Ez a személyiségvonás függ össze legszorosabban a hosszú élettel

A Big Five a személyiségpszichológia egyik legfontosabb személyiségmodellje. A modell szerint a személyiségbeli különbségek öt fő tényezőre különíthetők el, vagyis az alábbi tulajdonságok adják egy ember személyiségét: érzelmi stabilitás, barátságosság, nyitottság, lelkiismeretesség és extraverzió.

A Big Five személyiségmodell esetében az emberek személyiségét egy tulajdonságskálán lehet elhelyezni, amin a legtöbben valahol középtájt lavírozunk. Az emberek skálahelyezései kihatnak a boldogságukra, egészségükre, teljesítményükre, de hatással van az internethasználati szokásainkra és a tanulmányi eredményeinkre is.

És ha ennyi mindenre hatással van a személyiségünk, miért pont az élettartamunkra ne lenne? Az utóbbi 30 évben egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a személyiségünk jellemzői bizonyos mértékig bejósolják az élettartamunkat is.

A lelkiismeretesség lenne a hosszú élet titka?

A lelkiismeretesség az a tulajdonságunk, ami megmutatja, hogy mennyire vagyunk célorientáltak, kitartók és rendezettek. A magas értékkel rendelkezők tudatosak, érzelmeiket jól kordában tartják, és mindig szem előtt tartják a céljaikat. Előre terveznek, számolnak a határidőkkel. A hosszú élettartam pedig, úgy tűnik, a lelkiismeretességünkhöz kapcsolódik leginkább. Az embereket azonban nemcsak az elméletek érdeklik, természetes, hogy meg akarjuk tudni, miként kapcsolódik egymáshoz a jellemünk és az élettartamunk.

A dolog bonyolultabb annál, mint hogy aki lelkiismeretes, az sokáig él. De ha belegondolunk, hogy a személyiségünk mekkora hatással van a viselkedésünkre, ami pedig kétségkívül befolyásolja az élettartamot, már sokkal tisztább a kép. Kutatások eredményei szerint a személyiségjegyek olyan magatartásformákat vetítenek elő, amik hatással vannak az egészségre is. Ilyen például a dohányzás, az étrend, a testmozgás, az alkoholfogyasztás vagy a kockázatvállalás, ezek pedig mind hatással vannak az élettartamra.

Szerencsére a személyiségműködésünk fejleszthető
Szerencsére a személyiségműködésünk fejleszthetőTim Robberts / Getty Images Hungary

A lelkiismeretesség azonban valószínűleg biológiai úton is befolyásolja az élettartamot. Több vizsgálat bebizonyította már, hogy a lelkiismereti tulajdonságok – az önkontroll, a rendezettség, a szorgalom, a hagyományok ápolása vagy a felelősségvállalás – közül legalább négy az egészségjelzők (testtömegindex, derék kerülete, koleszterinszint és a fizikai teljesítőképesség) szinte mindegyikéhez kapcsolódik. A magasabb lelkiismeretességgel rendelkező emberek jobb eredményeket értek el a fizikai állapotuk felmérése során is.

Azt már tudjuk, hogy a lelkiismeretesség kifizetődő, de mi a teendő, ha a mi személyiségünk inkább valami másban jeleskedik? Szerencsére van remény. A pszichoterápia segíthet a lelkiismeretesség mértékének növelésében, de jó hír, hogy kutatások eredménye szerint, ahogy személyiségünk az idő előrehaladtával változik, a lelkiismeretesség általában javul.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra