Mi pontosan az érzelmi megcsalás, és mi minősül annak?

GettyImages-172166439

Ha felmerült már benned a megcsalatottság érzete párkapcsolatodon belül, pedig párod tettlegesen nem lépett félre, lehet, hogy érzelmi megcsalásról van szó. Cikkünkből megtudhatod, mit jelent ez pontosan, melyek az intő jelei és hogyan kezeld.

A megcsalás szó hallatán a fizikai megcsalásra gondolnak a legtöbben. De mi a helyzet, ha az érzelmek szintjén kacsintunk ki a kapcsolatunkból? Az is megcsalásnak minősül?

Erre a kérdésre keresi a választ Rebbecca Norris újságíró dr. Carolina Pataky párkapcsolati, intimitás- és szexterapeutával és dr. Kelly Rabenstein-Donohoe pszichológus segítségével.

Mit jelent pontosan az érzelmi megcsalás?

Az érzelmi megcsalás összetett dolog. Rabenstein-Donohoe meghatározása szerint nem elég, hogy partnerünk mással osztja meg érzelmeit, akkor beszélünk érzelmi megcsalásról, ha ezenfelül párunk ismételten időt, figyelmet, pénzt és törődést csatornáz át az elsődleges kapcsolatból a másodlagos kapcsolatba az új romantikus partner számára.

Mivel néha a barátságok is érződhetnek érzelmi megcsalásnak, Rabenstein-Donohoe tovább pontosít: a legjobban annak a segítségével határozhatjuk meg, hogy valóban érzelmi megcsalásról van szó, ha saját párkapcsolatunkat figyeljük meg. „A megcsalásnak, történjen az érzelmi vagy fizikai síkon, az a legfőbb indikátora, ha veszteség vagy kár éri az elsődleges kapcsolatot” – mondja Rabenstein-Donohoe.

GettyImages-1270270809
howtogoto / Getty Images Hungary

A flörtölés is megcsalásnak számít?

Amikor a flörtölés kerül terítékre, nem olyan egyszerű megállapítani, hogy az érzelmi megcsalásnak számít-e. Mivel a flörtöléssel is egy harmadik személy részesül figyelemben, az is érzelmi megcsalásnak számít, nem?

Rabenstein-Donohoe szerint nem minden esetben. Figyelembe kell venni, hogy hányszor történik meg, hogy vezet-e szexhez vagy egyéb további kapcsolattartáshoz. Továbbá az is számít, hogy a partner költ-e pénzt a harmadik félre, és/vagy több figyelmet szentel-e az elsődleges kapcsolaton kívüli személyre, mint az eredeti partnerére. Ha ezek egyike sem történik meg, akkor lehet, hogy pusztán egy kis ártalmatlan kacérkodásról van szó.

Mindent egybevetve azonban mind Rabenstein-Donohoe, mind Pataky egyetért abban, hogy teljesen szubjektív, megcsalásnak minősül-e a flörtölés. „A legfontosabb tényező, hogy felzaklat-e vagy közbeszól-e a kapcsolatba a flörtölés” – mondja Rabenstein-Donohoe. Pataky szerint akkor lép be a flörtölés az érzelmi megcsalás körébe, ha bántónak érzi a párkapcsolat egyik tagja, hogy a másik flörtöl egy harmadik személlyel, illetve ha eltitkolja a flörtöt partnere elől.

Az érzelmi megcsalás jelei

Nehezebb észrevenni manapság az érzelmi megcsalást, mivel a virtuális térben is megtörténhet Pataky szerint. A randiapplikációk, SMS-ek, a közösségimédia-profilok közvetlen üzenetküldési lehetősége és a többi üzenetváltásra alkalmas internetes felület megkönnyítik az érzelmi megcsalás létrejöttét. Hiszen a másik csak egy kattintásra van tőlünk.

Rabenstein-Donohoe szerint az érzelmi megcsalás legfőbb jele a távolság kialakulása. „A partner, aki megcsalja a másikat, előbb-utóbb el fog húzódni az elsődleges kapcsolatától” – mondja Rabenstein-Donohoe. Eredményképp a titkolózás is felüti a fejét. „Kütyüinkkel ez kinézhet egy lefordított telefonképernyőként, kikapcsolt értesítőként, óvatosan tartott telefonként üzenetolvasás közben, vagy ideges viselkedésként, amikor a partner a készülékünkhöz nyúl.”

GettyImages-1301066851
Rowan Jordan / Getty Images Hungary

Egy másik szembetűnő jele az érzelmi megcsalásnak, amikor a partner védekezően reagál, amikor szóba kerül az egyik barátja, munkatársa vagy az egyik közösségi médium követése. „Amikor kifejezed aggodalmadat egy harmadik személy kapcsán, a partnered megvédheti a szóban forgó kapcsolatot, vagy féltékenynek nevezhet” – mondja Pataky. „A vitáitok sosem oldódnak meg, és a partnered nem mutat hajlandóságot arra, hogy véget vessen a vitás kapcsolatának.” Természetesen ez nem azt jelenti, hogy partnerednek kötelező minden rajtad kívülálló kapcsolatának véget vetni, ami kényelmetlenséget okoz neked, de mindenképp nyitottnak kell lennie arra, hogy empatikusan, nyitottan és konstruktívan beszélni tudjatok erről.

Hogyan beszéljünk partnerünkkel az érzelmi megcsalásról?

Fontos, hogy tapintatosan hozzuk fel a témát párunknak. „Ha úgy döntesz, konfrontálni szeretnéd a párodat érzelmi megcsalás kapcsán, kezdhetsz kérdésfeltevéssel” – javasolja Rabenstein-Donohoe. „Kérdezd meg tőle, hogy boldoggá teszi-e a kapcsolatotok, és mondd el, hogy miben vetted észre a változást, a távolságot kapcsolatotokban. Minden kapcsolat más, de a leghatékonyabb módszer az, ha egyenesen megkérdezzük a másikat, kapcsolatot teremtett-e valaki mással.”

Pataky szerint, ha nem érzed késznek magad, hogy egyenesen feltedd ezt a kérdést, bemelegíthetsz rá óvatosabban feltett kérdésekkel. Kezdheted azzal, hogy kifejezed aggodalmadat a másik egy új barátságával vagy közösségimédia-követésével kapcsolatban, ezután megkérdezve azt, hogy hogyan kezdődött kettejük kapcsolata. Mit jelent számára érzelmileg az új kapcsolat, miért fontos számára, hogy folytathassa ezt a kapcsolatát, és hogy fizikaivá váltak-e a dolgok kettejük között. Továbbá megkérdezheted, hogy volt-e szerepe alkoholnak vagy egyéb tudatmódosító szereknek, mert ezek befolyásolhatják az impulzív döntéshozatalt.

„Ugyan fájdalmas lehet hallani a válaszokat, de betekintést engedhetnek abba, hogy mit kell rendbe hozni a kapcsolatotokon belül” – mondja Pataky.

GettyImages-1309340013 (1)
kazuma seki / Getty Images Hungary

Hogyan lépjünk túl az érzelmi megcsaláson?

Ha kiderült, partnered megcsalt érzelmileg, rajtad áll, hogy meg tudsz-e bocsátani neki, vagy sem. „Az abúzuson kívül szinte bármin túl lehet lépni egy kapcsolatban” – mondja Rabenstein-Donohoe. „Abban az esetben, ha partnered őszinte veled, elmondja, mi történt, beleegyezik, hogy őszinte legyen és megdolgozzon a bizalom visszaszerzéséért (ami munkás és nehéz dolog), és mindketten szeretnétek folytatni az elsődleges kapcsolatotokat, akkor sok pár túl tud jutni az érzelmi megcsaláson.”

A lényeg, hogy el tudjunk jutni a megértésig az érzelmi megcsalás kapcsán, és hogy egy párként tudjunk hozzáállni a helyzet megoldásához, és sosem baj, ha mindkét fél látja, milyen szerepe volt a történtekben.

GettyImages-1127190915
zoff-photo / Getty Images Hungary

Abban az esetben, ha téged csaltak meg, érdemes feltenned magadnak a kérdést, hogy elérhető voltál-e a partnered számára érzelmileg, szexuálisan vagy egyéb módokon. Ha nem voltál elérhető számára (ami nem mentség a megcsalásra), ez a tudás segíthet abban, hogy megértsd, milyen szereped volt a helyzetben és abban, hogy hogyan köszöböljétek ki a fejlődésre szoruló problémáitokat.

Mindennek ellenére, ha úgy érzed, nem tudsz megbocsátani párodnak, jobb, ha elváltok egymástól. A meditálás, sportolás, barátságaid ápolása, hobbik találása elterelheti a figyelmed és segíthet begyógyítani a megcsalás okozta sebeidet. Ugyanakkor érdemes őszintének lenned magaddal, hogyan érintettek téged az események. Ha úgy érzed, nem sikerült feldolgoznod, hogy az exed megcsalt, és ez bizalmi problémákat szülhet jövendő kapcsolataidban, keress fel egy terápiás szakembert, akinek a segítségével tovább tudsz majd lépni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra