A nők gyűjtögetnek, a férfiak vadásznak? Egy nagy frászt!

GettyImages-175770746
Olvasási idő kb. 4 perc

Az egész világon elterjedt az a nézet, ami szerint annak idején a nők gyűjtögettek, ültek a barlangban, szülték a gyerekeket, a férfiak pedig vadásztak, portyáztak, és ellátták hússal a közösséget. No ez a teória látszik megdőlni végre.

Nagyon nehéz az ősember életéről beszélni, ugyanis nem voltunk ott kamerákkal felszerelkezve, hogy azt rögzítsük, ami valóban történt. Vannak kormeghatározási módszereink, találtunk tárgyi emlékeket, rengeteg elméletet gyártunk arról, miként élhettek őseink. Ezek egy része inkább már egyfajta fantáziavilág, amit ugye már senki sem tud megcáfolni. 

Azt pedig, hogy milyen munkamegosztásban dolgoztak eleink, kinek milyen szerepe volt, egy olyan korban döntötték el, amelyben a férfiakat magasabb rendűnek tartották a nőknél. Azaz biztos, hogy a fizikailag erősebb férfi volt az, aki leterítette a zsákmányt, az asszonyoknak csak annyi volt a dolguk, hogy tehetetlenül, rémülten várják a védelmet, megsüssék a húst, meg keresgéljenek mellé bogyókat. Nem ők vállalták a veszélyt, nem ők futottak acélos izmokkal, dárdát szorongatva a mamut után, ők csak ott őrizték a barlangot jobb dolguk híján, no meg persze sminkelték magukat, hiszen más életcéljuk nem létezett, mint hogy a férfiaknak tetsszenek

A nők is vadásztak: ez egy Neander-völgyi nőnek a maradványokból rekonstruált portréja
A nők is vadásztak: ez egy Neander-völgyi nőnek a maradványokból rekonstruált portréjaJoe McNally / Getty Images Hungary

A két nem kiegészítette egymást

Az tény, hogy a férfiak sok szempontból előnyt élveznek fizikailag a nőkhöz képest. Jobb a mikrokeringésük, erősebb a testszőrzetük, így jobban bírják a hideget. Izmaik erősebbek, több terhelést bírnak. Nem véreznek és gyengülnek el minden hónapban egy hétre, nem viseli meg őket a gyerekszülés. Csakhogy ez nem jelenti azt, hogy ne dolgoztak volna csapatmunkában a nőkkel, mint ahogy azt sem jelenti, hogy minden egyes férfi ilyen volt. Ha ma körülnézünk a világunkban, azt látjuk, hogy vannak fizikailag gyengébb, törékenyebb csontozatú férfiak, és magasabb, erősebb, fittebb nők – illetve a két véglet között rengeteg alkat.

A nők is vadásztak, nem is akárhogy

Miközben a régészetnek objektív tudományágnak kellene lennie, nem is tudott volna kikeveredni a századok alatt őt betemető sovinizmus alól. Az utóbbi években kezdenek csak napvilágot látni az olyan elképzelések, melyek szerint a nőknek 30-50 százaléka is vadászott. Erről egy hamar hatalmas nézettségre szert tevő TikTok-videóban beszélt Allie, aki maga is megdöbbent, mennyire téves információkat fogadtunk el az ősemberek munkamegosztásáról. 400 temetkezési helyet vizsgáltak újra, s kiderült, hogy 27 vadászból 11 nő volt, akiket az ehhez való szerszámokkal temettek el. 2018-ban Randall Haas, a Kaliforniai Egyetem régésze és kutatócsoportja 9000 éves eltemetett maradványokat ásott ki a perui Andok-hegységben. Lenyűgözve adták hírül, hogy az illető életében nagyszerű vadász lehetett, nagyon fontos ember a társadalomban. Mindannyian azt feltételezték, hogy férfi volt, s csak a maradványok alaposabb vizsgálata után derült ki, hogy tévedtek. 

Számos ilyen esetet idézhetnénk, ahol a tudósok alapvetően férfit feltételeztek egy harcos vagy tekintélyes szerepet betöltő ember teste láttán, és eszükbe sem jutott, hogy talán nők is játszhattak kiemelkedő szerepet egy-egy közösségben, és ugyanolyan jó vadászok lehettek, mint a férfiak. 

Ha már vadászik, legyen szexi is

Az utóbbi időben már elkezdett beszivárogni a köztudatba, hogy a nők is egyenlő értéket képviseltek, köszönhetően például az ilyen ismeretterjesztő videóknak. Elvileg elégedettek lehetnénk, hiszen ott van Lara Croft, aki nemcsak erős, de okos is, illetve a rengeteg női vadász a filmekben, videójátékokban. Csakhogy ezekből a példákból jól látszik, hogyan is engedi a férfiközpontú társadalom közel magához az igazságot: ha már el kell ismerni, hogy a nők is vadászhattak, akkor már legalább legyenek szexik. Így a jelenlegi elképzelés szerint a vadászó nők nádszálkarcsú, de a megfelelő helyen gömbölyded amazonokként járták a vidéket, nem voltak a mai mércével mérve csúnyák vagy túl férfiasak. Lehet, hogy hozzájárultak a túléléshez, de mindeközben nem feledkeztek meg legfontosabb feladatukról: arról, hogy kívánatosak legyenek az erősebb nem tagjai számára. Másképp ugyanis semmi értelme ennek a történelembogarászásnak, nem igaz?

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek