Kötődési stílusok összeférhetetlensége – itt sem fér meg két dudás egy csárdában?

GettyImages-1163664239

A felnőttkori kapcsolati kötődéseink határozzák meg, hogyan fogunk párunkhoz kötődni, miként viselkedünk vele. Vajon biztonságos, szorongó-aggodalmaskodó, bizonytalan-elkerülő vagy elutasító-elkerülő vagy? És a párod? Fedezd fel, mennyire vagytok kompatiblisek a kötődési stílusotok alapján!

Négyféle felnőttkori kötődési stílus létezik:

  • biztonságos
  • szorongó-elkerülő
  • bizalmatlan-elkerülő
  • elutasító-elkerülő.

Mindenki azonosulni tud egy vagy két kategóriával a négy közül. Ezek a kötődési minták fogják meghatározni, hogyan tudunk párkapcsolatot létesíteni másokkal. De azt tudtad, hogy vannak kötődési stílusok, amik jobban passzolnak egymáshoz, mint más párosítások? Nézzük, mit mond erről dr. Clara Marie Manly klinikai szakpszichológus!

GettyImages-1132234894
People Images / Getty Images Hungary

A négy kötődési stílus

Biztonságos

A biztonságos kötődésű emberek általában öntudatosak, érzelmileg elérhetők, bíznak párkapcsolati készségeikben, nehezen megingathatóak és magas érzelmi intelligenciával rendelkeznek. Képesek az intimitás és sebezhetőség megélésére. Nekik is akadhatnak párkapcsolati problémáik, de őszinteséggel, együttérzéssel és tisztelettel kezelve ezeket a helyzeteket megoldják őket.

Szorongó-aggodalmaskodó

A szorongó-aggodalmaskodó kötődésű emberek a kapcsolat elvesztésétől való félelmük és a társukon csüggés között őrlődnek. Nagyon figyelnek a kapcsolatukra, mert félnek attól, hogy a másik elhagyja, visszautasítja őket. Alacsony önbecsülés és rossz önszabályozás (érzelmei csúcsok és hullámvölgyek) jellemzi őket. Saját magukat gyakran értéktelennek, párjukat viszont kiemelten értékesnek titulálják. Párkapcsolati függésre hajlamosak, ha megijed vagy felzaklatódik, gyakran válhat mérgessé és reaktívvá.

GettyImages-1162626533
bingokid / Getty Images Hungary

Bizonytalan-elkerülő

A tojáshéjon lépkedéshez hasonlít a bizonytalan-elkerülő kötődésű emberekkel kialakított kapcsolat. Vágynak a kapcsolatra, de tudat alatt félnek valóban belekerülni egybe. A se veled-se nélküled kapcsolódás miatt nem tud biztonságos, stabil kötődés kialakulni a párjukkal. Gyakran rendelkeznek alacsony önértékeléssel, és párjukat sem tisztelik eléggé. Kiszámíthatatlanok és drámaiak, belső és külső világukban egyaránt.

Elutasító-elkerülő

Magányos és elszigetelt érzés az elutasító-elkerülő kötődésű emberekkel kapcsolatban lenni. Magas önbizalommal rendelkeznek és rendkívül függetlenek. Pontosan e miatt a függetlenségük miatt nehéz intim közelségbe kerülni velük. Általában felszínes egyéjszakás kalandokba, vagy rövid távú kapcsolatokba mennek bele, a hosszú távú kapcsolatokban közönyös, énközpontú viselkedés jellemzi őket. Általánosan tartózkodó felsőbbrendű viselkedésformát vesznek fel.

Ha nem tudod, melyik kategóriát képviseled, használd kiindulópontnak ezt a netes tesztet az OnlinePszichológus.net-ről.

Melyik kapcsolódási formák kompatibilisek egymással?

Három kategóriába sorolhatók a kötődésiforma-párok:

  • zöld lámpás (a fejlődésre legalkalmasabb táptalaj),
  • sárga lámpás (kevesebb fejlődésre ad lehetőséget)
  • és a piros lámpás (kifejezetten nehéz kapcsolódási párosítás) kategóriák.
GettyImages-157434242
tunart / Getty Images Hungary

Zöld lámpa

Biztonságos + Biztonságos. Számukra a legkönnyebb biztonságos, szeretetteljes kapcsolatot létrehozni.

Biztonságos + Szorongó-aggodalmaskodó. Ez a páros a zöld és a sárga lámpa között van. A biztonságosan kötődő partner mellett könnyen megtalálhatja stabilitását a Szorongó partner, ha dolgozik a szorongását kiváltó okokon. Ha azonban a Szorongó partner nem dolgozik saját magán, még a Biztonságos partner is belefáradhat aggodalmaskodásaiba.

Biztonságos + Bizalmatlan-elkerülő. Ez a páros a zöld és a sárga lámpa között van. Ha a Biztonságos partner le tudja küzdeni a késztetést, hogy belecsússzon a megmentő szerepébe, a Bizalmatlan-elkerülő partnernek jót tesz a másikból áradó stabilitás és annak nem reaktív viselkedésmódja. A Bizalmatlan-elkerülő partnernek is dolgoznia kell saját kötődési mintáján, ha nem akarja kifacsarni partnerét.

GettyImages-157434236
tunart / Getty Images Hungary

Sárga lámpa

Szorongó-aggodalmaskodó + Szorongó aggodalmaskodó. A kölcsönös félelem és egymás szükségessége elég táptalaj tud lenni arra, hogy az ő kapcsolatuk eléldegéljen. De bármennyire is biztonságosnak érezhetik a kapcsolatot, a kezeletlen sérülések csöndesen megmérgezhetik azt. Ha azonban mindketten dolgoznak magukon, erőssé tehetik kapcsolatukat.

Szorongó-aggodalmaskodó + Bizalmatlan-elkerülő. Ha mindketten dolgoznak saját lelki sérüléseiken, szerető, biztonságos kapcsolatot tudnak kialakítani egymással. Ellenkező esetben a Bizalmatlan-elkerülő se veled-se nélküled viselkedése megnehezítheti a Szorongó félelmét, hogy elveszíti a párját. Mindkét típus legrosszabb tulajdonságait is felerősíthetik egymásban.

Bizalmatlan-elkerülő + Bizalmatlan elkerülő. A könnyen felcsattanó, bizalmatlan tulajdonságuk puskaporos veszekedésekhez vezethetnek, amiben egymás sérüléseibe taposnak bele. Ha azonban nem sajnálják az időt és energiát az önfejlesztésre, szép kapcsolatot tudnak kialakítani egymással.

Bizalmatlan-elkerülő + Elutasító-elkerülő. A Bizalmatlan-elkerülőt vonzza az Elutasító-elkerülő és az Elutasító-elkerülő kíváncsiságát is felkelti a Bizalmatlan-elkerülő drámaisága. Azonban az Elutasító-elkerülő könnyen dönthet úgy a kapcsolat közepén, hogy egyszerűen elsétál a túl sok drámázás és konfliktus elől, amit a másik folyton okoz. Ettől függetlenül, ha mindketten tudatos önfejlesztésbe kezdenek, erős kapcsolatot tudnak kialakítani egymással.

Elutasító-elkerülő + Elutasító-elkerülő. Érdekes módon két Elutasító-elkerülő nagyon jól meg tud lenni egymással, mert egyiküknek sincs igénye a mély kapcsolódásra és az érzelmi intimitásra. Ugyanakkor ennek kényelmében hajlamosak lesznek arra, hogy ne gyógyítsák be sebeiket, és benne ragadjanak megszokott bizonytalan kötődési stílusukban.

GettyImages-157434237
tunart / Getty Images Hungary

Piros lámpa

Biztonságos + Elutasító-elkerülő. Mivel az Elutasító-elkerülő nem keres mély kötődést másokkal, a Biztonságos pedig igen, gyakran még a szikráig sem jut el ez a két típus egymással. Az Elutasító-elkerülő nyerhetne egy ilyen kapcsolatból, de tartózkodó magaviselete áthidalhatatlan akadállyá válhat. Rengeteg belefektetett energiával azonban ők sem egy reménytelen páros.

Szorongó-aggodalmaskodó + Elutasító-Elkerülő. Az Elutasító-elkerülő tartózkodó viselkedése a Szorongó félelmeinek melegágya: nem fogja magát szeretve és biztonságban érezni. Természetesen sok munkával ők is jobbá tehetik kapcsolatukat, de ez nagy erőfeszítésükbe fog kerülni.

GettyImages-1278212179
Oleh_Slobodeniuk / Getty Images Hungary

Semmi sincs veszve

Ha két ember eltökélten fejleszti saját magát és sok energiát belefektet kapcsolatuk fejlődésébe, biztonságos kapcsolatot tudnak kialakítani egymással, nem számít, melyik kapcsolódási stílusba tartoznak. Ne csüggedj tehát, ha partnereddel sárga vagy piros lámpás kategóriába esel, ezzel még semmi sincs veszve! Csupán több energiádba kerülhet biztonságos, szerető stabil kapcsolattá formálni kötődésedet, mint néhány ismerősödnek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra