18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Minden, amit a nyitott házasságról tudni akartál

GettyImages-1173488492

Ha házasság, akkor a mi kultúránk szerint az egyenlő a monogámiával. Hűséget fogadunk, és úgy tekintünk rá, hogy ez a kapcsolat alapja. A megcsalás a legtöbb embernek nem fér bele a házasságban, sőt még a féltékenykedést sem kedveljük. De vannak, akik ezt egészen másképp oldják meg. A nyitott házasságra szavaznak, de mit jelent mindez, mitől tud működni és miért lesz jó?

A nyitott kapcsolat lényegében egynél több szexuális partnert jelent, de hogy miként és hogyan, azt mindenki saját magának határozza meg. A „szakirodalom” szerint három fő típusa létezik: a swing, a poliamoria és a monogamish.

Ezek a kifejezések azok számára, akik nem így élnek, magyarázatra szorulnak. A swing (vagy swinging) talán a legismertebb, ez lényegében azt jelenti, hogy a párok csak párokkal alakítanak ki szexuális kapcsolatot.

A nyitott kapcsolatot mind a két félnek akarnia kell
A nyitott kapcsolatot mind a két félnek akarnia kellfotostorm / Getty Images Hungary

A poliamoria jelentése, hogy valakinek egyszerre több partnerrel van szerelmi kapcsolata, és az ő partnereinek is lehet több másik párkapcsolata. Itt már kicsit bonyolódik a helyzet, de a szó jelentése is az, hogy többszerelműség. A monogamish esetében a felek monogám kapcsolatban élnek egymással, nincs külön partnerük, együtt azonban szívesen vesznek részt szexuális kalandokban más emberekkel. 

Nem szabad szem elől téveszteni, hogy az ember egy nagyon összetett lény. Nincs olyan, ami mindenkinek egyformán jó lenne, mert mások az igényeink. 

A nyitott kapcsolat fogalma sokaknak még ma is sokkolóan hat, néha még azok számára is, akik benne élnek.

Érdekes módon a kutatások azt mutatják, hogy az emberek egyformán boldogok a működő monogám kapcsolatokban, mint a működő nyitott kapcsolatokban. A kulcs az, hogy aki nyitott kapcsolatban él, az valóban ezt akarja, és ne csak vakon ugorjon bele.

A legtöbben, akik a nyitott házasságot választják, olyan előnyöket látnak benne, mint az érzelmi szabadság biztosítása, a szexuális kielégülés, az észszerű elvárások, nagy fokú nyitottság és az őszintébb kommunikáció.

Petra és Zsolt

Petra és Zsolt a harmincas éveik végén járó házaspár, 11 éve vannak együtt. Teljesen átlagos házasságként indult, az első 3 évük tökéletes volt, majd, ahogy Petra fogalmaz „beállt az unalom”.

„Az elején nagyon megvolt a közös hullámhossz, imádtuk egymás társaságát és a szex is jól működött. Sokan a hetedik évre panaszkodnak, na nálunk ez előbb érkezett el. Nagyon tisztán emlékszem, hogy a harmadik házassági évfordulón elmentünk pihenni egy csoda szép szállodába. A három napot letudtuk úgy, hogy egymáshoz sem értünk, és a férjemnek fel sem tűnt. Amikor hazajöttünk mondtam, hogy beszélnünk kell” – mesélte Petra a kezdetekről.

Kapcsolatukban az őszinteség volt a fordulópont

Hamar kiderült, hogy annyira szeretik egymást, hogy a szex nem mérvadó, ugyanakkor azzal is tisztában voltak, hogy előbb-utóbb mind a kettőjüknek hiányozni fog.

„Zsolti ötlete volt, hogy próbáljuk meg a nyitott házasságot. Én először a párterápiát javasoltam, de miután napokig beszélgettünk magunkról, a vágyainkról, úgy éreztem, hogy ehhez már egy szakember sem fog semmit hozzátenni. Furcsa volt, mert ha szeretjük egymást, miért akarunk más ágyába bújni? De közben izgalmasnak is tűnt, hogy mindezt engedéllyel csináljuk, és nem megcsalás lesz belőle” – mondta Petra.

A nyitott kapcsolat szabályai nagyon fontosak
A nyitott kapcsolat szabályai nagyon fontosakandresr / Getty Images Hungary

Kellettek a szabályok

Az egész nem működött volna, és nem működne a mai napig is, ha a szabályokat nem fektetik le kristálytisztán. 

„Ez volt a legnehezebb része. Mit lehet és mit nem, hol húzzuk meg a határokat. Úgy döntöttünk, hogy haza senki nem hozhat senkit. Nem mesélünk intim részleteket, és tilos a szerelem. Hogy ezt hogyan? Nehéz kérdés. Mind a ketten inkább racionális gondolkodásúak vagyunk, így jobban kezeljük az érzelmeket is. Nem esünk rögtön szerelembe, csak fokozatosan alakul ki. Illetve mielőtt kialakulna, ott befejezzük. Fontosabb annyira a házasságunk, egymás barátsága és tisztelete, mint hogy ezt felrúgjuk. A családunk, a barátaink semmit nem tudnak erről. A legtöbben irigykednek, hogy mi vagyunk a „mintapár”, mert boldogok vagyunk, nem veszekszünk, nem szívjuk egymás vérét. Azt is tudom, hogy ez nem menne mindenkinek. Lehet, idővel nálunk is változni fog. Most egymással és másokkal is jó a szexuális életünk. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy minden héten új férfi és új nő van az életünkben. Teljesen periodikus, és valahogy csak úgy jön” – tette hozzá Petra, aki azt is elárulta, hogy nem esik nehezére erről beszélni, főleg, ha segíthet ezzel más párokon.

„Aki kíváncsi és kérdez, annak elmondjuk. De érdekes, hogy többnyire csak idegeneknek teszik ezt meg. Senkit nem győzködnénk, hogy éljen így. Mi is látjuk, tapasztaljuk a veszélyeit a nyitott házasságnak. Hazudnék, ha azt mondanám, sosincs féltékenység vagy aggódás, sőt néha őrült logisztikát igényel. De működik, már hét éve, és a hetes számtól még most sem félünk” – mondta mosolyogva a feleség.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek