Ez történik, ha többé nem viselsz melltartót

GettyImages-1132024353

Kacérkodsz a gondolattal, hogy többé ne viselj melltartót? A szakértők elmondják, hogy a döntésnek milyen előnyei és hátrányai lehetnek.

Ha a járvány első hullámai alatt otthonról dolgoztál, bizonyára neked is alaposan megváltoztak a szokásaid, így talán azt is megtapasztaltad, hogy milyen melltartó nélkül élni. Ennek kapcsán pedig megfogalmazódhatott benned a kérdés: szükség van-e egyáltalán melltartóra, és ha többé nem hordod, az milyen hatással lehet az egészségedre? A jó hír, hogy Mary Jane Minkin, a Yale Orvostudományi Karának klinikai professzora szerint a melltartó tartós mellőzése alapvetően nem befolyásolja a fizikai jólétet, illetve a mell egészségét sem. Ennek ellenére lehetnek bizonyos hátulütői.

Nyakfájást okozhat

Ez a kosármérettől is függ, de általánosságban elmondható, hogy ha nem viselsz melltartót, az nagyobb mellméret esetén hatással lehet a hát- vagy nyakfájdalomra, jegyezte meg a Reader's Digest kérdésére Constance M. Chen plasztikai sebész. Hasonló következtetésre jutott egy, a The Journal of Orthopedics folyóiratban megjelent tanulmány is, ami összefüggést talált a nagy kosárméret és a váll- és nyakfájdalom között, melynek hátterében a trapézizomra nehezedő nyomás áll.

Egy jól illeszkedő melltartónak segítenie kell megtartani a mellek súlyát, ezáltal is tehermentesítve a tested.

Megváltoztatja a testtartásod

„Egy rossz melltartó (a nők többsége nem megfelelő méretet hord) fokozhatja az izomfeszülést és a merevséget, tovább befolyásolhatja a levegő áramlását a bordaíven keresztül” – emelte ki Alexis Parcells plasztikai sebész, aki szerint ez hatással lehet a testtartása és az egyensúlyra is. A rosszul illeszkedő melltartótól való megszabadulás tehát bizonyos előnyökkel járhat, de ettől még nem feltétlenül kell teljesen lemondani róla. „Ha megfelelően illeszkedik, akkor könnyebbnek érezheted magad tőle, és szinte el is felejtheted, hogy rajtad van.”

A melltartó pántjai által hagyott barázdák sok kellemetlenséget okozhatnak
A melltartó pántjai által hagyott barázdák sok kellemetlenséget okozhatnakYevgeniy Sambulov / Getty Images Hungary

Megszünteti a „vállbarázdákat”

Ha nagyobb melleid vannak, akkor súlyuk miatt a melltartó pántjai barázdákat hagyhatnak a válladon, ami szintén fokozhatja a hát- és nyakfájdalmat. Dr. Parcells szerint ugyanakkor már a melltartó rövid ideig tartó elhagyása is javíthatja a hát és mell közötti keringést, valamint enyhítheti a bőrirritációt.

Hozzájárulhat a mellek megereszkedéséhez

„Egy jó melltartó megtartja és megtámasztja a melleket, így tehermentesíti a Cooper-szalagokat. Ez pedig csökkentheti a mellek nyúlását és megereszkedését. Fontos azonban tudni, hogy a folyamatban más tényezők is közrejátszhatnak. Az Annals of Plastic Surgery által publikált tanulmány például azt sugallja, hogy a mell »lógása« összefüggésben állhat az életkorral, a magasabb testtömegindexszel (BMI), a terhességgel és a dohányzással is, ám a szoptatás érdekes módon nem szerepelt a kiváltó okok között.

Nincs kihatással a mellrákra

Bár az interneten szárnyra kapott a tévhit, miszerint a melltartó akadályozza a nyirokáramlást, ezért viselése hozzájárulhat a mellrák kialakulásához, ennek nincs semmi alapja. A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention folyóiratban megjelent 2015-ös tanulmány azt állapította meg, hogy akár hordasz melltartót, akár nem, az semmilyen módon nem befolyásolja a mellrák kockázatát, és ilyen szempontból annak sincs jelentősége, hogy mekkora melled van.

Edzés közben ajánlott melltartót viselni
Edzés közben ajánlott melltartót viselniundrey / Getty Images Hungary

Megnehezítheti az edzést

Mint arra dr. Chen felhívta a figyelmet, a sportmelltartó nélküli edzés hátránya, hogy a melleid így kontrollálatlan súlyokként lenghetnek, ami kényelmetlen lehet. Ez megváltoztathatja a mozgás módját is. A Journal of Biomechanics című folyóiratban 2020-ban közzétett tanulmányban a kutatók úgy találták, hogy a kilengés kompenzálására a felsőtest eltérő módon mozoghat edzés közben, ami gerincfájdalmakat idézhet elő. Éppen ezért azt a konklúziót vonták le, hogy a kényelem megőrzéséhez fontos sportmelltartót viselni.

Dr. Parcells ezt azzal egészítette ki, hogy a rutinszerűen végzett melltartó nélküli edzés striák kialakulásához és belső hegesedéshez vezethet. „A mérettől függetlenül a mellek biztonságos tartása segíthet elkerülni a mellszövet mikrosérülését és a Cooper-szalagok szakadását”, tette hozzá.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra