Ezzel a 10 dologgal rombolod észrevétlenül a párkapcsolatodat

GettyImages-74583142

A kapcsolatok sokszor komplikáltak, és majdnem mindig törékenyek, vagy legalábbis ki vannak téve a sérülés veszélyének. Az apró hibák egészen alá tudják ásni a bizalmat, rombolni a kommunikációt és gyilkolni a vágyat, mindezt úgy, hogy gyakran észre sem vesszük, hogy mi magunk hívogatjuk a viharfelhőket.

Például ezzel a 10 a párkapcsolatot üzembiztosan romboló viselkedéssel. Lássuk, melyek azok a hibák, amiket sokan párkapcsolatunk rovására követünk el.

1. Elzárkózás

Hajlamos vagy arra, hogy inkább kikerüld a nehéz helyzeteket, és elkerüld az azokból eredő konfliktusokat? Nem jó úton jársz. A konfliktusok a párkapcsolat természetes és fontos részei, amik nélkül nem tudok fejlődni. Ha viszont folyamatosan a szőnyeg alá sepritek a problémákat, egyszer csak óriási kupacban buktok fel, miközben olyan sérüléseket szereztek, amik már nehezen gyógyíthatók. 

2. Figyelemmorzsák

Rendszeres, hogy partnered százszázalékos figyelmet kap tőled, vagy inkább az a jellemző, hogy beszélgetés közben is a telefonodat nyomkodod, és igazából nem is figyelsz oda arra, ami történik? Soha ne becsüld alá a minőségi idő jelentőségét! Amikor együtt vagytok, neked és partnerednek is fontos, hogy azt érezhessétek, számítotok a másiknak és élvezitek az együtt töltött időt. Ha ez nincs meg, egy idő után azt fogjátok érezni, hogy felesleges és üres az egész. 

3. Tagadás

Kevés dolog olyan fontos egy párkapcsolatban, mint a jó kommunikáció. Előfordul, hogy partnered mond neked valamit, de te egyszerűen nem akarod meghallani? Amikor partnered azt jelzi, neked, hogy fárasztja, hogy ő teszi bele a többet érzelmileg a kapcsolatba, valószínűleg nem esik jól a kritika. Ez viszont még nem ok arra, hogy kétségbe vond érzéseit, és azonnal önvédelmi üzemmódba kapcsolj át. Ne ignoráld vagy tagadd a problémát, hanem kérd meg, hogy fejtse ki a szempontjait, majd te is hozakodj elő a tieiddel!

4. Túl sok kritika

A kritika, még ha jó szándékból vagy kedvesen fogalmazzák is meg, olyasvalami, amivel nem könnyű szembenézni. Ha pedig a pár egyik tagja úgy érzi, folyton letromfolják, az egy idő után nagyon erodálja a kapcsolat minőségét. Nemcsak az egyik fél számára frusztráló, de az egész kapcsolatba olyan negatív energiákat hoz, amelyek egészen megborítják az egyensúlyt, hiszen így a fókusz az erősségek helyett a gyengeségeken lesz. 

5. Idealizálás

Addig rendben van, hogy szereted a partneredet, és nagyon fontos, hogy elismeréssel, tisztelettel gondolj rá. Az viszont, ha túlidealizálod őt, már inkább árt, mint használ. Amikor partneredet már-már tökéletesnek látod, egyrészt irreálisan magasra teszed a lécet és könnyen csalódhatsz, másrészt pedig nem őt magát látod, hanem egy általad elképzelt, de a valóságban nem létező személyt. Ilyen helyzetben nagyon nehéz önazonosnak maradnia a másiknak. 

Hová tűnt az a tökéletes férfi?
Hová tűnt az a tökéletes férfi?Noel Hendrickson / Getty Images Hungary

6. Ignorálni a múltat

Senki sem tökéletes, még a párkapcsolat sem az, és teljesen normális, ha hullámhegyek és hullámvölgyek tarkítják közös utatokat. Ha viszont elfeledkeztek a nehezebb időkről, az könnyen a kapcsolat rovására mehet. Ha nem is minden múltbéli emléked kellemes, ne fojtsd el őket, mert azok vezettek ahhoz, amilyen most vagy, illetve ahol most tart a kapcsolatotok. Ráadásul a múltbéli események időről időre feljönnek, akár akarjuk, akár nem, ilyenkor pedig foglalkozni kell velük, nincs mese. 

7. Félrevezetni a partnert

Szoktál olyat mondani a partnerednek, amit valójában nem is gondolsz komolyan? Ígérsz neki olyat, amit nem tartasz be? Elhallgatsz, letagadsz előtte dolgokat? Csak óvatosan, mert ezek a gesztusok nagyon ártanak a kapcsolatotoknak. A köztetek lévő bizalmat közösen építitek, minden mást pedig erre pakoltok rá, szóval nem érdemes kockáztatni, hogy az sérüljön. Őszintének lenni nem mindig könnyű, de hosszú távon mindig megéri.

8. Kapcsolati verseny

Egy egészséges párkapcsolatban a felek nem számolgatják a tusokat, gólokat és ipponokat. Ha a problémákat sikerült rendezni, nem tartják számon, kinek a hibája volt, vagy ki hozza a nagyobb áldozatot a másikért vagy a kapcsolatért. A versenyzés stresszt és nyomást eredményez, aminek eredményeképp egyikőtök valószínűleg inkább visszavonulót fúj és elzárkózik. Versenyzés helyett inkább törekedjetek a kompromisszumra. 

9. Megszégyenítés

Előfordul, hogy társaságban szólsz be olyat a partnerednek, amiről pontosan tudod, hogy bántó, és ami rossz színben tünteti fel mások előtt? Az ilyesmi hihetetlen mértékben rontja a kapcsolatotokat, ráadásul annak megítélését is. Ha problémád van a partnereddel, vagy nem tetszik valamelyik szokása, érdemesebb felnőtt módjára megbeszélni, lehetőleg inkább a négy fal között. 

10. Túlzó elvárások

Mérges leszel, ha a partnered nem olvas a gondolataidban? Ha együttléteitek nem pornófilmet, a hétköznapok pedig nem romantikus nyálkomédiát idéznek? Ideje lejjebb szállítani az elvárásokat, mert az ilyesfajta túlzásnak senki nem tud megfelelni. Csak a filmekben működik minden forgatókönyvek szerint, a való életben, ha valamit szeretnénk, azt bizony el is kell mondanunk a partnerünknek. 

Magatokra ismertél egy-egy pontban? Akkor bátran tedd ki a problémát az asztalra: a megoldás első lépése, hogy beszéltek róla.

Oszd meg másokkal is!
Mustra