A sport az erőszak melegágya? Sztárcsatár a vádlottak padján

GettyImages-1358825495

Mason Greenwood angol válogatott labdarúgó, a Manchester United játékosa súlyos vádakkal néz szembe. Barátnője nemi erőszakkal, testi sértéssel és halálos fenyegetéssel vádolja, ehhez pedig fényképet és hangfelvételt is mellékelt.

A Manchester United az eset kapcsán nyilatkozatot adott ki, amelyben megerősítették, hogy az erőszak semmilyen formáját nem nézik el, így a mindössze 20 éves csatárt felfüggesztik, azaz további értesítésig nem edz és nem játszik a klubban. Felelősségük megállapítása már csak azért is nagyon nehéz, mert Greenwood nem felnőttként közéjük csöppent, máshol nevelkedett futballista, hanem a klub saját nevelésű embere, aki 2018 óta játszhat a nagyok között. Már korábban is követett el szabályszegéseket, de ilyen mértékű bűncselekményt, amellyel vádolják, nem.

Mire egy ügy kipattan, öt másikat sikálnak el a színfalak mögött

Laura Williamson a The Athletic cikkében kifejtette, hogy a foci mint sport nem törődik a nőkkel. Lefuttatnak ugyan kampányokat a női befogadás előmozdítására vagy a nők játékának elismerése céljából, de Greenwoodot heti 42 millió forintnak megfelelő fontnyi fizetésért foglalkoztatják, és nem tudni, meddig lesz felfüggesztésben. Ugyanakkor a Nike már szerződést bontott a csatárral, a készítők pedig kivették őt a FIFA 22-ből. Valami tehát történik, de hogy ez elég lesz-e ahhoz, hogy végre megváltozzon az élsportolókkal kapcsolatos viselkedési kódex, nem tudjuk. Ahogy azt sem, korábban milyen sportokban milyen sztárjátékosokat és edzőket mosdattak ki különböző ügyekből. A kipattanó történetek csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Mason Greenwoodról már nemcsak a sport, de az erőszak is eszünkbe jut
Mason Greenwoodról már nemcsak a sport, de az erőszak is eszünkbe jutVisionhaus / Getty Images Hungary

Ronaldo és a többiek

Greenwood esete ugyanis cseppet sem egyedülálló. A Las Vegas-i rendőrség 2009-ben kezdett nyomozni Cristiano Ronaldo ellen szexuális erőszak vádjában, ám ott az áldozatnak fizettek, hogy végül ejtse a vádakat. A Manchester United másik sztárját, Ryan Giggset barátnője gyanúsította családon belüli erőszakkal. Akkor a sportoló alkut kötött a klubbal, ideiglenesen lemondott a nemzeti csapat menedzseri posztjáról, de az épp folyó per ellenére továbbra is szívesen látják a klub belső körében. Holnapig sorolhatnánk a különböző sportolókat, akiket nemi erőszakkal, testi sértéssel, olykor gyermekek ellen elkövetett szexuális bántalmazással vádolnak.

Törvényen kívüliek

A sport rég nem az, aminek elindult. A legmagasabb szinteken iparágként működik, azaz sok pénzt hozó játékosokat, edzőket tesz a kirakatba, emel fel szupersztárrá. Csakhogy ők is ugyanolyan esendő emberek, mint bárki más. Viszont az általuk elkövetett hibákért gyakran nem kell vállalniuk a felelősséget. A klubok eltakarítanak utánuk. 

S ez a legrosszabb, amit nemcsak az áldozatokkal, de az elkövetőkkel is tehetnek, ugyanis azok abban a hiszemben élik az életüket, hogy nekik mindent szabad. 

A legismertebb hazai ügyek

Röviden érdemes áttekinteni a magyarországi helyzetet, ahol nemcsak az úszósportban estek ki a csontvázak a szekrényből. 

Salamon Miklós és Lengyel Ferenc

Ügyük 2011-ben pattant ki. A két NB I-es futballista ellen a feleségeik tettek feljelentést bántalmazás miatt. Salamon Miklóssal kapcsolatban felesége arról panaszkodott, hogy sportmúltja miatt a hivatalos szervek őt különleges elbírálásban részesítik.

Turi György és Bacsa István

2013-ban Szepesi Nikolett Európa-bajnoki bronzérmes magyar úszó, olimpikon vádolta az úszóedzőt és a masszőrt azzal, hogy molesztálták. Vallomása nyomán a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) eljárást kezdeményezett saját alelnöke ellen, és a rendőrség is kihallgatta a sportolót. Bacsa Istvánt hiába vádolta meg még több másik úszó is, a Budapesti Rendőr-főkapitányság elévülésre hivatkozva lezárta a nyomozást. Turi György maga is elismerte, hogy felpofozta Szepesit, majd a MÚSZ ötfős bizottsága megállapította, hogy az edző rendszeresen testi-lelki bántalmazást követett el a rá bízott sportolók ellen. Dara Eszter úszó emellett szexuális zaklatással is vádolja. Cseh László, Kiss Noémi, Orsovai Péter is az áldozatok között voltak, többük arról számolt be, hogy soha nem heverte ki az uszodában történteket. Turi  vagy bármely, testi és lelki fenyítést használó edző  módszerének elítélése azonban igazán csak akkor lehetséges, ha elismerjük Széchy Tamás többszörösen kitüntetett úszóedző különösen kegyetlen módszereiről panaszkodók igazát is. 

Kiss László ügye

2016-ban újra az úszósport került előtérbe, ekkor kezdődött Kiss László edző ügye. Kiderült, hogy 1961-ben csoportos nemi erőszak miatt ítélte el a bíróság, az FTC pedig kizárta soraiból, ráadásul ez nem az első ilyen típusú felfüggesztése. 21 hónapot töltött börtönben, majd úszóként, edzőként, végül szövetségi kapitányként tért vissza a sportba. Amíg a bizonyítékok rá nem kényszerítették, tagadta, hogy valaha is elítélték volna. Áldozata, Takáts Zsuzsanna  akiről Gyárfás Tamás azt állította, rég elhunyt  arról számolt be, hogy családját is megfenyegették annak érdekében, hogy csendben maradjon. Végül Kiss visszalépett tisztségeiből, díszpolgári címét elvesztette, nevét levették a róla elnevezett százhalombattai sportuszoda épületéről.

Gyárfás Tamás és a Fenyő-gyilkosság

Gyárfás 1993-tól huszonhárom éven át volt a Magyar Úszó Szövetség elnöke, 2008-ban az európai úszószövetség alelnökévé választották, később a Nemzetközi Úszó Szövetség, majd a FINA Bureau tagja lett. 2018-ban a rendőrség előállította és emberölésre való felbujtással gyanúsította. Gyárfás hiába tiltakozott az eljárás és a vádak ellen, őrizetbe vették. 2019-ben a Fővárosi Főügyészség előre kitervelten elkövetett emberölésre való felbujtásért vádat emelt ellene. Az eljárás a mai napig folyik.

Szilágyi Zoltán ügye

Szilágyi Liliána Európa-bajnokságon ezüstérmes, ifjúsági olimpiai és Európa-bajnok úszó 2021. december 29-én vádolta meg apját és korábbi edzőjét, Szilágyi Zoltán korábbi ifjúsági Európa-bajnok úszót testi, lelki és szexuális bántalmazással. Szilágyi Zoltán ügyvédként dolgozik, ám a Stamina TK színeiben úszóedzőként is tevékenykedik. Arról, hogy közte és Liliána között konfliktus húzódik, a korábbi úszókapitány, Hargitay András Feszített víztükör című könyvéből több évvel ezelőtt kiderült, azaz a vezetők rég tudhattak róla. A Magyar Úszó Szövetség végül idén vizsgálatot indított az ügyben, amelyben további bírósági eljárások folynak.

Szilágyi Liliána úszó 2018-ban
Szilágyi Liliána úszó 2018-banBudapestiHonvedSportegyesulet / Wikimedia Commons

Mit mond a sportszakpszichológus? 

Az ügy kapcsán Kovács Réka sportszakpszichológussal beszélgettünk.

Vajon a sportolók között gyakrabban találkozunk erőszakos emberekkel?

Nem lehet általánosítani ezt a témát. Ugyanúgy, ahogy az életben is, személyiségekről van szó. Akadnak köztük olyanok, akik erőszakosak, és olyanok, akik kevésbé. Nyilván van olyan sport, amely az asszertivitást, azaz a kezdeményezőkészséget jobban igényli. Egy bokszoló nem lehet félős ember. Ám az, hogy a párkapcsolatában ki hogy viselkedik, nem köthető össze azzal, hogy sportol. 

A sportolók mosdatása, sztárolása milyen hatással lehet a személyiségükre?

Ez is változó. Van, aki elszáll ettől, van, aki nem. Azért a sportolók akkor kerülnek jó pozícióba, ha nagyon sokat letettek az asztalra. Biztos, hogy védik őket, miért ne védenék, főleg addig, amíg egy vádról be nem bizonyosodik, hogy valós. Amennyiben igen, az elkövetőnek nagyon komoly segítségre, kezelésre van szüksége. 

Nem állíthatjuk, hogy a sportolók körében gyakoribbak a dühkezelési problémák?

A sportot eleve úgy emlegetjük, mint a feszültség levezetésének hatékony módszerét. A magánéletében stresszt megtapasztalókat gyakran kérjük, hogy próbálják meg testmozgással levezetni testi-lelki feszültségüket. 

Milyen más pozitív hatásai vannak a sportnak?

Nagyon sok mindent meg tud tanítani. Persze vannak hátrányai, de több az előnye. Alázatra és tiszteletre nevel, a sportoló gyerekkorától kezdve mindennap odamegy edzésre, és meghallgatja, mit mond az edzője, elkötelezetté válik a sportága iránt. Egy sportoló máshogy áll a problémákhoz, könnyebben alakít ki megküzdési módokat, a szociális kapcsolatai is mások lesznek. Ha nem elég alázatos, akkor nem feltétlenül lesz belőle kiemelkedő sportoló.

Akkor sem, ha tehetséges?

Ezt nem állítom. Ennek ellenére a sporttal és saját magával szemben alázatosnak kell maradnia.

Mit gondolsz azokról az edzői módszerekről, amelyek testi és lelki kínokat okoznak?

Ezek a módszerek visszásak, nem biztos, hogy az lesz a hatásuk, amit az edzők várnak tőlük. Inkább ellenállást szülnek.

Azt mondod, hogy a sporton belül az alázat és a tisztelet kialakulhat megalázás és bántalmazás nélkül is?

Igen. A sport nem erről szól. Ennél hatékonyabb módszer a dicséret, ahol nem a sportolót, hanem a teljesítményt dicsérjük. Nagyon fontos, hogy ha az illető valamit elrontott, akkor az edző ne csak azt jelezze felé, hanem azt is mondja el, hogyan tudja azt a hibát kijavítani. Nagyon fontos a jó kapcsolat az edző és a gyerek között. A dicsérettel többre lehet menni, mint a büntetéssel.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra