Mentsd meg az életét! Vészhelyzeti ABC

sos_gomb_1Ők védekeznek, szúrnak, döfnek, csípnek, mire mi rendszerint artikulálatlan hangok kíséretében törzsi jellegű táncot lejtünk. Hivatásos életmentő szakértőnk a nehéz helyzetekre készít fel. Mert előfordulhat, hogy neked kell segítened, vagy megmentened mások életét.

Megérkezett végre a nyár, és ennek nem csak mi örülünk! A meleg levegő és a csábító virágillat a méheket és a darazsakat is kicsalogatta téli rejtekhelyükről. Jól meg is férnénk egymás mellett a szabadban, csak sajnos néha kis barátaink úgy érzik, hogy támadólag lépünk fel velük szemben, és akkor bizony védekeznek…

Sajnos egy rovar csípése lehet jó mulatság a szemlélőnek, de akár végzetes kimenetelű is elszenvedőjének – ezért nem árt komolyan venni!

A méh- és darázscsípésekre adott reakcióink többfélék lehetnek. A csípés hatására szinte kivétel nélkül mindenkinek enyhén feldagad a bőre, bőrpír és duzzanat keletkezik a csípés helyén és közvetlen környezetében. Ettől még nem kell megijedni, ha a duzzanat nem lesz nagyobb egy egyforintos érménél. Ekkor még nem minősül allergiás reakciónak, és egy kis rituális tánc feledtetheti a kellemetlenséget.

Ha a duzzanat ennél jelentősen nagyobb, vagy ha az érintett bőrfelületen kívül a testünkön máshol is megjelennek csalánkiütés-szerű foltok, amelyek viszketnek vagy vizenyősek, akkor már komolyabb figyelmet kell szentelnünk az esetnek. Ilyen esetben az elsősegélynek antihisztamin-tabletta, krém (pl. Fenistil) vagy kalcium formájában kell megérkeznie. A kalciumot magunkhoz vehetjük tabletta, pezsgőtabletta vagy injekció formájában. A kalciuminjekciót csak üdítőben vagy vízben oldva vigyük be a szervezetbe, ne kísérletezzünk a tűvel!

Az orvos közbelép

A következő reakciók bármelyike esetén viszont ne késlekedjünk, azonnal forduljunk – lehetőleg allergológus – orvoshoz!
arrow-lbluehányás,
arrow-lbluehasmenés,
arrow-lblueszédülés,
arrow-lbluefejfájás,
arrow-lblueláz,
arrow-lbluereszketés,
arrow-lbluenehéz légzés,
arrow-lbluetorokszorítás,
arrow-lbluefulladás,
arrow-lbluea duzzanat gyors terjedése,
arrow-lbluevagy legsúlyosabb esetben ájulás (anafilaxia) – a vérkeringés perceken belüli összeomlásának következménye.

Ebben az esetben a legközelebbi egészségügyi intézménybe kell sietni, ahol rendszerint az enyhébb tünetekre kalcium- vagy antihisztamin-tartalmú, súlyosabb esetekben adrenalininjekcióval kezelik a tüneteket. Az orvosi segítség eléréséig – amennyiben lehetséges – juttassunk kalciumot a szervezetünkbe a lehető legoldottabb formában (injekció), hogy gyorsabban felszívódhasson. Az orvost tájékoztassuk arról, hogy mit, és abból mennyit szedtünk be! Antihisztamin-tabletta beszedése ezekben az esetekben már ritkán segít, hiszen a méreg gyorsabban támad, mint ahogy a gyógyszer feloldódik és felszívódik.

Amikor a méh vagy a darázs a poharadba kerül…

Speciális sérülésnek számít a szájnyálkahártya sérülése! A nagyon gyorsan kialakuló, riasztó tüneteket okozó, gyakran halálos kimenetelű baleset oka leggyakrabban a cukortartalmú italba esett állat szájba kerülése… Épp ezért különösen nyáron, a szabadban mindig győződjünk meg arról, hogy poharunkban vagy annak szélén nincs-e méh vagy darázs!meh_1
Az ajkak, a nyelv, a száj belső része és a garat 1-2 perc alatt többszörösére duzzad, feszül, és mechanikusan elzárhatja a levegő útját. Ha ez megtörténik, már csak perceink vannak a sikeres életmentésre.
Az önmentés lépései: azonnal hívj mentőt, szakképzett elsősegélynyújtót, aki képes gyógyszeresen segíteni, illetve szükség esetén gégemetszést végezni!!!

Ellátóként ilyen esetben fel kell készülni az ádámcsutkának nevezett pajzsporc alatti behúzódás megnyitására.Vészhelyzetben tollal vagy bármilyen éles szerszámmal meg kell kísérelni ezt, mert különben a sérült perceken belül meghalhat. Gyereknél ez még nehezebb.

Fontos tudni:

arrow-lblue Az esetek nagy részében aki allergiás a méhcsípésre, az immunis a darázscsípésre – és fordítva. Természetesen ebben is, mint mindenben, léteznek kivételek, de ritka.
arrow-lblueAkit egyszer már megcsípett egy darázs vagy méh, a következő csípéskor rendszerint intenzívebben reagál – tünetei súlyosabbak lesznek.
arrow-lblueEgy egyszerű vérvizsgálattal kimutatható az allergia (IgE-antitestek), így felkészülhetünk az elsősegélyre akár izomba adható (IM-jelzésű) adrenalininjekcióval is, ha olyan helyre készülünk, ahol nehezen elérhető az orvosi segítség.
arrow-lblue Míg átlagos felnőtteknél 100 méh csípése kell a halálos dózisú méreg bejuttatásához, addig a túlérzékeny embereknek egyetlen csípés is végzetes anafilaxiás/allergiás reakciót válthat ki.
arrow-lblueHa valaki érzékeny a csípésre, állatméreg elleni immunkezeléssel jelentősen csökkenthető, megszüntethető ez a tulajdonság.

Halálosan jó csemegét nekik!

A darazsak és a méhek nem sokban különböznek a legtöbb hölgytől: szeretik az édességeket (mézet, szörpöket), a vizet, a szép virágmintás, élénk színű ruhákat, bizonyos parfümöket, illatos kozmetikumokat és az árnyékos, füves helyeket. Védekezésünk ezért két részből állhat: magunkon kerüljük a számukra vonzó dolgokat, ám máshol adjuk meg nekik!
A nyári sütögetés vagy piknik helyszínén vendégeljük meg szárnyas látogatóinkat egy halálosan jó csemegével! Vegyünk egy üres műanyag flakont, az oldalára vágjunk kis kereszteket, majd ezeket a kereszteket hajtsuk be úgy, hogy a vendégek csak egy irányba tudjanak közlekedni rajta: az üveg belseje felé! Az üveg aljára töltsünk 2-3 ujjnyi mézzel kevert sört, és máris kész az utolsó vacsora…

Aki tudja, hogy allergiás a darázs- vagy méhcsípésre, mindig hordjon papucsot, ha a fűben sétálgat, mert a darazsak gyakran pihennek a lóherék árnyékában.

Mi az első teendő, ha megcsípett egy darázs vagy méh?

A legfontosabb, hogy a fullánkot távolítsuk el csipesszel vagy tűvel, mert ennek hiányában a fullánkból és a hozzá kapcsolódó – méheknél minden esetben kiszakadó – méregmirigyből még akár 10 percig is pulzálhat a méreg a szervezetünkbe. Ne nyomkodjuk, vakarjuk a csípést mert az csak ront a helyzeten. Savas oldattal (ecet, citrom) mossuk le a csípést, egy félbe vágott hagymával kenjük be, és jéggel borogassuk. A hagymában található gyulladásgátló anyagok helyileg csökkentik a fájdalmat, a jeges borogatás pedig csökkenti a duzzanatot.
Ha kerti partit szervezünk, már meg is vannak a kötelező elsősegélyeszközök: citrom, ecet, hagyma, jég…

Vidám, csípésmentes nyári napokat kívánok mindenkinek!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.