Használt ruhák ajándékba? Mutatjuk, miért és honnan

GettyImages-961188214

Pár évtizede még nem számított trendinek turkálókból öltözködni, de manapság a tudatosság egyik jele, ha használt ruhát vásárolunk, hogy ne növeljük tovább az ökológiai lábnyomunkat. Használt ruhák után kutatni pedig nemcsak nagy kaland, de remek módja az ajándékozásnak is.

Tény, hogy a divatipar hatalmas mennyiségű hulladékot termel, és a második legszennyezőbb iparágnak számít, rögtön az olajipar után. A fast fashion üzletek akkora ütemben cserélik kollekciójukat, hogy a készletek messze meghaladják a keresletet. Az ágazat óriási mértékben pazarolja a vizet, sok-sok vegyszert használ fel, hatalmas a szén-dioxid-kibocsátása, és elképesztő mennyiségű textilhulladékot termel.

Elég a szemétből

Erre ad fenntartható megoldást, ha a fast fashion üzleteket elkerüljük, és inkább használt ruhát vásárolunk. Akkor ugyanis nem veszünk igénybe plusz erőforrást, hiszen az általunk kinézett ruhadarabot már legyártották, nem termelünk vele újabb szemetet. Mivel általában csak egy-egy méretben kaphatóak az egyedi darabok a turkálókban, egy fokkal könnyebb a túlvásárlást is elkerülni így, mert nem áll rendelkezésre minden egyes ruhadarab az összes méretben. Kicsit több időt igényel ugyan, mint egy butik, és érdemes célirányosan keresni: ha kabátra van szükségünk, kabátot vegyünk, és ne egy nyolcadik pólót, mert olyan különleges a mintája. Így a felesleges impulzusvásárlást is elkerüljük.

GettyImages-1162786914
Alistair Berg / Getty Images Hungary

Adjunk egyediséget ajándékba

A fenntarthatóság mellett ráadásul olyan kincsekre, színes, egyedi ruhákra bukkanhatunk a kis second hand boltokban, amelyek nem jönnek velünk szembe az utcán. Az pedig szintén hatalmas előny, hogy a bolti árnál lényegesen alacsonyabban vehetünk meg akár új darabokat is. Nemcsak magunknak, hanem a karácsonyi ajándékokat is beszerezhetjük így. Hasznos, és személyre szabott meglepetéseket állíthatunk össze egy-egy turkálóból.

Gondoljunk csak bele, mekkora segítség egy fiatal pályakezdőnek egy komplett ruhatár összeállítása. Vagy van-e annál jobb ajándék, ha a barátnőnk segít átalakítani a ruhatárunkat, esetleg a remek ízléssel rendelkező testvérünk összeállítja nekünk a kapszulagardróbunkat? Mindezt természetesen minőségi, ámde használt darabokból. Karácsony előtt vagy karácsony után, születésnapra, vagy csak úgy. Akár közösen válogatva, akár ajándékutalvánnyal.

Budapesten számos olyan second hand üzlet található, ahol minőségi, használt ruhákat találhatunk, ahol fogason vannak a ruhák, és nem kell edzésnek beillő módon nagy kosarakat áttúrnunk értük. Mutatunk párat.

Re Ru Ha a XI. kerületben

A XI. kerületi Re Ru Ha több szempontból is figyelemre méltó. A nem hordott vagy megunt, de jó minőségű ruhákat beveszik, és pontokat adnak érte, amiket vásárláskor 50 százalék kedvezményre lehet beváltani. Az is vásárolhat, aki nem visz semmit. Van férfi-, női, alkalmi ruha is, de láttunk már itt Dolce & Gabbana kabátot 3 ezer forintért, vagy Burberry táskát. Ami nem fér ki a fogasokra, azokat pár száz forintért árulják.

Maggie’s a II. kerületben

A Margit körúton lévő Maggie’s különleges kincsestár, nem véletlenül népszerű a budai bolt. Fiatalok és idősebbek is bátran felkereshetik, mert a romantikus, az elegáns és a sportos stílus kedvelői is tetőtől talpig fel tudnak öltözni a választékból. Kifejezetten erősek cipőkben és kiegészítőkben, és különleges, márkás darabokat is kifoghatunk, ha időben érkezünk. Férfiruháik is vannak.

Közel a cipőkhöz

A Maggie’sből mindenképpen érdemes átsétálni a szintén a Margit körúton található Csóra Cipő boltba. A választék nagy, alkalmi és sportcipő is van, és jó minőségű, új, vagy alig használt cipőkhöz juthatunk potom áron.

Nincs messze a Nyugati

A Cream használt ruha már hat üzlettel rendelkezik Budapesten. Az egyik legnépszerűbb a Nyugati aluljáróban lévő boltjuk, ahol gyakorlatilag minden alkalomra fel lehet öltözni, rendkívül jó áron. Ajándékutalvánnyal könnyítik meg azoknak a dolgát, akik inkább biztosra mennének.

Nem csak a húszéveseké a világ

A Ferenciek teréhez közel található kis üzlet, a Passzió Second Hand nagyon szerethető, de csak női ruháik vannak. A kínálatban igazi kincsekre lehet bukkanni. Nem a tinikre szakosodtak, de a nercbundától a Marc Cain szoknyán át a Dr. Martens bakancsig széles a paletta. Cipőkben sokszor igazán különlegeset lehet itt kifogni, nem csak az átlagos 37-es, 38-as méretben. Péntekenként Facebook-oldalukon több összeállítást is posztolnak, amik akár az otthoni öltözködéshez is jó tippeket adnak.

GettyImages-1307052147
netrun78 / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Mustra