Ezt a fűszert hamisítják a leggyakrabban: a te konyhádban is ott van

GettyImages-1433331976

Elképzelhetetlenek nélküle az olaszos ételek, mégis nagy óvatossággal kell használnunk az oregánót, ugyanis hamisítják – nem is akármilyen trükkökkel.

Világszerte milliók rajonganak az illatos oregánóért, amely nemcsak kiváló fűszer, hanem fontos gyógyászati és kozmetikai alapanyag is. A kutatások szerint viszont az élelmiszerpiacon kínált növényt gyakran hamisítják.

Előnyös hatása miatt is hamisítják

Éppen a megannyi előnyös vonása miatt is számít az Európai Unió és a világ egyik legtöbbet hamisított fűszerének az oregánó – figyelmeztet a Rizikometer, hozzátéve: a leggyakrabban mirtusz-, olajfa-, babér-, mogyoró- és majoránnalevéllel, sóskával vagy kakukkfűvel helyettesítik. Noha, mint írják, a hatóságok folyamatosan próbálják kiszűrni a hamisítványokat,

rendkívül fontos a fogyasztók elővigyázatossága is, vagyis, hogy csak megbízható forrásból származó, lehetőleg ismert márkájú oregánót vásároljanak.

Hamis fűszerek a laboratóriumi mikroszkóp alatt

lengyelországi Lublinban található GIJHARS laboratóriumban végzett tesztek során három analitikai módszer alapján mutatják ki az oregánó idegen növényekkel való hamisítását. Az egyik a sztereoszkopikus mikroszkópot használó módszer, amellyel többek között eperfa-, szeder- és mogyorólevelet is azonosítottak már a fűszerben, de találtak már babérlevéllel, majoránnával, mentával, mirtusz- és ecetes szumáklevéllel, valamint kakukkfűvel „megbolondított” oregánót is. A biológiai mikroszkópos módszer során – például 200-szoros nagyítással – azonosítottak már a porított oregánóban őrölt olajbogyólevelet is, de bukott már le hamis fűszer egy úgynevezett vékonyréteg-kromatográfiás módszerrel is, amely

kimutatja az oregánóban az oleuropein, az olajbogyólevélben található fő vegyület jelenlétét.

A közönséges szurokfűként, vadmajoránnaként is ismert fűszert legtöbbször olcsóbb növényi nyersanyagokkal hamisítják.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek