A tudósok rájöttek, hogy tudhatod meg 7 évvel hamarabb, hogy rákos leszel

Diósi Szilvia
GettyImages-1206639436
Olvasási idő kb. 4 perc

A vérben lévő fehérjék akár már hét évvel a diagnózis felállítása előtt figyelmeztethetnek a rákra – derül ki egy új kutatásból.

Egy bizonyos fehérje már évekkel a rák előtt kimutatható

A tudósok elképesztő felfedezést tettek, ami óriási előrelépés lehet a rák megelőzésében. A vizsgálat 44 000 résztvevőjének vérmintáját elemezték, köztük 4900 olyan személyét, akiknél a mintagyűjtés után rákot diagnosztizáltak. A kutatók 1463 fehérjét vizsgáltak meg a vérmintákban, végül 618 fehérjét találtak, amelyek a betegség 19 típusához kapcsolódnak, köztük a bél-, a prosztata- és az emlőrákhoz. A fehérjék közül mintegy 107-et olyan emberek csoportjában találtak, akiknek a vérét legalább hét évvel a diagnózis felállítása előtt vették le. Valamint 182 olyan fehérjét, amelyek erősen összefüggésbe hozhatók három éven belüli rákdiagnózissal. Remélik, hogy az eredmények döntő fontosságú lépést jelentenek a megelőző terápiák felé, és segíthetnek a rák megállítására irányuló erőfeszítésekben, mielőtt még az kialakulna.

A vérvizsgálat jelentősen megnövelheti a sikeres rákkezelés esélyét

Egy második, kapcsolódó tanulmány, amely több mint 300 000 rákos eset genetikai adatait vizsgálta, 40 olyan fehérjét talált a vérben, amelyek befolyásolják kilenc ráktípus kialakulásának kockázatát. Míg ezeknek a fehérjéknek a megváltoztatása növelheti vagy csökkentheti valakinél a rák kialakulásának esélyét, egyes esetekben ez nem kívánt mellékhatásokhoz vezethet, állapították meg a szerzők.

Hét évvel előrejelezhető lehet a rák
Hét évvel előrejelezhető lehet a rákJustin Paget / Getty Images Hungary

A tudósok szerint a rákra utaló jelek megtalálása, mielőtt a klinikai tünetek jelentkeznének, kritikus lehetőséget biztosít arra, hogy a kezelés nagyobb eséllyel legyen sikeres, vagy ami még fontosabb, hogy elérjük a rák megelőzését, még mielőtt a sokszor halálos betegség kialakulhatna. Azok, akiknek ilyen fehérjék vannak a vérükben, fokozottan ki vannak téve a rákos megbetegedésnek, így jobban odafigyelhetnek majd az életmódjukra, illetve a rendszeres orvosi ellenőrzésekre.

Előrelépés lehet a megelőzésben is

Az Oxford Population Health által finanszírozott két Cancer Research UK tanulmány azt sugallja, hogy a fehérjék már a rák legkorábbi stádiumában szerepet játszhatnak. Ahhoz, hogy a rákot meg tudjuk előzni, meg kell értenünk a kialakulásának legkorábbi szakaszait befolyásoló tényezőket. Ezek a tanulmányok pedig éppen erre törekednek. Számos új nyomot szolgáltatnak a többféle rákos megbetegedés okairól és biológiájáról, beleértve azt is, hogy mi történik évekkel a rák diagnosztizálása előtt.

Óriási előrelépés lehet a rákmegelőzésben
Óriási előrelépés lehet a rákmegelőzésbenwera Rodsawang / Getty Images Hungary

A kutatók kiemelték, hogy ma már olyan technológiával rendelkezünk, amellyel elegendő esetet lehet úgy megvizsgálni, hogy azonosíthatóvá váljon, mely fehérjék játszanak szerepet az egyes rákos megbetegedések kialakulásában. A rák megelőzése érdekében a betegség legkorábbi figyelmeztető jeleit kell keresni. A tudósok szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan milyen szerepet játszanak a fehérjék a rák kialakulásában, és melyek a legmegbízhatóbbak a teszteléshez. Továbbá azon is dolgozni kell, hogy olyan teszteket fejlesszenek ki, amelyek képesek a fehérjék klinikai kimutatására, valamint olyan gyógyszereket, amelyek célozhatnák ezeket a fehérjéket.

A korai diagnózis a rák esetében életeket menthet, így ezeknek a kutatásoknak az eredménye megnövelheti a rákot legyőző személyek számát.

Egyes kezelések elpusztítják a rákos sejteket. Az alábbi cikkünkben megnéztük, hogy mi történik ezekkel az elhalt sejtekkel. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek