Kínai orvoslással az allergia ellen

2.rész

A kínai bazsalikom fűszernövény és ételízesítő is, de kivonata allergia ellen is kiváló. A hagyományos kínai orvoslás reagál a konzerváló szerekre, ízfokozókra és más civilizációs csodákra. Az előző részben az E-vitamin, Szelén, Cink titkos fegyvert mutattuk be.

A bőrön jelentkező allergiás tünetek leggyakrabban csalánkiütések, apró piros pontok, hólyagok, vörös foltok formájában jelentkeznek. Lehet ez ételtől, ételadaléktól - éljenek a XXI. század és konzerválószerei, ízfokozói - , kozmetikumtól, rovarcsípéstől, növényi nedvektől, sőt illóolajaktól is.

Allergia elleni kezelések

A hagyományos allergia elleni gyógyszerek mellett az utóbbi években elterjedtek a gyógyszerek nélküli kezelések is. Ilyenek például az akupunktúra, amikor is a tünetek megjelenése előtt el lehet kezdeni a kezelést. Hatásos lehet a lézerterápia is, ami az akupunktúrás pontokra hat. Igénybe lehet venni az immunterápiát is, amelyiknek a lényege, hogy a beteg azt az anyagot kapja hígított formában, amire érzékeny, és ami tüneteket vált ki nála. A kezelés éveken át tart, hogy a szervezet folyamatosan hozzászokjon az anyaghoz, és megtanuljon immunválaszt adni.

perillaA kellemetlen tünetek enyhítésére ma már nagyon sokféle termék, gyógynövény létezik, ilyen a Perilla is. A növényt magyarul kínai bazsalikomnak nevezik, de lássuk be, sokkal hangzatosabb a latin perilla elnevezés. És mint azt a neve is mutatja, Kínából indult a karrierje, és rokonaihoz hasonlóan nem csak gyógyászati célokra, hanem ízesítőként, fűszerként is használják. Japánban például zöldségnövényként és ízesítőanyagként is ismert.

 

A tradicionális kínai orvoslás nyomdokain kivonatot készítettek az illatos bazsalikomból és számos dologra rájöttek az okosok. A perilla kivonat több lőállásból is támadást indít az allergiás reakciók ellen, amiben elsősorban a kivonatból izolált antioxidáns hatású vegyületeknek (flavonoidok, kávésav, rozmaringsav) van nagy szerepe.