Csak tízből három magyar fújja ki helyesen az orrát

GettyImages-539793489
Olvasási idő kb. 3 perc

A helyes orrfújást ugyanúgy tanítani kellene, mint a fogmosást, egy friss kutatás eredményei alapján, hiszen csak tízből három (32%) magyar fúj rendesen orrot. Honfitársaink 64%-át kimondottan zavarja a szipogás, sokkal jobban, mint ha valaki kifújja az orrát. Minden 10. magyar pedig egyenes kimondja: aki náthás, az maradjon otthon. És ha már megfázás: még nem késő elsajátítani a megfelelő orrfújást, hogy kevesebb betegséggel vészeljük át a náthaszezont.

Így fújnak orrot a magyarok

A Sterimar friss kutatási eredményei alapján a magyarok 68%-a nem megfelelően fúj orrot, ami azért probléma, mert a helyes orrfújással akár betegségeket is megelőzhetünk, ha pedig esetleg már megbetegedtünk, akkor lerövidíthetjük azok időtartamát. Ami valljuk be, dübörgő náthaszezonban egyáltalán nem hátrány, sőt.

Honfitársaink 16%-a egyszerre mind a két orrlyukából erősen, ugyanennyien pedig szintén egyszerre két orrlyukból kíméletesen fújnak orrot. Egyik variáció sem helyes, hiszen ilyenkor pont ellentétes hatást érhetünk el, és az orrváladék könnyen az orrmelléküregbe vagy a középfülbe juthat, ami különféle szövődményekhez vezethet (pl. arcüreggyulladás, fülgyulladás).

A válaszok alapján a magyarok legnagyobb része (36%) befogja ugyan az egyik orrlyukát, de utána a másikat erősen fújja, ami abból a szempontból nem lenne baj, hogy elérik vele a célt, azaz kijut a váladék, de mindeközben irritálhatják a nyálkahártyát.

32% fúj rendesen orrot, azaz úgy, hogy az egyik orrlyukát befogja, miközben a másikat kíméletesen kifújja. A nők ügyesebbek ezen a téren, 38%-uk rendesen fúj orrot, míg a férfiaknak pusztán a negyede (26%). Ha a kíméletes orrfújás nem lenne elég, akkor érdemes a váladékot fellazítani, hogy ne kelljen túl erősen fújni. A kutatásból kiderült, hogy csak a magyarok 15%-a tudja, hogy a töményebb sóoldatot tartalmazó tengervizes orrsprayk hatékonyak orrdugulás esetén, ráadásul használatuk esetén a hozzászokás esélye sem áll fenn. 

Meglepően kevesen tudnak jól orrot fújni
Meglepően kevesen tudnak jól orrot fújniSterimar

A nátha és a közösségi élet

Ha esetleg már leterített minket a nátha, akkor óhatatlan, hogy szipogunk és gyakran fújunk orrot. Kézenfekvő lenne, hogy ilyenkor otthon maradjunk. A felmérésben részt vevők 12%-a gondolja, hogyha valaki náthás és folyik az orra, akkor maradjon otthon. Ám ha erre nincs lehetőség, akkor bizony meg kell küzdenünk az orrfolyással – akár nyilvános helyen is. A magyarok harmadának ez problémát okozhat, mert ennyien utálnak emberek előtt orrot fújni. 6% olyannyira, hogy inkább halkan szipog, 26% pedig próbál elvonulni, és úgy fújja ki az orrát. A szipogás azonban – ugyan számos kultúrában jóval illendőbb, mint az orrfújás – nálunk kimondottan zavaró. Honfitársaink 64%-át sokkal jobban zavarja az, ha valaki szipog, mint ha kifújja az orrát. 

Ha náthásak vagyunk, és a bedugult orrtól aludni sem tudunk, akkor nyugodtan bevethetünk érszűkítő orrsprayket, de mindenképp figyeljünk oda arra, hogy ezeket legfeljebb 5-7 napig szabad alkalmazni, mert károsíthatják az orrnyálkahártyát, és könnyen hozzájuk is szokhatunk. Tengervizes orrsprayt viszont a hozzászokás kockázata nélkül lehet alkalmazni az orr kitisztítására, valamint az esetleges váladék fellazítására – ezzel a nők 65%-a tisztában van, de a férfiaknak pusztán az 51%-a.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek