Ránk szakadt a hidegfront!

Ne csodálkozz, ha ma görcsösen fáj a fejed, hogy ingerlékenyebb vagy, mint tegnap, és minden apróságon felhúzod magad! A fagyos szentek – bizonyos Szervác, Pongrác és Bonifác urak – kitettek magukért. Hogy mit tehetsz a hidegfront ellen? A Dívány szerint…

Ahogy mondani szokták, megelőzni kell, nem gyógyítani. Ez az alapállítás egy kissé sántít a frontérzékenység esetében, felkészülni – tapasztalt frontérzékenyek szerint – nehézkes. A megelőzésre rengeteg jó tippet kapunk, miszerint:
– csökkentsük az alkohol- és nikotinfogyasztást;
– járjunk gyakran masszázsra;
– legalább napi 6-7 órát aludjunk;
– szaunázzunk rendszeresen, a váltott zuhany használata erősíti az érfalakat, így kevésbé válunk hajlamossá az érrendszeri megbetegedésekre, a hidegfront okozta görcsös folyamatokra.
De ha minden szabályt betartasz, és kiegyensúlyozottan táplálkozol, normális ritmusban élsz – kinek jut ez ma osztályrészül? –, még akkor is megeshet, hogy idegrendszeredre támad a front, nem kímélve a fejedet, az ízületeidet, az izmaidat.

Te melyik csoportba tartozol?

Általánosságban négyféle időjárás-érzékenységet különböztetnek meg a szakemberek. Az első csoportba azok tartoznak, akiknek a hirtelen jött időjárás-változás semmilyen problémát nem okoz, szervezetük gyorsan igazodik az új klimatikus helyzethez. A légnyomásváltozás a második csoportban lévők közérzetére hat közvetlenül, ők ingerlékenységgel, fejfájással, depresszióval reagálnak rá.
A harmadik csoport tagjai a változásokat legalább 48 órával előbb érzik, mint a többiek: folytonosan kiújuló ízületi panaszok kínozzák őket. Végül a negyedik csoportba azok tartoznak, akiket már kezelnek a vegetatív idegrendszer működési zavaraival – ők minden változáskor fájdalmat éreznek.

A hidegfront hatásai

A következő panaszokkal, tünetekkel számolhatsz hidegfront esetén:
– nyugtalanság, alvászavar, heves szívdobogás, vérnyomásemelkedés;
– gyakrabbak a görcsös fájdalmak, asztmarohamok és keringési panaszok;
– erősödnek a reumatikus panaszokkal és a gyomorfekély-problémák is;
– romolhat a magas vérnyomásban szenvedők és az epilepsziások állapota;
– lassulnak a reflexek, álmosságérzés és fejfájás is kialakulhat;
– emelkedhet a koraszülések száma.

Melegfront esetén erre készülj!

Van, aki a melegfrontra reagál érzékenyebben, ilyenkor gyorsabbá válik a légzés, emelkedik a vérnyomás, csökken az összpontosító képesség, ingerlékenység, fáradtság, bágyadtság léphet föl. De gyakoribbak a migrénes fejfájások, felerősödhetnek a műtéti hegek fájdalmai, a szívbetegségek és az allergiák tünetei, megnő az infarktus- és trombózisveszély, egyes kutatások szerint melegfront esetén szervezetünk immunológiai szempontból is védtelenebbé válik.

Mit tehet egy frontérzékeny?

Ha már felléptek a fájdalmak, természetesen ne hagyd magad kiütni! A migrénes nők jól tudják, nem éri meg megvárni, amíg a kis fájdalom rohammá növi ki magát, a fájdalom jelentkezésekor a szokásos fájdalomcsillapító tabletta bevétele egy nagy pohár vízzel, legalább tíz perc nyugalom, meleg vagy hideg vizes tarkótáji borogatás, fejmasszás a sorrend.
Lényegesen sokat javíthat a helyzeten a masszázs, a homlok és a fej alapos átmasszírozása.

Egyébként a szakemberek azt mondják, az úgynevezett klímastressz, azaz a frontérzékenység ellen a legjobb védekezés az edzettség. Ugyanis minél gyakrabban szembesül szervezetünk a váltakozó hőingerekkel, védekező rendszere annál jobban működik. Igyekezzünk hát minél többet a szabad levegőn tartózkodni, még rossz idő esetén is, így nagyobb sikerrel védekezhetünk az időjárás-változás kiváltotta negatív hatásokkal. Egységes recept sajnos nincs, hiszen mindannyiunkra különböző hatással vannak a frontok. De ha tudjuk, számolunk a ránk váró időjárási hatásokkal, talán egy ilyen napot is könnyebben átvészelhetünk, mint ez a mai.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.