék, és mutatós is. Feldob szinte minden desszertet, sült banánt, gesztenyepürét, jegeskávét, gofrit, palacsintát, gyümölcslevest egyaránt.

Míg a vendéglátó-ipari fagylaltfogyasztásról nincs külön nyilvántartás, addig a boltban vásároltról igen: 2008 júliusa és 2009 júniusa között 17 milliárd forintot költöttek a kereskedelemben jégkrémre a magyarok. Ennek több mint egyharmada jut a pálcikás, tölcséres, szendvics formájú nassokra, közel kétharmada pedig a nagy kiszerelésű, dobozos családi adagokra. A legutóbbi év során mintegy 23 millió liter hideg édességet adtak el a magyar üzletekben, ami 3 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző időszakban (a Nielsen Company piackutató vállalat közlése alapján).

A fagylaltfogyasztásban az amerikaiak és a skandinávok vezetnek. Meglepő, hiszen épp ott, ahol rövid a nyár – vagyis mindez nem függ ma már össze az időjárással. Hatalmasak az adagok, és szinte minden háztartás mélyhűtője tele van a nyalakodásra csábító dobozokkal.

 

Ha ez bejött, ne hagyd ki ezeket sem:

 

Az amerikaiak jeget rágcsálnak, de vajon hogyan járnak el a szicíliaiak? | Jegeld magad granitával!

Csak öt perc munka van vele, és nemcsak hűsít, legalább annyira bódít is, ami nem utolsó szempont. | Felnőttjégkrém

 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.