Veszélyben az idei termés, olyan brutális változás lesz az időjárásban

GettyImages-642066980
Olvasási idő kb. 2 perc

Visszatérnek a fagyos éjszakák, ez pedig tönkreteheti az idei termést.

Már mára virradóra is fagyott az ország nagy területén: ez a gyümölcsösökben akár visszafordíthatatlan károkat okozhat. 

Az elmúlt másfél hétben még 10 fok körül alakult az átlaghőmérséklet, ami mintegy 8-10 fokkal magasabb annál, amit az év ezen szakában megszokhattunk. 

Ez a kórokozók és a kártevők számára ideális, a januári fagyok tudták csak némileg megtizedelni ezeket, de ahhoz, hogy számottevő mértékben csökkenjen számuk, tartósabban kellett volna a mínuszoknak kitartania.

Ahol már beindult a rügyezés, nagy kárt tud tenni a fagy a termésben
Ahol már beindult a rügyezés, nagy kárt tud tenni a fagy a termésbenOláh Tibor / MTI

Az enyhe időben az ország északi részében is megkezdődött a rügypattanás: ha ezt követően mínusz 4 foknál hidegebb jön még, az a kajszifák esetében károsodást okoz. Február közepe lévén nagy az esély arra, hogy még komolyabb hideg köszöntsön ránk. A következő egy hétben mindenesetre enyhébb idő várható gyenge fagyokkal, de a hosszabb távú kilátások miatt aggódhatunk az idei termésért.

Probléma az is, hogy a tartósan vízzel borított területeken az őszi vetés kipusztult, ez főleg a repcét érintette. Az egyéb termények viszonylag jó állapotban várják a tavaszt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek