Lehet-e fóbiád a hidegtől? Naná, neve is van!

GettyImages-1272962676
Reiber Gabriella

Vannak, akik a hideg időjárástól félnek, míg mások a hideg tárgyak érintésétől. Vannak, akik csak a fagypont alatti tárgyaktól vagy hőmérséklettől tartanak, míg mások mindentől félnek, amit érintésre „hidegnek” érzékelnek. A kriofóbia mindenesetre meglehetősen összetett fóbia.

Általánosságban a fóbia egy indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől. Ennek a félelemnek az igazolhatatlan voltát az érintett személy is felismeri, de szabadulni nem tud tőle. A kriofóbia a szélsőséges hidegtől való irracionális félelem, amelynek diagnosztizálását nehezíti, hogy a hideg meghatározása egyénenként nagyon eltérő és szubjektív.

A hidegtől való félelem általában a téli hónapokban a legsúlyosabb az érintettek számára. A fóbia kialakulásának bár sok oka lehet, leggyakrabban a hideghez kapcsolódó negatív társulások és sztereotípiák okozzák. Az mindenesetre fontos, hogy

a fóbia nem tévesztendő össze a hideg vagy a hideg tárgyak iránti egyszerű ellenszenvvel.

Csak azért, mert nem szereted a hideget, nem feltétlenül vagy kriofóbiás – írja a verywellmind.com.

A kriofóbia és a tél

A kriofóbiások számára a hó és a jég elviselhetetlennek tűnhet, míg a mindig hidegnek tűnő tárgyak, például a fémtárgyak ilyenkor még hidegebbnek hatnak. A hideg érzése persze mindenkinél más. Annak, aki már akkor fázik, ha a hőmérséklet 21 fok alá süllyed, nehéz lehet megérteni, hogy például olyasvalaki kriofóbiás, aki amúgy 13 fokos időjárásban érzi jól magát. De ettől még a kriofóbiás személy félelme nem kevésbé valós.

A kriofóbia középpontjában a téli tevékenységektől való félelem is állhat. Előfordulhat, hogy valaki általában jól érzi magát a hidegebb időben, de fél síeléssel vagy szánkózással tölteni a napot. Attól is aggódhat, hogy valami elromlik, és esetleg olyan helyzetbe kerül, amikor fázik, hogy nagyon távol van egy meleg menedéktől.

GettyImages-97735978
Chris Stein / Getty Images Hungary

Ezek lehetnek az okok

A kriofóbia nagyobb valószínűséggel fordul elő azoknál, akiknek egy konkrét és jelentős negatív tapasztalata van a hideggel kapcsolatosan. Például aki tapasztalt már kihűlést, jégeső sebesítette meg, vagy hófúvás miatt ragadt ott valahol, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a félelem.

De az sem feltétlenül kell, hogy a negatív élmény közvetlenül velünk történjen meg. Ha valakit, aki közel áll hozzánk, negatívan érintett a hideg egy szélsőséges formája, attól is kialakulhat a kriofóbia. 

Még a különösen súlyos balesetekről szóló hírek megtekintése is félelmet válthat ki néhány erre hajlamos emberben.

Azok is fokozottan veszélyeztetettek lehetnek, akik hirtelen költöznek vagy utaznak viszonylag meleg éghajlatról jóval hidegebbre.

A hidegtől való beteges félelem persze minden korábbi negatív tapasztalat nélkül is előfordulhat. Van, aki egyszerűen érzékenyebb a hidegre, mint mások, és van, aki nemcsak kényelmetlennek, de ijesztőnek is érzi. Az általános negatív érzékelés pedig idővel konkrét fóbiává fajulhat.

GettyImages-1070035724
LSOphoto / Getty Images Hungary

A kriofóbia kezelése

Sokan úgy gondolják, hogy a kriofóbia enyhébb változatát önsegítő technikákkal is kezelhetjük. A meleg öltözködés, a felesleges hidegben tartózkodás kerülése és a ház melegen tartása sokat segíthet a kisebb félelmek enyhítésében. 

A súlyosabb tünetek azonban már korlátozhatják az életvitelünket. Van, aki nem tud iskolába vagy munkába utazni, kerüli a társasági alkalmakat, és télen teljesen bezárkózik, elszigetelődik.

Ha úgy érzed, érintett lehetsz, és a félelmed súlyos, fontold meg szakember segítségének igénybevételét. Mint minden fóbia, a kriofóbia is jól reagál számos kezelési módszerre. Lehet, hogy soha nem fogod megszeretni a sítúrákat, de segítséggel és kemény munkával elkerülhető, hogy a hidegtől való félelem eluralkodjon az életeden.

Oszd meg másokkal is!
Mustra