Ezért vonzó egy idősebb nő egy fiatalabb férfinak

GettyImages-1344621212 (1)

Gyakran még manapság is tabunak számít, ha egy nőnek fiatalabb férfival van kapcsolata. De vajon miért? Miért kételkedünk abban, hogy egy ilyen kapcsolatban is lehetnek őszinték az érzelmek? Vajon miért vonzódik egy fiatalabb férfi egy idősebb nőhöz?

A vonzalmakkal kapcsolatos miértekre – „Miért éppen ő?”, „Miért jó vele?” – nem egyszerű válaszolni, merthogy a vonzódást sokszor nehéz megmagyarázni. Éppen ezért, amikor megtörténik, a miértek helyett praktikusabb inkább, ha elfogadjuk az érzéseinket, és élvezzük az előnyeit: hogy szeretünk és szeretve vagyunk. Az egészséges kapcsolatot sohasem az életkor határozza meg, de mindkét fél érettsége fontos hozzá. Tehát annak megválaszolásához, hogy egy fiatalabb férfi miért vonzódik egy idősebb nőhöz, először meg kell határozni a vonzódást, amely minden kapcsolatban más és más. És igen, meglehet, hogy épp a szerelem az.

Nem mindegy, ki az idősebb?

Szerte a világban élnek olyan magabiztos és sikeres nők, akik bármikor elköteleződhetnének vagy barátkozhatnának velük egykorú vagy akár idősebb férfiakkal. Ezt szinte kivétel nélkül elfogadja a közvélemény. Ellenben sokkal ritkábban talál megértésre, ha fiatal férfiak vonzódnak ezekhez a sikeres, magabiztos, náluk akár sokkal idősebb nőkhöz. Sokan elgondolkodnak azon, hogy vajon miért vonzódnak a 40 év feletti nőkhöz a fiatal férfiak. Ám a korkülönbségen csak kevesen tűnődnek el, ha egy kapcsolatban a férfi idősebb, mint a nő. Sokkal gyakrabban vetődik fel a kérdés: „Miért vonzódik egy fiatalabb férfi egy idősebb nőhöz?” 

Egy idősebb nő és egy fiatalabb férfi kapcsolatát általában nem gondolja őszintének a társadalom
Egy idősebb nő és egy fiatalabb férfi kapcsolatát általában nem gondolja őszintének a társadalomOliver Rossi / Getty Images Hungary

Ha mélyebbre ásunk a kapcsolatokban, kiderül, hogy az okok kombinációja az utóbbi években egyre több idősebb nőt és fiatal férfit hozott össze. 

„Soha nem volt fontos, melyikünk hány éves”

„A férjem és én 23 éve vagyunk házasok, és még mindig nagyon szeretjük egymást. A köztünk lévő 13 év korkülönbség semmit nem jelent, pedig én vagyok az idősebb.

Amikor találkoztunk, egyikünk sem tartotta fontosnak, hogy a másik korát firtassa, és mire rájöttünk, már egyáltalán nem számított a korkülönbség”

– mondja az ötvenéves Edit, akinek sikerült túllépnie az őt ért kritikákon és keserű megjegyzéseken. „Ráadásul én sokkal fiatalabbnak nézek ki a koromnál, így, ha nem mondjuk, sokan nem is tudják, hogy jóval idősebb vagyok. Soha nem boncolgattuk, hogy a több mint egy évtizedes korkülönbség ellenére mitől működik a mi kapcsolatunk. Soha nem tudtam eldönteni, hogy én voltam nagyon éretlen, vagy a férjem volt sokkal érettebb, mint a kortársai.”

„Mindig is a fiatalabb fiúkat vonzottam”

Arra kérdésre, hogy megéri-e kapcsolatot folytatni egy sokkal fiatalabb férfival, a most 48 éves Magdi a saját történetét hozta példaként.

A nő és a férfi szempontjából is megvan annak az előnye, ha a nő az idősebb
A nő és a férfi szempontjából is megvan annak az előnye, ha a nő az idősebbMorsa Images / Getty Images Hungary

„A férjem 14 évvel fiatalabb nálam. Huszonnégy éves volt, amikor összejöttünk. Közös hobbink volt, együtt zenéltünk, és már legalább egy fél éve ismertük egymást, amikor rájöttem, hogy szerelmes belém. Akkoriban volt párom, szintén egy zenész, egy gitáros fiú, ő is jóval fiatalabb volt nálam. Értékeltem a jelenlegi férjem kedvességét, és vállaltam a kockázatot, kidobtam a gitárost, és azonnal összeköltöztem a fiatalabb szerelmemmel, a többi pedig már történelem.

Az elmúlt tízévnyi közös életünk során semmilyen hátrányát nem tapasztaltam annak, hogy én vagyok az idősebb.

Boldogok vagyunk együtt, még mindig szeretem, és biztos vagyok benne, hogy ő is szeret engem… Igaz, már nem vagyok ugyanaz a nő, akit megismert, mert rajtam is fog az idő.”

„Barátságból lett szerelem”

A banki ügyintézőként dolgozó Noémi is büszkén vállalja, hogy a párkapcsolatában ő az, aki korábban született.

„Negyvenkilenc éves voltam, amikor elkezdtem randevúzni azzal a 23 éves férfival, akit a családjával együtt már évek óta ismertem. Egy ilyen családi-baráti találkozón elkezdtünk beszélgetni, és időnként ketten is összefutottunk, hogy egy ital mellett folytassuk a közös témáinkat.

Amikor szükségét éreztük, azt is megbeszéltük, hogy csak barátok leszünk,

de két évvel később mindketten rájöttünk, hogy szerelmesek vagyunk. Ekkor összeköltöztünk, és már öt éve együtt vagyunk.”

A szexuális összhang megléte is erős kapocs lehet a kapcsolatban
A szexuális összhang megléte is erős kapocs lehet a kapcsolatbanFlashpop / Getty Images Hungary

Miért lehet vonzó egy idősebb nő egy fiatalabb férfinak? 

1. Megvan köztük a szexuális összhang

Kutatások bizonyítják, hogy a nők a 30-as és 40-es éveikben érik el szexuális életük csúcsát, míg a férfiaknak ez az időszak a húszas éveikre esik. Ez azt jelenti, hogy a fiatalabb férfiak és az idősebb nők szexuális összhangja kifogástalan lehet. 

2. Vonzza őket a nő élettapasztalata

Minél idősebb az ember, annál bölcsebb. A középkorú, érett nők már vélhetően túl vannak több fájdalmas kihíváson, és számos legizgalmasabb élményben volt már részük. Az ilyen nőktől a fiatalabb férfiak szívesen tanulnak, és szereznek tőlük olyan élettapasztalatot, amellyel életük során még nem találkoztak. 

3. Hízelgő számukra a dicséret

Amikor egy idősebb nő hangot ad a fiatalabb férfi vonzóságának, és még azt is tudtára adja, hogy érdekesnek találja, az mindig legyezgeti a férfi egóját. Egy férfi mindig kitüntetett helyzetben érzi magát, amikor a barátai megkérdezik tőle, hogyan sikerült egy ilyen nőt magához vonzania. 

4. Megértik őket

Az idősebb nők általában jobban megértik azokat a problémákat, amelyekkel a fiatal férfiak szembesülnek. Ezért olyan nőre van szükségük, aki nem kérdőjelezi meg a döntésüket, aki nem kéri őket számon, aki nem akarja őket megváltoztatni, hanem elfogadja őket olyannak, amilyenek. Ez az a bizalom, amit a fiatalabb férfiak szeretnének, de nem kapnak meg, amikor a korosztályukhoz tartozó nőkkel ismerkednek.

5. Nagyra értékelik az érzelmi stabilitást

A fiatal férfiak nagyra értékelik azt az érzelmi stabilitást, amelyet egy idősebb nő kínál. Egy érett nő már kevesebbet drámázik, így a kapcsolat kielégítő és zavartalan lehet, amit a fiatalabb férfiak megnyugtatónak és vonzónak találnak.

Az érett nők sokkal kevesebbet drámáznak és megértőbbek lehetnek
Az érett nők sokkal kevesebbet drámáznak és megértőbbek lehetnekWestend61 / Getty Images Hungary

Szembemennek a biológiával is

A társadalom még mindig megbélyegzi azt a kapcsolatot, ahol a férfi fiatalabb. De vajon miért is? Az ilyen kapcsolatok azért olyan ellentmondásosak, mert kihívást jelentenek a hagyományos nemi szerepekkel szemben. Ha egy nő sikeresebb a munkájában, mint egy férfi, akkor ez fenekestől felforgatja azt a sztereotípiát, hogy a férfiaknak támogatniuk kell a nőket.

Társadalmi elvárás, hogy a férfiak támogassák és segítsék a nőket
Társadalmi elvárás, hogy a férfiak támogassák és segítsék a nőketwundervisuals / Getty Images Hungary


De nem ez az egyetlen oka a megbélyegzésnek. Az öregedés körüli kettős mérce is szerepet játszik egy fiatal férfi és egy idősebb nő kapcsolata esetében. A nők szexuális vágya hagyományosan összefügg a fiatalsággal. Az idősebb nőket általában ritkán kötik össze a szexuális igényekkel, sokkal inkább az anyaszerep jut nekik. Az idősebb nő-fiatal férfi kapcsolatok éppen azt tükrözik, hogy az idősebb nők nem különböznek annyira az idősebb férfiaktól: mindketten fiatal, vonzó partnerekre vágynak. Egy idősebb nőhöz való vonzódás azonban sérti a társadalmi normákat.

Egy férfi, aki idősebb nővel randevúzik, nemcsak a társadalmi elvárásokkal megy szembe, hanem állítólag a biológiával is.

Ilyenkor olyan feltételezések születnek mások fejében: a férfi biztosan a pénzért van együtt a párjával, vagy éppen anyapótlékot keres, aki érzelmi biztonságot ad neki.

Van, ahol félnek az idősebb feleségtől

Egy biztos, nem minden kultúra stigmatizálja az idősebb nő-fiatal férfi kapcsolatokat. Az ázsiai hegyvidéken élő Lepcha törzsben az ilyen kapcsolatok normálisnak számítanak. Itt minden fiút idősebb nők vezetne be a testiség világába. Az indiai és a pakisztáni bhil nép körében a feleségek körülbelül fele idősebb a férjénél.

De sok kultúra, nem csak a nyugati, elfogult az idősebb nő-fiatalabb férfi párossal szemben. Egyes afrikai országokban a fiatal férfiak azt hiszik, hogy egy kapcsolat egy idősebb nővel megöregíti a fiatal férfit, betegségeket vagy akár korai halált okoz, miközben megfiatalítja és szebbé teszi a nőt.
Egy dán kutatás szerint a fiatalabb férj tulajdonképpen lerövidíti a nő életét, míg a legtovább azok a nők élnek, akik körülbelül egyidősek férjükkel. A férfiak azonban tovább élnek, ha fiatalabb nővel vannak kapcsolatban. 

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra