Ez az ital a legkárosabb a vesédre

GettyImages-723500597
Olvasási idő kb. 5 perc

A vesének nagyon fontos szerepet van abban, hogy a szervezetünk megfelelően működjön. Talán eszünkbe sem jut, hogy milyen káros lehet az, amikor cukros üdítőitallal oltjuk a szomjunkat. Pedig már napi két pohár is elég ahhoz, hogy krónikus betegségeink legyenek.

Nem csupán a genetikai, hanem az életmódbeli tényezők is nagyon fontos szerepet játszhatnak abban, hogy meg tudjuk-e őrizni vesénk egészségét, és meg tudjuk-e előzni a krónikus vesebetegség kialakulását. A rendszeres testmozgás, a helyes étrend megválasztása, a dohányzásról való leszokás mind-mind jelentős hatással lehet a vesék egészségére. És van még valami, amit, ha kiiktatunk a mindennapjainkból, a vesénk meghálálja.

A vese megszabadít a káros anyagoktól

A hasüreg hátsó részén elhelyezkedő vese az egyik legfontosabb kiválasztó szervünk, amely a vizelet segítségével méregteleníti a testünket a vízben oldódó káros, fölösleges anyagtól. Jelentős szerepet játszik abban, hogy eltávolítsa a salakanyagot, a gyógyszermaradványokat a vérből, és alapvető feladata, hogy szabályozza a só- és vízháztartásunkat, valamint a vérnyomásunkat.

A vese egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy ne a szervezet számára káros italokat fogyasszunk
A vese egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy ne a szervezet számára káros italokat fogyasszunktaka4332 / Getty Images Hungary

Ha ez az egyensúly megbillen, vesebetegség alakulhat ki, amely jelentős mértékben megváltoztathatja az életmódunkat.

A cukros ital súlyos károkat okoz

A dietetikusok szerint az egyik legrosszabb döntés, ha a szomjunkat cukros szénszavas üdítőitallal oltjuk, miután ezek a finomságok vezetik a legegészségtelenebb italok listáját, és ezek veséink legnagyobb ellenségei is. Ezen a tényen még az sem változtat, ha a szomjoltó a diétás kategóriába tartozik. 

A szénsavas üdítőital akkor is a legkárosabb szomjoltók közé tartozik, ha diétás
A szénsavas üdítőital akkor is a legkárosabb szomjoltók közé tartozik, ha diétásbhofack2 / Getty Images Hungary

Azon túl, hogy a cukros italok súlygyarapodást okoznak, valamint károsítják a fogakat, hosszú ideig tartó vesebetegséget okozhatnak. Kutatások igazolják, hogy a vér magas cukortartalma súlyosan roncsolja a vesék véredényeit.

A panaszok fennállásához már az is elegendő, ha valaki hetente több mint négy alkalommal szénszavas italt fogyaszt.

Tudni kell azt is, hogy magas vércukorszint nem csupán a veséket károsítja, hanem kockázati tényezője lehet a cukorbetegségnek is. Éppen ezért a cukorbetegeknek és a vesebántalmakkal küszködőknek teljesen el kell hagyniuk, de legalábbis csökkenteniük kell az édes üdítőitalok fogyasztását.

A diétás kóla is vesekövet okozhat

Ha bármilyen káros ételt, italt vagy egyéb dolgot fogyasztunk, a veséink felelősek azért, hogy ezeket kiürítsék a szervezetünkből. A savas italok mindegyike, legyen az cukros vagy diétás, nagy mennyiségben fogyasztva jelentősen károsíthatják a vesét, hiszen vesekövet is okozhatnak. Ezt a fajta elváltozást a szénsavas italok foszforsavtartama okozza, amitől a vizeletben lévő ásványi anyagok és a savszint egyensúlya megbillen. Különösen fontos a mértéktartás kóla esetében, mert ennek az italnak igen magas a foszforsavszintje.

A túlzásba vitt kólafogyasztás vesekövet okozhat
A túlzásba vitt kólafogyasztás vesekövet okozhatCatherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

Ezért azoknak, akiknek veseköve van, vagy vesebetegségben szenvednek, kerülniük kell a kólát és más hasonló italokat. De több mint napi két kóla azoknál is növelheti a vesebetegség kockázatát, akik teljesen egészségesek.

A mesterséges édesítőszerekkel ízesített kólákért rajongók is ugyanolyan veszélynek vannak kitéve, mint a cukrosat fogyasztók.

A szakemberek vizsgálatokkal igazolták, hogy napi két adag diétás édesítőszerrel készült üdítőital elfogyasztása – különösen a nők szervezetében – kétszeresére növeli a vesefunkció romlásának esélyét.

A gyerekekre még nagyobb veszély leselkedik

A túlzásba vitt cukros és diétás üdítők fogyasztása nemcsak a vesét, hanem a fogakat is károsítja. A savasság ugyanis gyengítheti a fogzománcot, ez pedig szuvasodáshoz vezethet. A cukros italokat nem csak a felnőttek, a gyerekek is szívesen fogyasztják, ám ők jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen sokszor az egészséges ételek helyett is üdítőt isznak inkább.

Ám a cukros italok nem keltik a jóllakottság érzését, a „folyékony cukor” elfogyasztása után újabb kalóriabevitelre van szüksége a szervezetnek.

Így azok az emberek, akik a megszokott étrendjük mellett cukros üdítőt fogyasztanak, 17 százalékkal több kalóriát visznek be, mint az üdítőital nélkül. Igaz ez a gyerekekre és a serdülőkre is, akiknél a mérsékelt üdítőital-fogyasztással csökkenthető az elhízás.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek