7 lecke, amit nem ártana megtanulni Karikó Katalintól

Szinte napról napra gazdagodik Karikó Katalin díjgyűjetménye, ami nem is csoda. A biokémikus egykori munkatársa, Jen Bennett a Washington Postnak azt mondta róla, szerinte Karikó Katalint úgy kellene ünnepelni, mint aki megmentette a világot.

Anthony Fauci, az amerikai National Institutes of Allergy and Infectious Diseases igazgatója szerint Katalin „pozitív értelemben egyfajta megszállottja volt a messenger RNS koncepciójának".

Karikó Katalin sikertörténete, magyarországi gyerekkorától kezdve, ma már világszerte ismert és rendkívül inspiráló is, így tehát nyilvánvaló, hogy lehetne mit tanulni tőle. A Psychology Today összegyűjtötte a tudós hét legcsodálatraméltóbb tulajdonságát. 

1. lecke: Soha ne add fel!

Ha olyan elképzeléseid vagy céljaid vannak, amelyek korábban még soha nem történtek meg, és úgy látod, hogy ezeket sikeresen meg tudod oldani, dolgozz rajtuk, amennyire csak tudsz, és amikor csak tudsz. Azoké a jövő ugyanis, akik nem adják fel.

Karikó Katalinnak volt egy elképzelése – még 1980-ban – egy olyan hírvivő RNS létrehozásáról, amely sok betegség kezelésére képes. Az elmúlt 40 évben rendíthetetlenül dolgozott a létrehozásán, míg végül 2020-ban a technikáját a Pfizer és a BioNTech közösen, illetve a Moderna is alkalmazta, hogy megalkossa a már jól ismert koronavírus-vakcinákat, amelyeket széles körben használnak a járvány elleni küzdelemben.

Elliot Barnathan, akinek 1989-ben kutatólaboratóriuma volt a Pennsylvaniai Egyetemen – jelenleg a Janssen Research and Development vezető igazgatója – így emlékszik Karikó Katalinra:

„1989-ben, éppen egy jó molekuláris biológiai ismeretekkel rendelkező munkatársat kerestem a laboromba. Karikó Katalin egy volt a sok jelentkező közül, és amikor első körben nem kerestük, felhívta a titkárnőmet, hogy megmutassa az önéletrajzát. Még aznap behívtam interjúra, és azonnal lenyűgözött a tudása és a lelkesedése. Azonnal felvettem” – emlékezett vissza Barnathan, és beszélt arról is, hogy szerinte a magyar kutató minek köszönheti a sikerét: „Minden kísérletből tanul, akár működik, akár nem. Képes pontos kísérleteket megtervezni, hogy választ kapjon a kulcskérdésekre. Állandóan olvas, és mindennap úgy jön be a laborba, hogy ismeri a legújabb kutatásokat, és megtalálja a módját annak, hogy a tanultakat felhasználhassa a későbbi kísérleteihez. Ő a legjobb tudós, akivel valaha találkoztam.” 

2. lecke: Legyél nyitott az új lehetőségekre!

Ha egy találmányon dolgozol egy adott céllal, és valaki felajánlja, hogy együttműködne veled ugyanazon a találmányon, de egy másik céllal, amely nagyon különbözik a tiedtől, akkor legyél nyitott arra is. Az új együttműködés új ötleteket hozhat a munkába, és végül sikert hozhat.

Erre példa Karikó Katalin és dr. Drew Weissman együttműködése, aki HIV elleni vakcina létrehozásán dolgozott, miközben Katalin az agyi betegségek és stroke kezelését tanulmányozta. Közös munkájuk mégis fontos felfedezésekre ösztönözte mindkettejüket, Karikó Katalin számára például kiderült, hogy az mRNS-terápia nem működik a stroke kezelésében, és más irányba fordította a kutatásait.

3. lecke: Keress támogató közeget magadnak 

Ápold a kapcsolataidat, vagy akár hozz létre lázadó szövetséget olyan emberekkel, akikkel barátok lehettek és dolgozhattok. Karikó Katalin támogató rendszere a férje, a lánya és a többi kutató volt a Szegedi Tudományegyetemen, a Biológiai Kutatóközpontban, Szegeden, majd a Temple Egyetemen, és végül a Pennsylvaniai Egyetemen.

Barátsága és együttműködése dr. Weissmannel, akivel 1998 -ban találkozott a Pennsylvaniai Egyetemen, lehetővé tette, hogy együtt sikerre vigyék mRNS-technikájukat. Később az Ugur Sahinnal és feleségével, Ozlem Türecivel való együttműködés az mRNS Covid–19-vakcina sikeréhez vezetett.

4. lecke: Tudd, hogy mikor legyél hűségesebb az elképzelésedhez, mint a céghez

Karikó Katalint 1995-ben a Pennsylvaniai Egyetem lefokozta, így nem volt semmilyen megbízása, ez viszont lehetővé tette számára, hogy folytassa a kutatásait. Kollégája, Elliot Barnathan továbbra is segítette őt, és hozzáférést biztosított a laborjához az mRNS-kutatásokhoz, ahol David Langer idegsebész rezidens volt a segítségére.

Az, hogy Karikó Katalin folytatta a kutatásait, és visszautasított minden lehetőséget olyan pozíciókra,  amelyek nem voltak összeegyeztethetők a folyamatos kutatással, később a helyes választásnak bizonyult. Bár a Pennsylvaniai Egyetem lemondott minden lehetséges mRNS-sikerről,

Karikó Katalin soha nem adta fel.

5. lecke: Számíts a kritikára!

Ha hű maradsz a meggyőződéseidhez, akkor jobb, ha számítasz rá, hogy kritizálni fognak.

Karikó Katalinnak hosszú évekig nem sikerült semmilyen támogatást kapnia az mRNS-sel kapcsolatos kutatásokhoz, és tudóstársai is kritizálták. Később az RNARx, a társaság, amelyet ő és Drew Weissman létrehoztak, nem tudott befektetőt szerezni. Senki nem hitt bennük.

Ennek ellenére folytatták a munkát, végig szem előtt tartva a végső céljukat, amit sikerült is elérni, és ezzel több millió életet mentettek meg.

6. lecke: Légy kemény!

Érzelmileg erősnek kell lenned, és ezt úgy teheted meg, hogy dolgozol, és nem másoktól várod az elismerést. Karikó Katalin a Columbia Egyetemnek 2021 augusztusában azt mondta, nagyon hinned kell magadban és abban, hogy leküzdesz minden problémád, különösen ha bevándorló vagy, és pénzed sincs.

7. lecke: Semmi sem lehetetlen!

Annak ellenére, hogy sok tudós azt mondta Karikó Katalinnak, hogy lehetetlen nem immunogén mRNS-t előállítani, amelyet kezelésekhez lehetne használni, ő mégis folytatta a munkáját. Látta, hogy a projektje halad, ezért tudta, hogy érdemes folytatni.

Ha van egy egészen új ötleted, ne add fel, légy erős, számíts a kritikára, vagy akár a büntetésre is, szerezz támogatókat, tudd, mikor legyél hűségesebb az elképzeléseidhez, mint a vállalathoz, amelynek dolgozol, és ne feledd, hogy semmi sem lehetetlen.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra