Miért csak egy napig ünnepelnénk a nőket? A március azokról szól, akikről hallgatnak a történelemkönyvek

GettyImages-1305771741

A Wikipédián 1,7 millió életrajzot olvashatunk. Ezeknek alig a 20%-a női történet. Éppen ezért találta ki az online enciklopédia, hogy a saját háza táján kampányt indít a nemek közötti különbségek megszüntetésére. A Nőtörténeti Hónap keretén belül lehetősége van mindenkinek csatlakozni a kezdeményezéshez.

Ha a Wikipédia az emberi tudás gyűjtőtégelyévé akar válni, akkor hiányosságain bizony közösen kell dolgoznunk. A nemzetközi nőnap például egy fontos apropó arra, hogy felhívja a figyelmet az alulreprezentált csoportok, ezen belül is a nők emberi emlékezetben elfoglalt helyére, és buzdítson az online térben is tapasztalt rendszerszintű aránytalanságok közös eltörlésére.

Lássuk, hogy mi is az a Nőtörténeti Hónap egyáltalán, és milyen kezdeményezésekhez van lehetőségünk csatlakozni!

Nőtörténeti Hónap – A nők ünnepe

A nők történelmének hónapja a nők történelemhez, kultúrához és társadalomhoz való hozzájárulásának ünnepe, amit 1987 óta minden évben márciusban tartanak az Egyesült Államokban. 

Az egész mozgalom egy egyhetes kaliforniai rendezvényből nőtt ki, amelyet Sonoma iskolai körzetében 1978-ban rendeztek meg a nők kultúrához, történelemhez és társadalomhoz való hozzájárulásának megünneplésére. Több tucat iskolában tartottak előadásokat, több száz diák vett részt az „Igazi nő” esszéíró versenyen, valamint felvonulást is szerveztek Santa Rosa belvárosában.

Néhány évvel később az ötlet országszerte elterjedt a helyi közösségekben, iskolai körzetekben és civil szervezetek körein belül. Jimmy Carter elnök 1980-ban adta ki az első elnöki rendeletet, amelyben a március 8-i hetet nemzeti nőtörténeti ünneppé nyilvánította. Ekkor még a történelemkönyvek lapjainak 3%-án szerepeltek csak nők, többnyire lábjegyzetekben.

A következő évben az amerikai Kongresszus is követte a példáját, és határozatot fogadott el a nemzeti ünnepség létrehozásáról. Hat évvel később a Nemzeti Nőtörténeti Projekt sikeresen kérte a Kongresszust, hogy az eseményt terjesszék ki egész március hónapra.

Idén a gyógyító erőt ünnepeljük

A Nemzeti Nőtörténeti Hónap arra ad lehetőséget, hogy a nők szerepét ismét felfedezzük, és elismerjük a történelemben, de fontos figyelmet fordít a családon, közösségeken és társadalmi csoportokon belül elfoglalt helyükre is. A Nemzeti Nőtörténeti Szövetség minden évben kijelöli a Nőtörténeti Hónap témáját, ami idén a „Gyógyító, reményt adó nők”. Ez a téma egyszerre tisztelgés az ápolók és a frontvonalban dolgozók kemény munkája előtt, és annak a sokoldalúságnak az elismerése, ahogyan a nők minden kultúrában a történelem során mind a gyógyulást, mind a reményt biztosították.

WikiProjektek a nőkért

Az idei nemzetközi nőnap megünneplésének különleges módja a Wikipédia-szerkesztőségi kampányokban való részvétel, melyek célja, hogy nagyobb láthatóságot biztosítsanak a nők számára
Az idei nemzetközi nőnap megünneplésének különleges módja a Wikipédia-szerkesztőségi kampányokban való részvétel, melyek célja, hogy nagyobb láthatóságot biztosítsanak a nők számáraWikipédia/Wikidata

A Wikipédia arra törekszik, hogy egy teljesen demokratikus, minden ember számára elérhető, a rendelkezésre álló tudás minden kis darabjára kitérő közösségi könyvtárat hozzon létre. A nemek közötti egyenlőtlenség azonban ezen a felületen is megjelenik, annak ellenére, hogy a Wikimédia Alapítvány – a Wikipédiát támogató nonprofit szervezet – évek óta nyíltan hangoztatja, hogy megpróbálja ezt orvosolni. A dolgok jelenlegi állása szerint a Wikipédián sajnos megismétlődni látszik a rendszerszintű aránytalanság a férfiak és nők szerepe között.

Az idei kampány is azt tűzte ki céljául, hogy a nemek közötti online szakadékot leküzdje a Wikipédia nőkkel és a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos tartalmainak javításával és számszerű növelésével. May Hachem, a Wikipédia önkéntes munkatársa hihetetlen munkájának köszönhetően a kampány több mint 600 résztvevőt számlál 15 országból.

Az alapítványnál végzett munkán túl nagy szerepet játszanak még az önkéntes közreműködők által létrehozott kezdeményezések. Ezek több területen közelítik meg a problémát: 

  1. Art+Feminism (Művészet és Feminizmus) – az Art+Feminism kampányt 2014-ben indították el, hogy javítsák a női művészek jelenlétét a Wikipédián, valamint növeljék a bejegyzést szerkesztők nemi sokszínűségét. Az Art+Feminism számos művész, tudós, kurátor, könyvtáros és wikipédista együttműködésének eredménye. 
  2. WikiProject Women Scientists (WikiProjekt Női Tudósok) – A Wikipédia szerkesztői azon dolgoznak, hogy létrehozzák és javítsák a női tudósokról szóló beszámolókat a Wikipédián.
  3. WikiProject Women in Red (WikiProjekt Nők Vörösben) – Ez olyan neves nőkről szóló cikkek létrehozását jelenti, amelyek a Wikipédia hiányosságát mutatják. A név arra utal, hogy a piros linkek kékre változtatását érik el a bejegyzés létrehozásával. Csak 2016-ban a Women in Red több mint 18 000 új szócikket hozott létre nevezetes nőalakokról.
  4. WikiWomen's User Group (WikiWomen felhasználói csoport) – Önkéntesekből álló csoport, céljuk, hogy keretet biztosítsanak az együttműködéseknek, a kérdések megvitatására és a nemekkel kapcsolatos közös munkának támogatására jött létre.
  5. WikiProject Women's History (WikiProjekt Nőtörténet) – a projektben részt vevő szerkesztők együtt javítják a Wikipédia nevezetes történelmi nőalakokkal kapcsolatos szócikkeit.

A Wikimédia Alapítvány elkötelezett egy olyan környezet kialakítása mellett, ahol a nők nemcsak szívesen látott vendégek, hanem aktív hozzájárulói a szerkesztésnek. 

Szavaikkal zárjuk sorainkat:

„Reméljük, hogy az elkövetkező években közösségünk és a hasonlóan gondolkodó intézmények támogatásával megvalósíthatjuk küldetésünket. Hiszünk abban, hogy a nemek közötti online szakadék megszüntetésének elősegítésével világszerte támogathatjuk a nemek közötti egyenlőség előmozdítását, és a nők szerepvállalásának erősítését.”

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek