Az egyik legfinomabb fűszer, de ha túladagolod, bele is halhatsz

GettyImages-1212923959

A szerecsendiót – Myristica fragrans – elsősorban krémlevesek, mártások, sütemények, italok fűszerezéséhez használják, de nem csak kellemes íze miatt érdemes fogyasztanod. Kifejezetten egészséges is, de csak akkor, ha figyelsz arra, hogy ne adagold túl.

A szerecsendió termése a benne lévő illóolajoknak köszönhetően már kis mennyiségben is segíti az emésztést, miközben csökkenti a savtúltengést.

Kedvenc téli ízesítőnket évszázadok óta használják puffadás ellen, illetve fájdalomcsillapító hatása is ismert. Elég, ha reggelente szórsz a zabkásádba vagy müzlidbe, ha éppen valami miatt a kelleténél többet ettél előző este. A benne lévő vas segíti a vérképzést, javítja a közérzetet, miközben vágyfokozó, potencianövelő hatását már a legősibb szerelmes könyv, a Káma-szútra is említi.  

De elég az előnyökből, már soroljuk is, miért szokj le a nagy mennyiségben való fogyasztásáról, nagyjából tegnaptól.

Nagyon bírod a szerecsendiót? Nem jó ötlet nyakló nélkül szórni

Indonézia a szerecsendiófa otthona – ez a fa gyümölcsöt nevel, amely a szerecsendió magját tartalmazza. A gyümölcs betakarítása után a magvakat hetekig száríthatják. Ebből a szárított dióból aztán elkészíthető az általunk oly jól ismert fűszer. De vajon tényleg vannak különös, sőt veszélyes hatásai?

Mi az a miriszticin?

A szerecsendió által okozott „fura állapotért” felelős vegyi anyag miriszticin néven ismert. A miriszticin bizonyos növények, például a petrezselyem, kapor és szerecsendió illóolajaiban is természetesen megtalálható vegyület. Az emberi szervezetben a miriszticin lebomlása során olyan vegyület keletkezik, amely hatással van a szimpatikus idegrendszerre.

A peyote egy másik jól ismert növény, amelynek vegyülete, a meszkalin a szerecsendióban lévő miriszticinhez hasonlóan működik. Mind a meszkalin, mind a miriszticin hatással van a központi idegrendszerre azáltal, hogy fokozza a noradrenalin neurotranszmittert. De vajon mit jelent ez a gyakorlatban?

Ez a központi idegrendszerre gyakorolt hatás az, ami végül olyan mellékhatásokhoz vezet, mint a hallucinációk, szédülés és hányinger.

A szerecsendió-mérgezés hatásai

A szerecsendió-mérgezéssel kapcsolatos kutatások ritkák, ugyanakkor van egy maroknyi tanulmány és esetjelentés a túl sok miriszticin fogyasztásának néhány veszélyes mellékhatásáról.

A szerecsendió általi „mérgezésre” vonatkozó első állítások az 1500-as évekből maradtak ránk, miután egy terhes nő több mint 10 szerecsendiót evett. Csak a 19. században kezdték el a kutatások a szerecsendióból származó miriszticin központi idegrendszerre gyakorolt hatását vizsgálni.

Az egyik esetjelentésben egy 18 éves nő hányingerről, szédülésről, erős szívdobogásról és szájszárazságról panaszkodott. Bár nem számolt be semmilyen hallucinációról, megemlítette, hogy olyan érzése volt, mintha transzszerű állapotban lenne.

Később kiderült, hogy majdnem 50 gramm szerecsendiót fogyasztott turmix formájában nagyjából 30 perccel a tüneteinek megjelenése előtt.

Egy sokkal frissebb esettanulmányban egy 37 éves nővel kapcsolatosan a miriszticinmérgezés tüneteit vizsgálták, miután mindössze két teáskanál (nagyjából 10 gramm) szerecsendiót fogyasztott. Tünetei közé tartozott a zavartság, a szédülés és a rendkívül szájszárazság.

Mindkét esettanulmányban a tünetek órákon belül jelentkeztek, és nagyjából 10 óráig tartottak. Mindkét személyt megfigyelés után haza engedték, és teljesen felépültek.

Lattéban és kakaóban is remek
Lattéban és kakaóban is remekphotograph by dorisj / Getty Images Hungary

Bár ezek az esetek ritkáknak tűnnek, a tengerentúli Illinois Poison Center 10 év alatt több mint 30 dokumentált szerecsendió-mérgezéses esetet tárt fel. Az adatok elemzése a szándékos és nem szándékos expozíciót, valamint a toxicitáshoz vezető gyógyszerkölcsönhatásokat egyaránt vizsgálta.

A vizsgálat feltárta, hogy az esetek csaknem 50 százaléka volt szándékos, és csak 17 volt nem szándékos expozíció. A szerecsendió-mérgezésnek véletlenül kitett személyek legnagyobb csoportja a 13 éven aluli kiskorú volt.

A 10 éves áttekintésben a leggyakoribb tünetek a következők voltak:

  • hallucinációk
  • álmosság
  • szédülés
  • szájszárazság
  • zavarodottság

Néhány egyéb figyelemre méltó mellékhatás a légzési, szív- és érrendszeri és gyomorpanasz volt.

Nagy mennyiségben történő fogyasztásnak igazán súlyos következményei lehetnek
Nagy mennyiségben történő fogyasztásnak igazán súlyos következményei lehetnekapomares / Getty Images Hungary

A szerecsendió-mérgezés veszélyei

A miriszticin hihetetlenül erős és veszélyes vegyület, ha nagy mennyiségben szedik. A szerecsendió-mérgezés rövid távú hatásai mellett sokkal veszélyesebb, ha nem egyszerre, de tartósan túl sokat fogyasztunk ebből a fűszerből. Egyes esetekben a miriszticin toxikus dózisai szervi elégtelenséget okoztak. Mára az is kiderült, hogy a szerecsendió-túladagolás bizonyos gyógyszerrel kombinálva halálhoz is vezethet.

Kis mennyiségű szerecsendió biztonságosan felhasználható az ízesítéshez. A legtöbb recept csak nagyjából ¼-½ teáskanál szerecsendiót igényel, így a szerecsendiónak való tényleges kitettség nagyon enyhe. Ugyanakkor egyeseknél már 10 gramm (kb. 2 teáskanál) szerecsendió is elegendő a mérgezési tünetek kialakulásához. 50 grammos vagy nagyobb adagok esetén ezek a tünetek súlyosabbá válnak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra