Mennél olyan céghez, ahol nincs home office? – irodai napok, hibrid megoldás, mi a jövő?

GettyImages-1290279252

A világjárvány előtt ritka volt, mint a fehér holló, mostanra viszont számos területen megjelent munkavégzési formaként a home office: a pandémia hozta változásnak előnyei és hátrányai is vannak.

Azok, akik a világjárvány alatt váltottak munkahelyet, faramuci helyzetekbe ütközhettek: az interjúfolyamat, ahol csak lehetett, online formában zajlott, majd ugyanígy válhatott a csapat részévé új munkahelyén az, akinek munkaköre ezt megengedte. Furcsa, mégis „új normális”, hogy a kollégák leginkább a Zoom-hívás apró ablakain keresztül ismerősek: nem tudjuk, mit esznek legszívesebben a sarki kifőzdében, viszont látjuk a macskájukat, és azt, hogy milyen könyvespolc vagy poszter elé ülnek le egy videóhívás előtt – és, ha úgy adódik, látjuk a megbeszélésekbe belekotnyeleskedő gyerekeket is.

Előnyök és hátrányok home office-ban

A home office kellemes munkavégzési módszernek látszik, rengeteg tagadhatatlan előnye is van és volt, különösen a bezárkózás időszakában. A gyermekfelügyelet intézmény híján is megoldott – igaz, ez legfeljebb arra elég, hogy ne egyedül legyen a gyerek, mert sokat foglalkozni nem tudunk vele, vagy marad a munka éjszakára. Megspóroljuk az utazással töltött időt is – tény ugyanakkor, hogy egész nap ugyanazt a négy falat nézzük, összemosódik a munka és a magánélet. Van idő arra is, hogy egy gyors mosást bedobjunk, és tudunk házi kosztot enni a drága rendelt étel helyett, viszont kifolyik kezünkből az idő, ha túlzottan elkalandozunk a mindennapi tevékenységek erdejében.

Pandémia idején a kollégákból ennyi maradt
Pandémia idején a kollégákból ennyi maradt10'000 Hours / Getty Images Hungary

Ráadásul egész nap csak egyedül, kollégák nélkül vagyunk, ami lehet jó és rossz is: az open office zaja végre nem zavar, hallgathatjuk azt a zenét, amit akarunk, de nincs mellettünk senki, akitől kérdezhetnénk. 

Az írásbeli kommunikáció több félreértésre ad lehetőséget, mint ha csak beszaladnánk valakihez feltenni egy kérdést, hiszen a hangsúlyok elvesznek.

Ha a család is velünk van otthon, kisebb lakásokban gondot jelenthet az, ki hol tartózkodjon úgy, hogy a dolgozó szülőt se zavarja, de ő se legyen teljesen limitálva. Olyan banális problémákról ne is beszéljünk, hogy a rossz internetkapcsolat, a hibásan működő laptop, vagy programok működését is magunknak kell megoldanunk.

A pandémia kényszere nehézségeket is hozott

A Lounge Group Munkadinamika-kutatása tavaly év végén rámutatott arra, hogy a koronavírus-járvány következtében kialakult tartós távmunka számos társadalmi csoportban szorongást és depressziót, alvás- és evészavarokat, emellett párkapcsolati nehézségeket idézett elő. A munkahelyeken ugyanis többségében vannak azok a feladatok, amelyek csapatmunkát igényelnek, ilyen környezetben pedig a távmunka stresszt jelent – a minimális csapatmunkát igénylő munkavállalóknál ugyanakkor elégedettséget és termelékenységet növel.

A kutatás szerint általános jellemző a kontroll megváltozott mértéke: míg a főnökök kisebb mértékben tudnak hatni a távolban beosztottjaikra, addig a munkavállalók vállára nagyobb felelősség kerül. Személyiségtípustól függ, hogy ki hogyan viseli a home office-t: aki mindenben új kihívást keres, az itt is megtalálja azt, 

a megrögzött csapatjátékosok keményen küszködnek, a visszahúzódóbbak ugyanakkor sokkal jobban élvezték az otthonukban végzett munka lehetőségét,

mint a többiek. Nekik az okozott nehézséget inkább, ha egy adott napon az ingerküszöbük fölötti számú megbeszélésben kellett részt venniük. Egyértelmű, hogy volt olyan időszak, amikor mindennek ellenére is a home office volt a legjobb megoldás mindenki számára – de mi a jövő?

A home office komoly kihívás is lehet
A home office komoly kihívás is lehetMarko Geber / Getty Images Hungary

Munkahelyváltásnál fontos szempont lett az otthoni munkavégzés

A Profession.hu 2021 októberében ezerfős reprezentatív mintán elemezte, hogy mennyire fontos a munkavállalói oldalról a home office lehetősége. Mint kiderült, az otthoni munkavégzés az állásváltást ösztönző szempontok között fontos helyen szerepel: a magyar munkavállalók 46 százaléka számára befolyásoló tényező a rugalmasabb munkavégzés és munkaidő, 32 százalékra hat az akár heti többnapnyi home office lehetősége, 24 százaléknak pedig lényeges a távmunka. A legnagyobb ösztönző a munkaváltásra azonban továbbra is a magasabb bér maradt, 86 százalék számára döntő érv ez.

Az állásportál 549 cég képviselőjét is megkérdezte egy januári felmérése keretében az otthoni munkavégzés lehetőségéről. A kutatásban részt vevő cégek közel 30 százaléka nyilatkozott arról, hogy idén a béren kívüli juttatások keretösszegének változását tervezik, közülük pedig minden ötödik vállalat szerint ezt a home office kivezetése, illetve bevezetése (is) indukálja, a cél pedig annak elősegítése.

Háromszor annyi hirdetésben szerepel

Mindez megmutatkozik a feladott álláshirdetésekben is: 2020-hoz képest 2021-ben megháromszorozódott azon hirdetések száma, amelyekben említik a home office lehetőségét.

A következő területeken fordul elő a legtöbbször a hirdetések leírásában a home office: 

  • HR (azon belül is a toborzás)
  • IT (leginkább a programozás)
  • Pénzügy, könyvelés
  • Értékesítés, kereskedelem
  • Marketing

„Az otthonról is elvégezhető munkafolyamatokat lefedő területeknél gyakran jelenik meg opcióként a home office, illetve olyan szakmáknál figyelhető még meg, amelyeknél jelenleg nagy kihívás munkaerőt találni. Ezekben a szektorokban, pozícióknál többnyire nem extra juttatási elemként, hanem inkább a munkavállaló részéről érkező alapvető elvárásként szerepel a home office. Valószínűsíthető, hogy hosszabb távon is változatlanul megmarad ez a fajta felállás, hiszen a pandémia előtt is érezhető volt már a tendencia, amit gyakorlatilag felerősítettek az utóbbi két év történései.

Az irodacentrikus munkavégzés elhagyása azonban nem csak a munkavállalók részéről elvárás, a munkaadóknak is számottevő előnye származhat belőle.

Az adott cég kultúráján múlik, hogy végül a maximális otthoni munkavégzés vagy a hibrid rendszer felé hajlanak, egyelőre ez utóbbi tűnik preferáltnak” – egészítette ki a Dívány kérdésére az adatokat Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR-igazgatója.

A hibrid munkavégzéssel nyerhetnek a legtöbben

Úgy néz ki tehát, hogy a pandémia által felgyorsított folyamatok közül egy volt a home office széles körben történő elterjedése: kényszer szülte a helyzetet, amelyben korábban nem tapasztalt tömegben próbálták ki ezt a fajta munkavégzési módszert a legkülönbözőbb profillal rendelkező cégek munkavállalói. Hibrid formában való velünk maradása révén talán még az is nyerhet vele, akinek a totális home office idején nehézségei voltak: ha az irodai napok és az otthon ledolgozott napok váltakoznak, nem esünk ki a munkatársak csapatából sem, de élvezhetjük időnként annak luxusát is, hogy nem kell valahova beutaznunk, és reggel pizsamában is elolvashatjuk leveleinket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek