Sunny Anderson ismert séf hat tippet osztott meg arról, hogyan spórolhatsz okosan a konyhában. Azt mondja, nincs más titok, csak tudni, mi az, amiből megfelelő az olcsóbb verzió is, tudni, hol van éppen akció, és mik azok a fogások, amikkel kapcsolatban nem illik játszani a Dagobert bácsit, mert a fogások íze múlhat rajta. Lássuk a legjobb tippjeit!
1. Használd ki okosan a boltok nyújtotta lehetőségeket
Sok élelmiszerboltlánc jutalmat kínál a vásárlóknak a költések után, ezért Anderson azt javasolja, hogy a családtagok osszák meg a hűségkártyáikat, és ne menjenek el az akciók lehetőségei mellett. Néhány perc átböngészni az akciós újságokat, és lehet, hogy akad benne egy általad gyakran használt alapanyag, amit nagyobb mennyiségben beszerezhetsz. A séf azt mondja, sokan elmennek az akciók, kuponok, hűségkártyák lehetősége mellett, mert egy kicsit macerás foglalkozni velük, pedig sokszor ezekkel van a legtöbb lehetőség a spórolásra.
2. Ismerd meg jobban a kamrádat, és ne költs fölöslegesen!
A séf azt mondja, hogy nincs azzal baj, ha olcsóbb száraztészta, bab- vagy paradicsomkonzerv van a kamránkban. A kedvező árú alapanyagokkal is készülhet ugyanis finom fogás, ha van mellettük egy-két jó minőségű ízesítő.
Fontos tudni, hogy mikor érdemes egy kicsit többet költeni jó minőségű alapanyagokra. A séf azt javasolja, hogy olyan ételeket vásárolj meg jó minőségben, amelyek „ízbombát” adnak az ételekhez, mint például a szardellapaszta, a fokhagymapaszta, szarvasgombakrém, parmezán, vagy a tiszta vaníliakivonat.
„A valódi vaníliakivonat és az utánzat közötti árkülönbség szinte észrevehetetlen adagonként, úgyhogy nem árt, ha legalább belekóstolunk a jó vaníliakivonatba vagy a vaníliapasztába, és azzal ízesítünk” – tette hozzá Anderson az lapnak.
3. Készíts zabpelyhet!
A híres séf szerint a zabpehely olyan fogás, mint egy „üres lap”, amely egyszerre olcsó és sokoldalú.
„Amikor felforralom a vizet, teszek bele egy kevés barna cukrot vagy juharszirupot” – kezdte. „Néha még szárított áfonyát is dobok hozzá, máskor mazsolát, és hagyom, hogy megpuhuljanak, majd hozzáadom a zabpelyhet” – részletezte egyik olcsó kedvencének receptjét.
Azt is hozzátette, hogy olykor csokoládédarabkákat vagy friss gyümölcsöt ad az ételhez, és azt javasolja, hogy készítsünk egy éjszakai zabot, ha nincs sok időnk reggelente. Éjjel egy dobozban is megpuhul a finomság, amire elég reggelente rászórni a fahéjat, kakaót, liofilizált gyümölcsöket, vagy épp rákanalazni a mogyoróvajat.
4. Neveld saját fűszernövényeid!
A friss fűszernövények termesztése egyszerű és megfizethető módja annak, hogy bármely étel ízét jobbá tegyük, és pénzt takaríthat meg bárki, aki saját maga termeszti ezeket.
„Nagyon olcsók, főleg, ha csak úgy maguktól nőnek a kertben, és nem kell minden héten egy cseréppel venni belőlük, igaz?” – mondta Anderson. „Csak tedd őket az ablakba vagy a balkonra, és neveld őket” – szól az egyszerű ukáz a szakembertől.
Ha van otthon friss fűszernövényed, jóval kevesebb is elég belőle, ingyen terem a kertben, és a szárított változatokat sem kell megvenned.
5. Hasonlítsd össze az egyes üzletek árait!
Amikor eljött a heti vagy kétheti élelmiszer-vásárlás ideje, adj egy kis időt magadnak előtte a tervezésre, és látogass meg több üzletet, ha szükséges.
„Sokszor azt gondolom, hogy az emberek annyira hozzászoktak ahhoz, hogy egy helyen vásároljanak, hogy nem mennek el más helyekre vagy a város új boltjaiba, pedig gyakran remek akciókkal találkozhatnának” – mondta Anderson, aki mindig megnézi az árakat, mielőtt nagybevásárlásra indul, és nem rest akár több boltot is meglátogatni, ha egy-egy nagyobb kedvezményt lát.
6. Gondolkodj izgalmas textúrákban!
Anderson kifejtette, hogy szerinte a textúrákkal való játék pénztárcabarát módja annak, hogy az ételek kinézetét és ízét lenyűgözőbbé tegye.
Azt javasolta, hogy adjunk például ropogósra sült hagymát salátákhoz, burgonyapüréhez vagy sült csirkehúshoz, így olcsón készíthetünk látványos fogásokat. és ha vendégeket várunk, akkor sem kell sokat költenünk.
„Imádok olyan dolgokat is ízesítőként, mint egy kevés apróra vágott, pirított dió. Néha vadrizst készítek, és csak egy kevés diót és néhány szárított áfonyát teszek bele” – mondta Anderson.
„Tegnap este készítettem egy párolt csirkét, és a végén csak egy kis friss, nyers földimogyorót dobtam a tetejére” – részletezte a séf, aki szerint az izgalmas állagok és kombinációk sokkal elegánsabb fogásokat eredményeznek, gyakran kifejezetten olcsó alapanyagokból is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés