Táplálkozzunk „ökosan”!

salataAutónkba jó minőségű üzemanyagot töltünk, hogy hosszú életű legyen. Vajon ugyanezt elmondhatjuk magunkról, emberekről is?

Mit eszünk, az ételeink milyen minőségű alapanyagokból, és hogyan készültek? Ha száz embert megkérdeznénk, nagy valószínűséggel kilencven azt a választ adná, hogy nem foglalkozik azzal, hogy az étel, amit elfogyaszt, mit tartalmaz belülről: találhatók-e benne növényvédőszer-maradványok, nitrát, élelmiszer-ipari adalékanyagok, génmanipulált összetevők.
(Az elkészítés és a tárolás során keletkező méreganyagokról nem is beszélve.)
E kérdéskör sok esetben már csak akkor kezd fontossá válni, amikor valamiféle komoly betegség üti fel a fejét. Ekkor – jó esetben – a fontossági sorrend elejére lép az egészség, és górcső alá kerül az ezzel kapcsolatos legfőbb rizikófaktor: az egészségtelen étrend.

Egy amerikai orvosi társaság 1982-ben tanulmányban fejtette ki, hogy a rákos betegek 50–60 százalékánál az étrend tehető felelőssé a kór kialakulásában. Igaz tehát a mondás: „Amit eszel, azzá leszel.” Érdemes megszívelni, és tiszta, vegyszer- és génmanipulációtól mentes bioélelmiszereket és alapanyagokat vásárolni, fogyasztani. Ma már sok helyen beszerezhetők bioáruk: szakboltokban, biopiacokon, bizonyos üzletláncok is tartanak ilyen élelmiszereket, és „jó szimattal” a hagyományos piacon is találhatunk olyan őstermelőket, akik a gazdálkodás során nem használnak vegyszereket.

Tamáskodóktól gyakran hallani: elhiszed, hogy az az élelmiszer, amit a bioboltban vásárolsz, tényleg bio? A válasz hosszas magyarázat arról, hogyan is történik a termesztés, milyen garanciák vannak a minőségre: A biotermékeket az ökológiai (bio) gazdálkodás szigorú szabályait betartva állítják elő. Magyarországon komoly ellenőrzés folyik, az ellenőrző és a tanúsítványt kiadó szervezet a Biokontroll Hungária Kft. A biotermékek feliratán e névnek feltétlenül szerepelnie kell, továbbá a HU-ÖKO-01 vagy a HU-ÖKO-02 jelzésnek is.

Mitől bio?

Most lássuk, mitől lesz bio a bioélelmiszer, azaz, hogyan is folyik a biogazdálkodás. Az első lépés a földterület kiválasztása. Itt a legfőbb szempont: az ökogazdálkodásba bevont területnek meghatározott távolságra kell lennie forgalmas közutaktól és ipari területektől. Majd zöldtrágyázással feljavítják a termőföld tápanyag-összetételét. Ezt követően a termőtalaj 3–5 évig semmiféle szintetikus vegyszerrel nem kezelhető. Az immár kitisztult, tápanyagdús földbe génmanipulációtól mentes biovetőmagot szórnak. Szintetikus növényvédő szerek és műtrágyák használata a továbbiakban is tilos! Talajjavításra állati trágyát, növényi komposztot, növényvédelemre pedig nem felszívódó, vízzel könnyen lemosható, ásványi vagy növényi permetezőszereket (például: csalánlé, réz) alkalmaznak a gazdák. A kártevők ellen vetésforgóval, helyes növénytársítással és kézi munkával (például leszedegetik a bogarakat) védekeznek.

Az állatokat, mindamellett, hogy megfelelő körülmények között tartják, vegyszermentes táplálékkal etetik, és ha megbetegszenek, homeopátiás és növényi gyógyszerekkel kezelik. Az ökológiai állattartásban – a hagyományostól eltérően – tilos nyugtatószereket, antibiotikumot, hormonkészítményeket és étvágyfokozó ipari aromákat használni. Az élelmiszer-feldolgozásnak is szigorú szabályai vannak, nagyon kevés és kizárólag természetes íz vagy aroma alkalmazása engedélyezett.

Nemzetközi és hazai kutatások sora bizonyítja, hogy a bioélelmiszer a hagyományosnál nemcsak tisztább, de a minőség szempontjából is értékesebb. Az ökotermény egészséges talajból veszi fel táplálékát, így sokkal több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint az intenzív mezőgazdaságban termelt társa. Jóval alacsonyabb a nitráttartalma, ráadásul ízletesebb is.

Bár a bioélelmiszerek – a több és költségesebb emberi munka miatt – drágábbak, ám megéri őket választani, mert a befektetés megtérül: ha biotermékeket fogyasztunk, immunrendszerünk hatékonyan működik, ritkábban betegszünk meg, és gyorsabban gyógyulunk.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.