Egészen furcsa okból megy ki a magas sarkú a divatból: jönnek az új idők

GettyImages-1360246837

Ha szétnézünk az utcán, és konstatáljuk, hogy jellemzően milyen cipő van a nők lábán, joggal fogalmazódik meg bennünk a kérdés, vajon végleg elbúcsúzhatunk a magas sarkútól? A legújabb divattrendeket elfigyelve még az sem kizárt, hogy az elegancia, a kecsesség és a nőiesség jelképévé vált lábbeliknek valóban leáldozott.

De vajon mi lehet az oka annak, hogy az állandóan változó divatszférában, ahol a trendek az évszakokkal együtt változnak, az utóbbi időben egyvalami állandó, ami még a szakértők figyelmét is felkeltette: egyre jobban csökken a magas sarkú népszerűsége. Emlékszel még, mikor volt az utolsó alkalom, amikor felfigyeltél egy tűsarkokon egyensúlyozó nőre?

Ez az oka, hogy kevesebben hordanak magas sarkút

Szinte észrevétlenül lépett ki a rivaldafényből az egykor az eleganciát és a kifinomultságot is szimbolizáló magas sarkú cipő, hogy átvegye a helyét egy, a kényelmet előtérbe helyező új hullámos lábbeli. 

Egyre kevesebb nőt látni magas sarkú cipőben az utcákon
Egyre kevesebb nőt látni magas sarkú cipőben az utcákonurbazon / Getty Images Hungary

A divat világát is jelentősen befolyásolta és átalakította, mi több, sokkal inkább az igényekhez igazította a Covid okozta világjárvány, ami, úgy tűnik, egyúttal a magas sarkú leáldozását is elhozta, priorizálva a praktikumot és a komfortot.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy ma már sokkal többen hordanak tornacipőt és balerinacipőt, mint magas sarkút.

Több mint egy egyszerű cipő

Kétségkívül igaz, hogy mielőtt a karanténokkal tarkított koronavírus-járvány megállította volna a világot, a magas sarkú cipők igen kedveltek és népszerűek voltak a nők körében. A tűsarkokon illegő-billegő dizájn csodái nemcsak a nők magasságán emeltek, hanem elegánsabbá, ünnepélyesebbé is tették az öltözetet.

A magas sarkú cipők nem csupán lábbeliként funkcionáltak, viselése magabiztossá tett, önbizalmat adott a csábításhoz, a nőiesség megéléséhez, ahhoz, hogy valaki elbűvölőnek érezze magát.

Gondoljunk csak bele, ha valaki magas sarkút visel, teljesen megváltozik, egyenesebb lesz a testtartása, és akarva-akaratlan is felvesz egy jellegzetes járásmódot, ami akár mások csodálatát is kiválthatja.

Új prioritások kellettek egy új életformához

Minden előbb említett előnye ellenére a járvány kiéleződésekor a magas sarkú cipők vesztettek népszerűségükből, és érezhetően visszaesett az érdeklődés irántuk. Egy felmérés szerint 2020 második negyedévében a magas sarkú cipők eladása 65 százalékkal csökkent. És hogy mi volt ennek az oka? Csupán az, hogy a Covid miatt kialakult új életmód átírta a prioritásokat. A kényelem és praktikum visszaszorította a magas sarkú iránti keresletet.

Valóban csak a Covid lenne az oka annak, hogy csökkent a magas sarkú népszerűsége?
Valóban csak a Covid lenne az oka annak, hogy csökkent a magas sarkú népszerűsége?Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Az egyre jellemzőbbé váló otthontól végezhető távmunka elmosta a határokat az üzleti és a szabadidős öltözet között, nem beszélve arról, hogy a nagy, ünnepélyes események száma csökkent, és sokkal inkább a mindennapi viseletre is alkalmas sportruházat felé mozdult el a hétköznapi öltözködés. 

De valóban önmagában csak a járvány okozott ekkora változást a cipőviselési szokásban, abban, hogy a magas sarkú vesztett népszerűségéből, vagy a fordulatot egy nagyobb trend részeként kell értelmeznünk?

Minél inkább erősödik az igény a nemek társadalmi egyenlősége iránt, annál inkább megtapasztalható egyfajta merev elutasítása a nőiességnek, ezzel együtt pedig a magas sarkúnak, amely a nőiesség egyik fontos kifejezőeszköze. Mindez arra ösztönöz bennünket, hogy elfogadjuk az egyéniségeket, a személyiségek kifejezésére alkalmas szélesebb eszköztárt, és elutasítsuk azokat a lábbeliket, amelyek korlátozhatják a mobilitást és a kényelmet.

Az új lábbelitrend a stílus és a kényelem ötvözeteként született meg.

A tornacipők, a loaferek és a tömbsarkú cipők világszerte teljesen átformálták a női lábbelik választékát.

A lapos sarkú cipők diadala egyelőre megállíthatatlan

Egyre nagyobb a kereslet a lapos sarkú balerinacipők iránt
Egyre nagyobb a kereslet a lapos sarkú balerinacipők irántGotham / Getty Images Hungary

A változás tükröződött az elmúlt években a különböző kényelmi cipők népszerűségének növekedésében is. Egy vizsgálat szerint 2020 második negyedévében a kereslet 225 százalékkal nőtt a Birkenstocknak a kényelem védjegyévé vált, klasszikus Arizona stílusú lábbelije iránt. Emellett egy elemzés rámutatott arra is, hogy 2023-ban 70 százalékkal nőtt az internetes keresések száma a vastag talpú tornacipő és a fekete balettcipő kifejezésre.

A járványt követően a Covidot megelőző magas sarkú iránti láz még nem tért vissza teljesen. Igaz ez annak ellenére, hogy 2021 harmadik negyedévében 2020-hoz képest nőtt a kereslet a magas sarkú cipők iránt. A magas sarok helyett sokkal nagyobb teret és érdeklődést nyertek maguknak a platformok, az alacsony és a blokksarkú cipők, de magasan szárnyal a sportcipők eladása is, és az idei őszi/téli trendekben is hangsúlyos szerepet kapnak a lapos sarkú, sportosabb jellegű, kényelmes cipők és csizmák.

Az új trendekben a lapos sarkú cipők játsszák majd a főszerepet
Az új trendekben a lapos sarkú cipők játsszák majd a főszerepetJulPo / Getty Images Hungary

A trendszakértők szerint csupán ideiglenesen kell búcsút vennünk a magas sarkúktól, ami valószínűleg továbbra is népszerű választás marad különleges alkalmakra, például céges rendezvényekre, ünnepélyekre vagy esküvőkre.

A világjárvány kétségtelenül átírta a divat szabályait, és bevezetett egy olyan korszakot, ahol a kényelem zavartalanul fonódik össze az eleganciával. A magas sarkú jövőbeli sorsára csak az idő fog választ adni. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra