Ha elmúltál 40, ezekre a jelekre figyelj! – Kapuzárási pánik helyett irritábilis férfiszindróma

GettyImages-161805506

Bizonyára mindannyian ismerünk a környezetünkben legalább egy zsémbes öregurat vagy olyan férfit, aki hamar felkapja a vizet. Vajon a folyamatos morgolódás és bosszankodás a személyiségükből fakad, vagy esetleg valami más áll a hátterében?

A változókor számos kellemetlen testi és pszichés tünetet okozhat. Nőknél ilyenkor jelentkezik a klimax, de vajon ez az időszak a férfiak életét is felforgatja? Létezik férfi-menopauza is?

Jed Diamond amerikai pszichoterapeuta szerint egyértelműen igen. Hangulatzavarokkal küzdő férfiakkal való terápiás munkája során megfigyelte, hogy a középkorú férfiak a női menopauzához hasonló változásokon mennek keresztül. A jelenségnek egy egész könyvet is szentelt, amelyben részletesen leírta az elsőre szokatlannak hangzó tünetegyüttes jellemzőit.

A férfi-menopauzáról

Az andropauza a női klimax férfi megfelelője. Bár a két állapot között találunk hasonló tüneteket (pl. hangulatingadozás), míg utóbbi viszonylag gyorsan, addig előbbi lassabban zajlik le. További különbség, hogy miközben a nők a menopauzával elveszítik termékenységüket, addig a férfiak az andropauzát követően is megőrzik nemzőképességüket. Az andropauza legfőbb tünete a fokozott ingerlékenység, éppen ezért Diamond irritábilis férfiszindrómának (irritable male syndrome – IMS) nevezte el a jelenséget.

Az irritábilis férfiszindróma tünetei

Az IMS négy fő tünete a hiperszenzivitás, a frusztráció, a szorongás és a fokozott düh, amelyek mindegyike túlzott ingerlékenységben csúcsosodik ki. A férfiak hajlamosak lehetnek a legapróbb dolgokra is felcsattanni, és szélsőséges, intenzív hangulatingadozásokat tapasztalhatnak magukon. Levertnek érezhetik magukat, illetve különféle testi panaszok is jelentkezhetnek náluk: libidócsökkenés, szexuális zavarok, alvási problémák, fájdalom. A különböző tünetek, valamint az ingerlékenység könnyen csaphatnak át depresszióba. Ilyenkor a férfiak hajlamosabbak lehetnek több alkoholt fogyasztani, dühöt és frusztrációt érezhetnek, felesleges vitákba keveredhetnek, és általánosságban ingerültek és feszültek lehetnek. 

Mi okozza az IMS-t?

Az irritábilis férfiszindróma hátterében főként hormonális változások állnak. A férfi nemi hormon, a tesztoszteron alacsony szintje okozhat ingerlékenységet, de kiválthatja még a krónikus stressz is. A tesztoszteron mellett az alacsony szerotoninszint is hozzájárulhat az állapothoz. A szerotonin az egyik legfontosabb boldogsághormonunk, amely nagyban meghatározza, hogy jól érezzük-e magunkat a bőrünkben, vagy sem. Alacsony szintje frusztrációhoz és agresszióhoz vezethet. Mi okozhatja az alacsony szerotoninszintet a férfiakban? Legfőképp az étkezés. Rengeteg férfi fogyaszt a kelleténél több vörös húst, azonban a magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú étrend ingerlékenyebbé tehet.

A fokozott ingerlékenység az irritábilis férfiszindróma egyik legfőbb tünete
A fokozott ingerlékenység az irritábilis férfiszindróma egyik legfőbb tüneteKemter / Getty Images Hungary

Bár a szindróma leginkább idősebb férfiaknál figyelhető meg, nem kizárólagosan náluk jelentkezhet csak. Pubertáskorban és az életközép időszakában járó férfiaknál a legjellemzőbb, mivel ezekben az életszakaszokban változik jelentős mértékben a tesztoszteronszint. 

Társadalmi nyomás

Az IMS hátterében a biológiai okokon túl pszichoszociális változások is állhatnak. A társadalomban jól elkülönített szerepeket rendelnek a nőkhöz és a férfiakhoz. A legtöbbször ezeknek az elvárásoknak való megfelelés mentén ítélnek meg minket mások (és mi is másokat). Ha egy férfi kevésbé erős fizikailag, esetleg nem rendelkezik a tipikusan férfias testalkattal, netán elveszítette az állását, könnyen érezheti, hogy képtelen megfelelni a társadalom által támasztott elvárásoknak, miszerint az ő feladata a családja védelme és anyagi biztonságának megteremtése. Ez a csorba az énképén aztán könnyen vezethet csökkentértékűséghez, önértékelési gondokhoz és IMS-hez is.

Ha bárki észleli magán az irritábilis férfiszindróma tüneteit, érdemes orvoshoz fordulnia, hogy kiderüljön, mi áll a feszültség hátterében. A hormonális problémákra léteznek tesztoszteron pótlását szolgáló gélek és injekció. A stressz káros hatásai ellen érdemes életmódot váltani, és minél többet mozogni, hiszen ezek egyrészt csökkentik a frusztrációt, valamint természetes módon járulhatnak hozzá a tesztoszteron- és szerotoninszint növekedéséhez.

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek