„Müller Cecília nyugalomhipnózisával megállítja a járványt” – Lépj be egy alternatív, dadaista valóságba

DrMáriás: Tanmesék a világ legfejlettebb demokráciájáról

PAP 6758

Ha van benned nyitottság arra, hogy a téged a mindennapokban körülvevő valóságot egy egyedi látásmóddal és humorral torzított, iróniával foncsorozott szemüvegen keresztül figyeld, szükséged van drMáriás új kötetére: a festő nem egyszerű albumba rendezte képeit, annál sokkal több az, amit összeállított.

Százötven festmény reprója mellett egy teljes Tudósok-album és drMáriás irodalmi értékű kísérőszövegei: ez mind a Tanmesék a világ legfejlettebb demokráciájáról. Ha azt gondolod a leírás alapján, hogy készen állsz a könyvre, valószínűleg még akkor sem vagy rá kész: meg fog nevettetni, el fog gondolkodtatni, talán még meg is botránkoztat, de az egészen biztos, hogy megmozgat.

Mintha a festő hatalmas kiállítását néznéd meg

„Müller Cecília nyugalomhipnózisával megállítja a járványt, és megmenti a hazát Matisse húsvéti virágai között”

„Rákosi Mátyás Kelemen Annává műtteti magát”

„A kortárs művészet rontja a magyar emberek biztonságérzetét”, „Marx »Nu Pagadi« Károly harca Dagobert »Walt Disney« csúcskapitalista ellen a csipkemátrixban”

A festő szürreális utazásra hív az albummal
A festő szürreális utazásra hív az albummalPapajcsik Péter / Index

Azt nem állítom, hogy ezekkel a címekkel mindent elmondtam arról, mit várj a kötettől, de azért már ennyivel elég jól érzékeltethető, hogy miután az album formátumú kiadványt kinyitottad, bizonyos értelemben véve búcsút kell mondanod a rögvalóságnak. Persze a XXI. századi hétköznapok bizarrsága adja drMáriás festményeinek és szövegeinek létjogosultságát, de ettől még a szabad asszociációk terepe lesz az, ahova belépsz. Szinte az Örkény-egypercesek alternatív kiadásában találhatod magadat, ahol senki és semmi nincs biztonságban drMáriás görbe tükrének foncsorától.

A festő, aki tíz éve emeli alkotásainak középpontjába az ismert, létező, nagyon is hús-vér embereket, olyan szituációkat vázol fel, és olyan környezetbe helyezi azok főszereplőit, amilyenek a valóságban egészen biztosan elképzelhetetlenek.

Igazán komplex az album

Hiba lenne azt hinni, hogy a görbe tükröt minden esetben a gúny vezérli:

egy alkotás főszereplője például Karikó Katalin, amint legyőzi a koronavírust, és újszerű értelmezésben mutatkozik meg Gavrilo Princip merénylete is Ferenc Ferdinánd trónörökös ellen.

DrMáriás a valóban és tökéletesen szabad művészet híveként tabuk és finomkodás nélkül nyúl ahhoz, amiben lát némi fantáziát.

Egy megismételhetetlen világba kalauzol
Egy megismételhetetlen világba kalauzolPapajcsik Péter / Index

A könyvet egészen biztosan nem a villamoson fogod forgatni, mivel jó eséllyel nincs akkora táskád, amelybe beférne a Tanmesék a világ legfejlettebb demokráciájáról. Nem is a két megálló közti bambulás idejére tervezhette alkotója, sokkal inkább olyan élmény olvasni és nézni, mintha végre a világ minden ideje a tiéd lenne egy grandiózus kiállításon, ahol ezért minden képet alaposan megnézel, minden szöveget az utolsó betűig elolvasol.

DrMáriással a világ körül

A nagy utazásnak persze van magyar állomása bőven, de Hitler vagy Biden, Orwell vagy Cicciolina sem maradtak ki a festmények szereplői közül. Ha mindehhez zenei aláfestést keresnél, abban is nyújt segítséget a Tanmesék a világ legfejlettebb demokráciájáról: a Tudósok Himnikus idők himnuszai című lemeze is jár a kötethez. Így lesz igazán komplex az összművészeti élmény zenével, képekkel és szövegekkel.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra