Rengeteg helyen indult nehézségekkel a tanév: egy ilyen megoldás segítség lehet

GettyImages-1304542282
Olvasási idő kb. 5 perc

A szeptember sokakat állított nehézségek elé: óriási költségei vannak a tanévkezdésnek minden családban.

Iskolatáska, tolltartó, tornafelszerelés és minden egyéb, ami a tanszerlistán szerepel: aki iskoláskorú gyereket nevel, pontosan tudja, micsoda költséget jelent évről évre ezek beszerzése. 2023-ra ugyanakkor a korábbiakhoz képest is romlott a helyzet: júliusban ötödével kerültek többe a tanszerek a 2022 nyarán tapasztalt árszinthez képest.

A tanévkezdeti kiadások pillanatok alatt több tízezerre rúgnak

Saját elsős lányom tanszercsomagja a csomagolópapírtól a kétféle vonalzón és a rajzdoboz tartalmán át a kétoldalú tükörig és a horrorisztikus árú – 5-6 ezer forint közt kapható egy csomag! – műanyag rudakig közel negyvenezer forintos befektetést igényelt. Mi szerencsések voltunk, mert iskolatáskát és tolltartót még tél végén vettünk akcióban, ami pedig a tornafelszerelést illeti, csak egy sötét rövidnadrágot és egy fehér pólót kellett beszereznem. 

Mindent egybevéve így is több mint 60 ezer forintot költöttem el egyetlen gyermek iskolakezdésére.

Ezzel a tapasztalattal nagyjából a magyar átlagba simulok, legalábbis ami egy friss felmérés szerinti átlagot jelenti. A 300 fő körében végzett kutatás eredménye szerint a családok kétharmada 50 ezer forintnál is többet költ az iskolakezdésre, amire sokaknak kell hónapokon át spórolnia.

Tanév elején rengeteg a kiadás, sok eszközre van szüksége egy diáknak
Tanév elején rengeteg a kiadás, sok eszközre van szüksége egy diáknakmartin-dm / Getty Images Hungary

Van, aki még baráti kölcsönt vagy hitelt is felvesz azért, hogy gördülékenyen indulhasson a tanév, azaz gyermekének meglegyen minden eszköze a tanévnyitóra.

A legnagyobb költségekbe augusztus második felében verik magukat a családok.

Aztán jönnek még az extrák

Nemcsak a felmérések tanúskodnak erről, hanem az anyai tapasztalatok is. Van olyan háromgyermekes ismerősöm, aki először ugyan csak negyvenezer forint körül költött tanszerekre, de ahogyan időközben kiderült, hogy kinek mire van még szüksége az iskolakezdéshez, még vagy három alkalommal kellett különböző boltokba mennie.

„Bőven százezer forint fölött járunk már” – fogalmazott.

Más azon bosszankodott, hogy az ergonomikus táskák ára legtöbbször hármassal kezdődik, gyermeke tanítója pedig kifejezetten ilyen típusú iskolatáska megvásárlását kérte a szülőktől. Van, akit az taglóz le, hogy hiába költött el súlyos tízezreket, az első hetekben folyamatosan jönnek az újabb költségek, az iskolai nyakkendő, énekeskönyv, póló, a tornaórára kért extra felszerelés, és néha még az osztályterem csinosításába is a szülőknek kell befizetniük. Jön aztán az osztálypénz, meg kell venni a tisztasági csomagot, és be kell fizetni az ebédet, ami kedvezmények nélkül 10-20 ezer forint közti összeget jelenthet – a költségek hamar elszállnak.

Aki az átlagnál kevesebbet keres, bajban lehet ilyenkor

Az iskolakezdés még az átlagkereset környékén vagy annál jobban megfizetett szülők költségvetésében is komoly, szemmel látható tételt jelent – hát még azoknál, akiknek keresete elmaradt attól. A rászorulók iskolakezdését segítheti az, hogy 

szeptember eleje helyett augusztus végén megérkezik hozzájuk a családi pótlék, de ez valójában csak késlelteti a problémát, amely így hó végén mutatkozik meg: egyszerűen elfogy a kasszából a pénz.

Minden negyedik magyar egyébként is lenullázza bankszámláját hó végére.

Ahol sok táskát kell megtölteni, nagyobb a gond
Ahol sok táskát kell megtölteni, nagyobb a gondbymuratdeniz / Getty Images Hungary

A társadalmi felelősségvállalás terén valóban felelősen gondolkodó cégek, szervezetek ezért különböző gyűjtésekkel, akciókkal igyekeznek segíteni azokat, akiknek már a megélhetés is nehézséget okoz. A PENNY Magyarország a Magyar Vöröskereszttel együttműködve az iskolakezdés nehézségei alól igyekezett mentesíteni hátrányos helyzetű gyermekeket és családjaikat. Az üzletlánc a szervezet szakmai vezetése mellett összesen háromszáz gyermek számára biztosított olyan felszerelést, amelyhez akciójuk nélkül nem lett volna lehetőségük hozzájutni.

A vállalat által biztosított adományokat a Magyar Vöröskereszt három helyi szervezete osztotta tovább Heves és Nógrád vármegyében, valamint Budapesten. Nem egységcsomagokról van szó, hanem a segítségkérők igényeinek megfelelően összeállított iskolakezdő szettekről, melyeket

főként általános iskolásokhoz juttatnak el szeptember végéig: ezekben tolltartót, füzetet, vignettát, gyurmát és vízfestéket is találhatnak a kisdiákok.

Kíváncsiak voltunk arra, mire van leginkább szüksége a családoknak tanévkezdéskor, ezért megkérdeztük Kazatsay Esztert, a Penny Magyarország kommunikációs vezetőjét arról, milyen átlagárú csomagokat állítottak össze. Mint megtudtuk, a csomagok átlagos értéke közel 7000 forint volt, tartalma pedig változatos.

„A csomagokat a segítségkérők igényei alapján állítottuk össze, ennek megfelelően az értékük is változatos volt. A kívánságlistán elsősorban nagyobb értékű eszközök, mint például iskolatáska vagy tolltartó szerepeltek, de sok család számára egy színező vagy az iskolában elengedhetetlen íróeszközök is elérhetetlennek bizonyultak”

– tette hozzá Kazatsay Eszter. A kommunikációs vezető azt is hozzátette: a rászorulók támogatása kiemelt célja a vállalat társadalmi felelősségvállalás keretében megvalósított programjainak, melyeken a jövőben a Magyar Vöröskereszttel is dolgoznak majd.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek