18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A szenvedélybetegek családtagjai legtöbbször maguk is függők

GettyImages-1372579004
Olvasási idő kb. 7 perc

Nagyon sokan vannak, mégis gyakran elfelejtünk a szenvedélybetegek hozzátartozóiról beszélni. Ha abból indulunk ki, hogy egyes becslések szerint Magyarországon 600-800 ezer alkoholbeteg él, akkor jól látszik: a családtagjaikkal együtt a probléma több millió embert érint. Bajzáth Sándor addiktológiai konzultánssal beszélgettünk a hozzátartozók szerepéről, segítségnyújtásról, és arról, hogy egy szenvedélybeteg társa nagy valószínűséggel maga is függő.

Bajzáth Sándor

Bajzáth Sándor felépülő függő, szociális munkás, addiktológiai konzultáns, gyászcsoportvezető. Drog- és alkoholfüggőkkel, valamint hozzátartozóikkal foglalkozik tizenkilenc éve intézményi, és több mint tíz éve magánpraxisban is egyéni és csoportos formában, emellett évek óta függőség témájú cikkeket publikál, előadásokat tart. Társszerzője a Repülök a gyógyszerrel és a Pörögnek a fejemben a filmkockák című köteteknek.

Mi az általános gyakorlat: a függősége miatt maga a szerhasználó vagy a hozzátartozója fordul először segítségért?

Előbb éli meg problémának a család a hozzátartozója függőségét, mint maga a szerhasználó, ezért általában a családtag kér előbb segítséget. Akkor fordulnak hozzám, amikor már tehetetlenek a szerhasználó függőségével szemben, amikor már semmi sem segít.

Hogyan tudnak segíteni a családtagok?

Az leginkább attól függ, hogy a függő épp hol tart a szerhasználatában. Azt a függőt, aki inni vagy drogozni akar, semmi és senki sem fogja visszatartani, még egy családtagja sem. Addig, amíg nem éli meg saját, személyes mélypontját, nem fog leállni. Eléggé erős szenvedésnyomás, mélypont nélkül pedig nincs felépülés.

Bajzáth Sándor
Bajzáth Sándor

A mélypont elérésében mennyire tud segíteni a családtag?

Tehet olyan lépéseket, amelyek elősegíthetik az igazi mélypont elérését. 

Hogyan?

Akkor segít a legjobban a függőnek, ha nem támogatja őt a szerhasználatában.

Például nem fizeti ki a férje adósságát a kocsmában, és nem is visz haza neki alkoholt, vagy egy ittasan okozott balesetnél nem vállalja magára a felelősséget.

De ugyanúgy segíthet azzal is, ha nem engedi otthon inni vagy drogozni, és nem telefonál be a családtagja munkahelyére azért, hogy hazugsággal kimentse az éppen bedrogozva vagy részegen hazaállító hozzátartozóját.

Minél kevésbé szolgálja ki a szerhasználó függőségét, annál hamarabb éri el a személyes poklát, lesz annyira kétségbeesett, hogy segítséget kérjen.

Hogyan kér segítséget a szerhasználó hozzátartozója?

Általában a családtagjuknak kérnek időpontot. Amikor megkérdezem, hogy miért nem a szerhasználó telefonál, általában az a válasz, hogy azért, mert ő még nem akarja. Ilyenkor egyértelműen a segítséget kérő hozzátartozó a kliens, vele lehetne elkezdeni dolgozni, ha ő akarja.

És akarja?

Gyakran nem. Nem mindig sikerül belátnia, hogy miután egyelőre neki fáj a legjobban a szerhasználó miatt kialakult helyzet, neki kellene elkezdeni önmagán dolgozni. Annak ilyenkor semmi értelme, hogy a szerhasználót erőszakkal elhozza hozzám.

Mélypont nélkül nincs felépülés
Mélypont nélkül nincs felépülésvalentinrussanov / Getty Images Hungary

Van-e olyan tulajdonság, ami általában jellemző a szerhasználók hozzátartozóira?

A legtöbb szerhasználó mellett általában ott egy másik függő: egy férj/feleség, élettárs, szülő vagy gyerek, aki a függő „függője” lesz. Ő a társfüggő, aki mindent elvisel, eltűr, mindent próbál kontroll alatt tartani, könyörög, kérlel és szid, ő a megmentő. Ő a segítségkérő is, aki szeretné ugyan, hogy a hozzátartozója felépüljön, de ha ez valóban bekövetkezik, akkor nem lenne már játékszere.

Akkor ez azt is jelenti, hogy nagyobb eséllyel épül fel egy szerhasználó is, ha a társfüggő hozzátartozója is elkezdi a saját felépülési munkáját?

Igen, hiszen amikor a változás, fejlődés útjára lépett szerhasználó visszatér ugyanabba a kapcsolatba, a nem felépülő társfüggőnek már nem lesz elég jó. A felépülésben lévő függőnek ugyanis már van saját véleménye, saját döntéseket hoz, vannak önálló gondolatai, így a társfüggő már nem tudja lefutni a játszmázási köreit, nem tudja kontroll alatt tartani, gyámolítani és irányítani őt. Ilyenkor hangzik el az ominózus mondat: „Jobb volt, amikor ittál!”.

Mi történik ezután a társfüggővel?

Keres egy másik szerhasználót, hiszen egy aktív társfüggő mellett egy aktív szerhasználónak van csak helye. 

Hogyan alakul ki a társfüggőség?

A szerelemfüggőköz hasonlóan, a társfüggőkről is általában kiderül, hogy alkohol- vagy drogfüggő, esetleg más diszfunkcionális családban nőnek fel.

Gyakran bántalmazó szülők gyermekei, akiket vagy abuzáltak, vagy egyszerűen csak nem figyeltek rájuk, szeretetlenség volt a családban.

Ha egy gyerek azt látja, hogy az anyja, apja kitart a másik mellett, akármilyen mérgező is a kapcsolatuk, számára ez lesz a minta, így felnőttként is ugyanilyen kapcsolatot „keres” majd.

Magyarul: senki sem véletlenül él egy szenvedélybeteggel…

Szükségük van egymásra. A szerfüggő arra hivatkozva nem hagyja abba az ivást vagy a drogozást, mert a párját nem bírja másképp elviselni, a társfüggő viszont azt mondja, azért viselkedik úgy, ahogy, mert a párja iszik. Ördögi kör. A patológiák vonzzák egymást.

Tulajdonképpen akkor a két függőség között nincs is különbség?

Hasonlóan működnek, ezért is találnak egymásra, hiszen kielégítik egymás szükségleteit. A szerhasználó szere a drog, az alkohol, a gyógyszer vagy a játék, a társfüggőé pedig maga a szerhasználó. 

Itt kérhetsz segítséget

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, tárcsázd a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is! 

Hogyan épülhet fel a függőségéből egy társfüggő?

Hosszú út vezet odáig, amíg egy társfüggő beismeri, hogy változtatnia kell. Neki is el kell jutnia a mélypontig, amikor szembenéz azzal, hogy tehetetlen a szerhasználóval szemben, és teljesen tönkrement az élete. Miután a leépülés is hosszú évekig tart, a felépülés is hosszadalmas folyamat. A változás legalapvetőbb tényezője, hogy el kell engednie a „szerét”, és meg kell tanulnia saját magára fókuszálni. Új kapcsolatokat kell építenie, az eddigiektől teljesen eltérő tevékenységek után kell néznie, és meg kell ismernie azt az érzést is, hogy milyen egyedül lenni. Nem könnyű.

Egy társfüggő felépülése is hosszadalmas folyamat
Egy társfüggő felépülése is hosszadalmas folyamatgpointstudio / Getty Images Hungary

Hova fordulhatnak segítségért a hozzátartozók?

Számukra is az egyik leghatékonyabb út az önsegítő közösség, ahol megtapasztalhatják, hogy mások is ugyanazokkal a problémákkal küzdenek. A csoportokon belül megtanulnak a saját szükségleteikre fókuszálni, és szembesülnek azzal, hogy mennyire nem a saját életüket élték addig. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek