Szellemhajók járják az óceánokat, és senki sem tudja, mi történt velük

GettyImages-1149855446
Olvasási idő kb. 7 perc

A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) adatai szerint 2020-ban 438 elhagyatott tengeri jármű sodródott a világ tengerein és óceánjain. Ezek jelentős része gazdátlan halászhajó, amelynek történetében nincs semmi misztikus, ám akad jó néhány olyan szellemhajó is, amelyről senki sem tudja, hogyan váltak elhagyatottá.

Valamikor a 17. században a legenda szerint Amszterdamból útnak indult Hendrik van der Decken kapitány, hogy vagyont szerezzen Kelet-Indiában. Úti célját sosem érte el, mert a Jóreménység fokánál heves viharba került, vitorlái szétszakadtak, több árbóca pedig eltörött. A makacs kapitány azonban nem adta föl tervét, és noha a szembeszél minduntalan visszafújta, elszántan próbált tovább hajózni.

Állítólag maga az ördög jelent meg előtte, és biztatta arra, hogy tovább hajózzon.

Tettével a kapitány magára vonta Isten haragját, aki arra kárhoztatta, hogy van der Decken az idők végezetéig hajózzon a tengereken. Ez a bolygó hollandi legendája, ám ezenkívül is rengeteg mítosz és igaz történet szól hajókról, amelyek elhagyatottan, legénység nélkül sodródnak az óceánokon. 

Tengerbe eshettek

Ahhoz azonban, hogy elhagyatott hajókat találjunk, nem kell ennyire messzire visszamenni az időben. Három évvel ezelőtt, 2021. január 2-án találtak rá a Yong Yu Sing No. 18 nevű halászhajóra a Midway-atoll környékén. Legénység nem volt a hajón, ám nem találtak harcra vagy robbanásra utaló nyomokat sem.

Hiányzott ugyanakkor a hajó mentőcsónakja, és a vizsgálatok heves hullámzás okozta sérüléseket találtak a hajótesten.

Noha azóta sem derült ki, hogy pontosan mi is történt a Yong Yu Sing 15 fős legénységével, szakértők szerint az a legvalószínűbb, hogy a tengerészek a heves széllökések és a hatalmas hullámok miatt a tengerbe zuhantak. Ez persze nem magyarázza meg a mentőcsónak hiányát…

Az MV Alta végül Írország partjainál kötött ki
Az MV Alta végül Írország partjainál kötött kiMarek Godlewski / Getty Images Hungary

Illegális tevékenységekre használhatták

2018 és 2020 között találkozhattak hajósok az Atlanti-óceánon az MV Alta névre keresztelt tengeri járművel. Noha a hajó legénységének sorsa ismert, a járműé már sokkal rejtélyesebb. Ami biztosan tudható, hogy 2018 októberében Görögországból Haitire indult, ami szokatlanul nagy út egy ekkora, inkább partközeli utakra tervezett hajónak. Előtte a Földközi-tengeren hajózott, ám már ekkoriban is sok volt körülötte a furcsaság. Például az, hogy különösebb ok nélkül a hajónak újra és újra kikapcsolták az automatikus azonosító rendszerét (AIS), amely a GPS-hez hasonló helymeghatározásra alkalmas. Ez akár

arra is utalhat, hogy illegális tevékenységekre használták. 2018-ban az Atlanti-óceánon a hajó motorja meghibásodott,

és – miután a tengerészeket a Bermuda-szigetcsoporttól mintegy 2200 kilométerre délkeletre az Egyesült Államok parti őrsége kimentette – a járművet magára hagyták. Innentől sorsa nem egészen tiszta. Egyes források szerint illegálisan Guyanába vontathatták, ahol azonban nem sokkal később ismét sorsára hagyták. Ezután sokáig sodródott, egyszer a Brit Királyi Haditengerészet HMS Protector nevű járőrhajója ismét a Bermudáknál látta az MV Altát, és végül a szellemhajó 2020 februárjában Írország partjainál feneklett meg.

Mumifikálódott holttest a fedélzeten

2016-ban Fülöp-szigeteki halászok egy luxusjachtot találtak, benne egy mumifikálódott holttesttel. A nyomozás során kiderült, hogy a halott Manfred Fritz Bajorat volt, aki Sayo nevű hajóján az utóbbi 20 évben a tengereket járta. Erőszakra utaló nyomokat nem találtak, az esetben a legfurcsább az volt, amilyen állapotban a holttestet találták. Vizsgálatok szerint a legvalószínűbb, hogy szívroham végzett vele, és a száraz tengeri szél, a meleg és a sós levegő miatt konzerválódott a test.

Sokakat megihletett A bolygó hollandi, az egyik legrégebbi szellemhajó-történet
Sokakat megihletett A bolygó hollandi, az egyik legrégebbi szellemhajó-történetUniversal History Archive / Getty Images Hungary

A leghosszabb karrier szellemhajóként

A valószínűleg „leghosszabb életű” szellemhajó az SS Baychimo, amelyet 1931-ben hagytak sorsára Alaszkában, miután a jég fogságába esett, rengeteg szőrmével a rakterében.

A legénység csak egy hirtelen támadt vihar idejére hagyta el a hajót, ám amikor két nappal később visszatértek, már csak hűlt helyét találták.

Az ezt követő hetekben többször is látták, és a hajón maradt matrózokat, illetve a rakomány legértékesebb részét sikerült is kimenteni, ami után a Baychimót sorsára hagyták. Az ezt követő évtizedekben jó néhányszor felbukkant, ám sosem voltak megfelelőek a körülmények a hajó kimentésére. Utoljára 1969-ben, elhagyása után 38 évvel észlelték Alaszka partjainál, ám végső sorsa nem ismert, valószínűleg elsüllyedhetett.

A legendák szellemhajói

Állítólag 1775-ben találtak rá az Octaviusra, egy angol kereskedőhajóra Grönlandtól nem messze. A kapitány a legenda szerint az Atlanti-óceánt és a Csendes-óceánt összekötő északnyugati átjárón próbált átjutni, ami ekkoriban még senkinek sem sikerült. A történet szerint a jéggé fagyott legénység végül is sikerrel járt, miután 13 éven keresztül sodródtak hajójukkal a jégtáblák között. Az Ourang Medan a történet szerint 1947-ben adott le segélyhívást, amire két amerikai hajó válaszolt. A rádióüzenetet állítólag az utolsó, akkor még életben levő matróz adta le, aki így fejezte be a segélyhívást: „meghalok”. A tengeri járművön sérülést nem találtak, ám a teljes legénység halott volt, arcukon rémült kifejezéssel. Mielőtt megvizsgálhatták volna jobban az Ourang Medant, a hajó lángra gyulladt, majd felrobbant. Noha a legenda szerint az illegális nitroglicerin-szállítmány volt minden baj okozója, ilyen nevű hajónak semmilyen adatbázisban nincs nyoma. A Lady Lovibond féltékenység áldozata lett. 1748-ban indult útjára, Valentin-nap előtt egy nappal, a kapitány esküvőjének megünneplése alkalmából. Ám barátja, aki ugyancsak szerelmes volt az ifjú feleségbe, bosszúból zátonyra futtatta a hajót, amely elsüllyedt, és teljes legénysége, összes utasa megfulladt. Azóta állítólag többször is látták a környéken. Noha megkérdőjelezhetetlen valóságalapja van, mégis a legendákba kívánkozik a Mary Celeste amerikai kereskedelmi vitorlás hajó története, amelyet 1872. december 4-én találtak meg az Azori-szigetek környékén. Készletekkel jól fel volt szerelve, és sérülést sem találtak rajta, a hajó legénységének mégis nyoma veszett. Rakománya is érintetlenül pihent a raktérben, egyedül a mentőcsónakja hiányzott. Vadabbnál vadabb teóriák terjedtek el a hajóról, óriáspolipoktól földönkívüliekig sok mindent és mindenkit felelőssé tettek a legénység eltűnéséért. A hajó története még Arthur Conan Doyle-t is megihlette, aki J. Habakuk Jephson vallomása című novellájában dolgozta föl a Mary Celeste rejtélyes esetét.

Ha még szívesen olvasnál rejtélyekről, olvasd el ezt a cikkünket!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek